U julu i avgustu 2024. prijavljeno je da su 94 Falun Gong praktikanta osuđena zbog svoje vjere

(Minghui.org)

U julu i avgustu 2024. prijavljena su ukupno 94 slučaja Falun Gong praktikanata osuđenih zbog svoje vjere.

Novo prijavljeni slučajevi uključuju jedan koji se dogodio 2020., deset 2023., pedeset pet 2024. i dvadeset osam s nepoznatim godinama izricanja kazne. Zbog stroge cenzure informacija, progon Falun Gong praktikanata ne može se uvijek prijaviti na vrijeme, niti su sve informacije lako dostupne.

Osuđeni praktikanti potiču iz 18 provincija i 3 opštine pod centralnom kontrolom. Shandong, Jilin i Sichuan su na vrhu liste sa 17, 14, odnosno 11 slučajeva. Preostalih 18 regija je imalo jednocifrene slučajeve između 1 i 6.

Praktikanti su dobili kazne od 3 mjeseca do 9 godina, a 8 praktikanata je kažnjeno sa 5 ili više godina. Dvadeset osam praktikanata je kažnjeno sa ukupno 186.500 juana, ili u prosjeku 7.173 po osobi.

52 praktikanta čija je dob u vrijeme izricanja presude bila poznata, su imali između 40 i 86 godina, uključujući 4 praktikanta koji su bili u 40-im, 16 u 50-im, 7 u 60-im, 19 u 70-im godinama i 6 u svojim 80-im.

U nastavku su detalji odabranih slučajeva izricanja kazni. Kompletnu listu osuđenih praktikanata možete preuzeti ovdje (PDF).

Izricanje kazni starijim praktikantima

86-godišnja penzionisana ljekarka je osuđena na 1,5 godina zatvora, nakon što je prethodno dobila 7 godina

Gđa Wang Songxia, 86-godišnja penzionisana ljekarka u gradu Baoji, provincija Shaanxi, uhapšena je 8. maja 2022. godine, dok je razmjenjivala Falun Gong informativne materijale sa drugim praktikantom. Prema riječima informisane osobe, policija je prisluškivala njihove telefone i saznala za njihov plan da se sastanu tog dana.

Wang je puštena uz kauciju sljedećeg dana, ali se suočavala s stalnim uznemiravanjem kod kuće. Kopiju optužnice je dobila je 3. jula 2023. Lokalni sud ju je kasnije osudio na 1,5 godinu i novčanu kaznu od 5.000 yuana na nepoznat datum. Primljena je u zatvor za žene u provinciji Shaanxi u junu 2024.

77-godišnji muškarac iz Heilongjianga je osuđen na tri godine jer je pozvao policiju da prestane s progonom Falun Gong praktikanti

Gosp. Pang Shanxi, 77-godišnji stanovnik grada Wudalianchi u provinciji Heilongjiang, je napisao pismo lokalnoj policijskoj stanici Longzhen Farm u aprilu 2023., pozivajući ih da ne učestvuju u progonu Falun Gonga. Policijska stanica ga je prijavila svojoj nadzornoj službi, Gradskoj policijskoj upravi Wudalianchi. Ove su dvije skužbe zajedno poslale agente da upadnu u dom Panga i zaplijene njegove knjige o Falun Gongu.

Gradski sud u Nenjiangu osudio je Panga na tri godine zatvora uz novčanu kaznu od 10.000 yuana u januaru 2024. Ubrzo nakon toga je odveden u zatvor Beian, a mjesec dana kasnije prebačen u zatvor Tailai.

78-godišnja žena je nakon uzastopnog uznemiravanja osuđena na 18 mjeseci zbog prakticiranja Falun Gonga

Gospođa Zhu Jingrong, 78-godišnja stanovnica Chonqinga, prijavljena je policiji zbog distribucije informativnih materijala o Falun Gongu 5. juna 2023., a bila je uhapšena je dva dana kasnije. Kada ju je policija ispitivala, pokušala je policiji objasniti istinu o Falun Gongu i pozvala ih da ne učestvuju u progonu. Puštena je uz kauciju 8. juna, nakon što je lokalni pritvor odbio da je primi zbog visokog krvnog pritiska.

Policija je Zhu vratila u policijsku stanicu Caijia 18. jula 2023. i ispitivala je gdje je nabavila svoje Falun Gong materijale i ko je odštampao poruke na papirnim novčanicama. Ona je odbila da odgovori. Policija ju je na kraju prisilila da potpiše potvrdu o oduzetim predmetima prije nego što joj je dozvolila da se vrati kući.

Narednih nekoliko mjeseci policija je uznemiravala Zhu i naredila joj da dođe u policijsku stanicu da potpiše određena dokumenta. Njen 80-godišnji muž je zbog toga bio prestravljen i dobio je visok krvni pritisak.

Okružni sud Jiangbei je 8. maja 2024. održao suđenje Zhu. Sud ju je obavijestio 25. juna da će objaviti njenu presudu u 15 sati. sutradan. Sljedećeg popodneva je otišla u sud gdje je osuđena na 18 mjeseci. Ona je odbila da potpiše presudu i uložila je žalbu.

Kazna zatvora za 73-godišnjaka promijenjena sa 3,5 na 5 godina bez objašnjenje

Četiri mjeseca nakon što je gospodin Liu Ji, 73-godišnji stanovnik okruga Yongji, provincija Jilin, osuđen na tri i po godine zbog prakticiranja Falun Gonga, predsjedavajući sudija mu je bez objašnjenja promijenio kaznu na pet godina.

Liu je uhapšen 30. oktobra 2023. Zbog njegovog lošeg zdravlja, lokalni pritvorski centar je odbio da ga primi i potom je pušten uz kauciju od godinu dana. Okružno tužilaštvo Chuanying ga je pozivalo dva puta u martu 2024. Istog mjeseca, tri puta je bio primoran da se prijavi Okružnom sudu u Chuanyingu i osuđen je na tri i po godine.

Liuu je naređeno da služi kaznu u pritvorskom centru okruga Yongji, ali mu je prijem bio odbijen nakon što je utvrđeno da ima visok krvni pritisak. Sud ga je potom stavio u kućni pritvor na šest mjeseci.

Policija je Liua odvela na sud 8. jula 2024. gdje mu je rečeno da je osuđen na pet godina. Bio je zbunjen, jer je prije samo četiri mjeseca već bio osuđen na 3,5 godine, ali sudija Li nije dao nikakvo objašnjenje.

71-godišnja žena tajno osuđena na četiri godine zatvora

Godinu dana nakon što je gospođa Zhang Jun bila uhapšena zbog svoje vjere u Falun Gong, policija je držala njenu porodicu ne informisanu o njenom boravištu i statusu slučaja. Tek u aprilu 2024. policija je obavijestila njenu porodicu da je tajno osuđena na četiri godine. Razlog zbog kojeg je policija konačno kontaktirala najmilije gospođe Zhang je bila naplata sudske kazne od 20.000 juana koju joj je naloženo da plati. Bijesna zbog bespravnog pritvaranja i tajnog izricanja kazne, njena porodica je odbila da plati.

Zhang, 71-godišnja stanovnica grada Harbina, provincije Heilongjiang, je bila uhapšena kod kuće 23. maja 2023. Policija je odbila da kaže porodici gdje je bila zatočena. Zbog lošeg materijalnog stanja njene porodice, nisu sebi mogli priuštiti da angažuju advokata koji bi tražio pravdu za nju.

Porodica Zhangove ju je posjetila u zatvoru za žene provincije Heilongjiang 3. juna 2024. Nije jasno kada je tamo prebačena. Pošto je odbila da se odrekne Falun Gonga, zatvorske vlasti su dozvolile njenoj porodici da je posjeti samo jednom u tri mjeseca.

75-godišnja žena iz Tianjina je fizički oboljela u pritvoru, osuđena je na 2,5 godine zbog svoje vjere

Gospođa Ran Guanquan, 75-godišnja stanovnica Tianjina, osuđena je na dvije i po godine uz novčanu kaznu od 8.000 yuana nakon dva pojavljivanja pred sudom početkom 2024. godine.

Ran je bila uhapšena 1. decembra 2023. i odvedena u prvi pritvorski centar Binhai New Distrikta. Počevši od sredine februara 2024, počela je da se osjeća loše. Trebala joj je pomoć da hoda i ustane iz kreveta. Vid joj je postao mutan. Dva puta se onesvijestila i postala je inkontinentna. Njena je porodica kazala da je prije hapšenja bila savršeno zdrava i da se oni boje da se razboljela od posljedica torture i zlostavljanja.

Ubrzo nakon što je Ran pozlilo, odvezena je u bolnicu. Pošto je odbila da sarađuje tokom pregleda, zamjenik direktora pritvorskog centra ju je ošamario najmanje četiri puta. Takođe je odbio da otkrije rezultate njenog pregleda. Iako su njeni simptomi potrajali, vlasti su odbile da je puste uz kauciju i ipak su je osudile na 2,5 godine nakon dva saslušanja, 26. marta i 2. aprila 2024. godine.

70-godišnja žena iz Ningxia osuđena na dvije godine izmišljenim dokazima

Gđa Xin Linyuan, 70-godišnja stanovnica grada Yinchuan, autonomna regija Ningxia, je osuđena na dvije godine i novčanu kaznu od 10.000 yuana 4. jula 2024. godine.

Xin, bivša računovođa, pojavila se u okružnom sudu Dawukou 6. juna 2024. Njen 77-godišnji suprug, gospodin Chen Jianguo, koji je tokom suđenja služio kao njen advokat laik , dobio je primjerak njene presuda nekoliko dana nakon njene osude. Napomenuo je da su u presudi kao osnov za zatvorsku kaznu njegove supruge navedena tri dokaza optužbe.

U prvom dokazu je navedeno da je gospođa Xin promovisala Falun Gong, ali nije bilo potkrepljujućih dokaza uključenih u presudu. Nijedan zakon u Kini ne kriminalizuje Falun Gong. Čak i da je Xin promovirala Falun Gong, imala bi pravo na to.

Drugi dokaz uključivao je predmete koji su navodno zaplijenjeni u kući Xin, uključujući štampač, fleš diskove, MP3 plejere i papirnu valutu na kojoj su bile ispisane Falun Gong poruke. Međutim, spisak oduzetih predmeta koji je priložen uz presudu nije dao detaljan opis svakog predmeta niti je naveo izvor istog u skladu sa zakonom.

Treći dokaz je bila “činjenica” da je Xin dala Falun Gong informativne materijale više puta drugoj lokalnoj praktikantici, gospođi Li Zhixiang. Policija je sama navela u zapisniku da se dvije žene ne poznaju, iako su obje praktikantice Falun Gonga. Uprkos tome, policija je i dalje tvrdila da je Li tri puta odlazila u kuću gospođe Xin da pokupi materijale za Falun Gong. “Tri puta” su tada postala “više puta” u optužnici i presudi.

U presudi su također navedene dvije verzije kako je Li uzela Falun Gong materijale od Xin. Jedna verzija je bila izjava policajca Liu Pengfeija iz policijske uprave Dawukou okruga, koji je rekao da je policija pratila Li do kuće Xin i otkrila da je prva od potonje nabavila Falun Gong materijale. Druga verzija navodi da su nadzorne kamere snimile Li kako se pojavila u kući gospođe Xin kako bi pokupila Falun Gong materijale.

Teoretski gledano, obje verzije bi mogle biti istinite (što znači da je policija pratila Li do kuće Xin, a nadzorne kamere su također snimile kako se prva pojavila u kući potonje). Međutim, iz presude se stekao utisak da se radi o situaciji „ili...ili“. Opet su po zakonu opisi istog događaja trebaju biti dosljedni i tačni. Naravno, radilo se samo o raspravi o pravnoj proceduri. Kada su u pitanju činjenice, ne treba zaboraviti da Li nikada nije otišla u kuću Xin jer se nisu poznavale.

Osim gore navedenih pobijanja koje je suprug Xin iznio na navode iz presude, on i branilac su tokom njenog suđenja istakli i sljedeće.

Porodici i prijateljima Xin (osim njenog muža) zabranjen je ulazak u zgradu suda, a njen advokat je protestovao zbog nezakonitog ponašanja izvršitelja. Sudski izvršitelj je tražio upute od svojih nadzornika i na kraju je osam članova porodice gospođe Xin i prijatelja bilo dozvoljeno da uđu unutra.

Advokat Xin je dalje svjedočio protiv policije jer nije ispoštovala zakonske procedure prilikom njenog hapšenja. Nisu pokazali nikakav nalog za pretres dok su upadali u njenu kuću, niti su joj dozvolili da provjeri zaplijenjene predmete ili da joj da kopiju spiska kako je propisano zakonom.

Gospodin Chen je svjedočio protiv tužioca Zhanga zbog sljedećih činjeničnih grešaka u optužnici:

- Zvanje saradnika gospođe Xin pogrešno je navedeno kao diploma srednje stručne škole.

- Policija je predmet dostavila tužilaštvu 4. marta 2024. godine, ali je u optužnici naveden datum 8. mart 2023. godine.

- Xin je bila uhapšena 12. avgusta 2011. zbog svoje vjere u Falun Gong i ubrzo puštena bezuslovno. Tužilac Zhang je, međutim, naveo hapšenje kao dokaz da je gospođa Xin stavljena u administrativni pritvor 2011. godine, čak i nakon što je priznao da uopšte nije postojao službeni zapisnik o takvom "administrativnom pritvoru".

Teške kazne

Čovjek iz Tianjina osuđen na devet godina zatvora

Gosp. Qi Zhiyin, 62-godišnji stanovnik Tianjina, je bio uhapšen u kući svoje kćeri u Pekingu 4. februara 2024. godine. Vraćen je u Tianjin, zadržan u lokalnom pritvorskom centru i osuđen na devet godina zatvora u julu 2024. .

Qijevo hapšenje je uslijedilo pet godina nakon što je bio prisiljen živjeti daleko od kuće kako bi izbjegao progon. Prethodno je bio uhapšen 28. decembra 2017. tokom policijske racije izvedene u Tianjinu. Štrajkovao je glađu u pritvorskom centru u znak protesta zbog progona i pušten je 40 dana kasnije, kada je bio na ivici smrti. Sud u Tianjinu mu je kasnije dostavio sudski poziv, naloživši mu da se javi u pritvorski centar. Da bi izbjegao progon, živio je daleko od kuće, da bi pet godina kasnije bio uhapšen i osuđen na devet godina zatvora.

Žena iz Hebeija je dobija pet godina zatvora zbog posjedovanja papirnih novčanica na kojim su bi informacije o Falun Gongu

Gospođa Li Xiaoyan, 60-godišnja stanovnica grada Shijiazhuang, provincije Hebei, počela je prakticirati Falun Gong 2004. godine. Nakon toga se promijenila iz takmičarski nastrojene i proračunate osobe u nekoga ko ima veliko srce i razumijevanje. Žalila je što ranije nije naučila Falun Gong, inače se ne bi razvela od muža.

Dok je prolazila kroz sigurnosne provjere na željezničkoj stanici Shijiazhuang 27. jula 2023. godine, gospođu Li je zaustavila željeznička policija zbog njene lične karte. Uhapsili su je nakon što su u njenoj torbici pronašli papirne novčanice ispisane porukama o Falun Gongu. (Zbog stroge cenzure u Kini, mnogi praktičari koriste kreativne načine za podizanje svijesti o progonu, uključujući štampanje poruka na papirnoj valuti.)

Policija je gospođu Li vratila kući da bi izvršila raciju u njenom domu. Kada je odbila da otvori vrata, policija je primorala porodicu gospođe Li, koja je bila unutra, da otvori vrata. Njene Falun Gong knjige i informativni materijali su zaplijenjeni.

Sud za željeznički saobraćaj u Shijiazhuangu je kasnije osudio gospođu Li na pet godina. Uložila je žalbu Pripremnom sudu za željeznički transport u Pekingu, koji je odlučio potvrditi njenu prvobitnu presudu krajem maja 2024. Ubrzo nakon toga primljena je u zatvor za žene Shijiazhuang.

Policija iz Henana je uhapsila ženu iz Shandonga, osuđena na 6 godina zatvora zbog razotkrivanja progona komunističkog režima putem interneta

Od 2019. godine policija u provinciji Henan putuje van provincije kako bi uhapsila poštene građane koji su na različitim platformama društvenih medija objavljivali informacije kako bi razotkrili progon Falun Gonga. Postoje najmanje 22 dokumentovana slučaja, uključujući slučaj gđe Wu Jiajian, koja je uhapšena krajem 2020. i dobila šest godina zatvora prije ili prije 2023. (tačan datum nepoznat).

Wu, 40-godišnju stanovnicu grada Laixi, provincija Shandong, je 7. novembra 2020. godine uhapsila policija u Laixi i Luoyang Cityju, provincija Henan. Policija nije pokazala nikakve lične karte već je naredila Wu da ode u policijsku stanicu kako bi provjerila svoje podatke. Imala je samo pidžamu, a nisu joj dozvolili ni da obuče čarape.

Wu je sljedećeg dana odvedena u Luoyang, zadržana u pritvorskom centru u gradu Luoyang, gdje joj je bila uskraćena posjeta porodice. Okružno tužilaštvo Jianxi u Luoyangu ju je optužilo za dijeljenje video zapisa o Falun Gongu na WeChat-u (platforma društvenih medija) i proslijedilo je njen slučaj Okružnom sudu Jianxi 25. aprila 2021. Njenoj porodici nisu davana nikakva daljnja ažuriranja statusa njenog slučaja sve dok 2023. godine kada su saznali da je osuđena na šest godina zatvora. Ne znaju se nikakvi drug detalj njenog suđenja ili presude.

Hapšenje Wu zadalo je težak udarac njenoj majci, gospođi Song Jingsu, koja je bila narušenog zdravlja i umrla je 6. februara 2022., šestog dana kineske Nove godine, a da nije posljednji put vidjela svoju kćer .

Ponovljeni progon

Nakon devet godina provedenih iza rešetaka, 56-godišnja žena iz Shaanxi dobija još 3,5 godine za prakticiranje Falun Gonga

Gospođa Liu Chunxia, ​​56-godišnja stanovnica grada Xi'an, provincija Shaanxi, lišena je slobode na poslu oko 17 sati. 6. maja 2023., trinaest dana prije inauguralnog samita Kina-srednja Azija koji je trebao biti održan u Xi'anu, kojem je prisustvovao lider Komunističke partije Xi Jinping.

Prema riječima policajaca koji su je uhapsili, lokalne vlasti su uoči samita provodile operaciju nazvanu "zatezanje mreže". Obično prije velikih događaja ili političkih sastanaka koji se održavaju u određenom gradu, vlasti često pojačavaju hapšenja i uznemiravanje Falun Gong praktikanata, kako bi ih spriječili da podižu svijest o progonu i “prouzrokuju probleme” režimu.

Nakon što je lokalni pritvorski centar odbio da primi gospođu Liu nakon što je utvrđeno da ima visok krvni pritisak, policija ju je odvezla u psihijatrijsku bolnicu pod nadzorom policijske uprave. Mnogi praktikanti koji nemaju problema sa mentalnim zdravljem su ovdje zatočeni i podvrgnuti prisilnoj primjeni psihijatrijskih lijekova.

Liu je prebačena u lokalni pritvorski centar 18. jula. Pojavila se u Okružnom sudu Lianhu 7. decembra 2023. i 16. aprila 2024. prije nego što je 30. avgusta 2024. osuđena na 3,5 godine sa novčanom kaznom od 10.000 yuana.

Ovo nije prvi put da se Liu, inače inženjer po obrazovanju, našla na meti zbog svoje vjere. Bila je osuđena na pet godina zatvora nakon što je uhapšena u oktobru 2001. jer je prisustvovala konferenciji za razmjenu iskustava koju su održali lokalni Falun Gong praktikanti. Kazna joj je produžen za 70 dana, a puštena je tek 9. decembra 2006.

Njen tadašnji poslodavac, Huibang Company iz Huian grupe u provinciji Shaanxi, otpustio ju je s posla nakon što je oslobođena. Morala je da radi raznorazne poslove da bi zaradila za život. Ponovo je uhapšena 21. marta 2017. i osuđena na četiri godine zatvora 4. januara 2018. Suprug se od nje razveo dok je bila u zatvoru, a ona sa sinom se preselila nakon što je puštena u martu 2021. godine. Zaposlila se u kompanija za upravljanje imovinom i njen naporan rad zaslužili su joj poštovanje šefa i kolega.

Pošto je provela 11 godina iza rešetaka, žena iz Yunnan-a dobija još četiri godine za svoju vjeru

Gospođu Guo Ling, 67-godišnju ženu iz grada Kunming, u provinciji Yunnan, zaustavila je policija dok je išla kući oko 21 sat. 24. septembra 2022. Bez pokazivanja ličnih dokumenata ili naloga za pretres, upali su u njen dom i oduzeli joj mnoge lične stvari.

Guo je oko ponoći odvedena u policijsku stanicu Haikou. Bila je primorana da preko noći sjedi na maloj stolicu, dok je posmatraju dva muška policajca. Policija ju je ujutro ispitala i tog popodneva uzela otiske prstiju i uzorak krvi protiv njene volje. Zbog povreda noge koje je zadobila tokom prethodnog zatvora, pritvor joj je odbio prijem i iste je večeri puštena na slobodu.

Policija i osoblje stambenog komiteta su nastavili da maltretiraju Guo nakon njenog puštanja na slobodu. Policija ju je odvela u Okružni sud Xishan 16. jula oko 8 sati ujutro na saslušanje. Odbila je da je zastupa advokat kojeg je odredio sud i djelovala je kao svoj advokat. Sudija je odbio da pozove svjedoke i da se pojave na sudu kako bi prihvatili unakrsno ispitivanje i stalno je prekidao Guo dok je govorila.

Guo je 19. jula pozvana u policijsku stanicu, gdje je sudija Zhang objavio da je osuđena na četiri godine zatvora. Odlučila je da se ne žali.

Ovo je treći put da je Guo, penzionerka prehrambene kompanije u kojoj je radila, osuđena zbog svoje vjere u Falun Gong. Osuđena je na sedam godina 2003., a na još četiri godine 2009. godine.

Unutar drugog zatvora za žene u Junanu, čuvari su je natjerali da sjedi mirno 16 sati dnevno na maloj stolici dvije godine. Nedostatak cirkulacije doveo je do trajnog oštećenja tkiva u zglobovima kuka, što je rezultiralo nekrozom.

Često zatvaranje u samicu uticalo je na njeno mentalno zdravlje i dovelo do toga da pati od uznemirujućih halucinacija. Vlasti su i dalje odbijale da je puste na slobodu, sve dok njena porodica nije podigla optužnicu protiv zatvorske uprave. Do trenutka kada je puštena na uslovnu kaznu u novembru 2011. godine, bila je paralizovana.

Uprizorenje mučenja: cjelodnevno sjedenje na maloj stolici

Policija i javni službenici su nastavili su da maltretiraju Guo nakon što se vratila kući i prisiljavali su je da se redovno javlja policiji. Pošto nije izdržao psihički pritisak, njen suprug je podnio zahtjev za razvod. Bila je primorana da se iseli i iznajmi stan, i živjela je od svoje skromne penzije. Kako bi je dodatno proganjao, Zavod za socijalno osiguranje joj je obustavio isplatu penzije i tražio da vrati penziju koju je primila dok je bila u zatvoru.

Povezani izvještaji:

Prijavljeno u prvoj polovini 2024: 447 Falun Gong praktikanata osuđenih zbog svoje vjere

Prijavljeno u maju 2024.: 71 Falun Gong praktikant osuđen zbog svoje vjere

Prijavljeno u aprilu 2024: 84 Falun Gong praktikanta osuđena zbog svoje vjere

Prijavljeno u martu 2024: 73 Falun Gong praktikanta osuđena zbog svoje vjere

Prijavljeno u februaru 2024.: 56 Falun Gong praktikanata osuđeno zbog svoje vjere

Prijavljeno u januaru 2024: 122 Falun Gong praktikanta osuđena zbog svoje vjere

Kategorija: Pregled progona

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024