Rešavanje izazova raspodele imovine

(Minghui.org)

Moj muž je drugo najstarije dete u porodici. Imao je jednog starijeg brata koji je preminuo i dve mlađe sestre, Jing i Mei. Njegova porodica se obično dobro slagala, osim nekih tenzija između njegove snaje Lian, i Jing. Nakon što mu je otac preminuo prošle godine (majka mu je preminula nekoliko godina ranije), raspodela njegove imovine postala je glavni izvor napetosti u porodici.

Prema očevoj volji, njegovu kuću je trebalo da naslede dva sina ili članovi njihovih porodica, a novac u banci trebalo je da se podjednako podeli između mog muža i njegove dve sestre. Ali Jing se nije složila i pokazala nam je drugi testament za koji je tvrdila da ga je napisala njena majka. U testamentu je pisalo da kuću treba ravnomerno podeliti na svo četvoro dece. Rođaka mog muža, kojoj je otac poverio ovu stvar, bila je veoma frustrirana. Mnogo puta se žalila mom mužu i govorila da za nju nema lakog načina da podeli imovinu. Rekla je da su Lian i Jing lukave i da odbijaju da odustanu od svojih zahteva. Moj muž je znao da je ovo goruće pitanje i utešio je rođaku: „Ne brini. Hajde da smislimo rešenje. Ako je potrebno, možemo naći advokata koji će pomoći u rešavanju problema.”

Lian već nije bila zadovoljna očevom voljom i mislila je da kuću treba dati njoj. Kada je vlasništvo nad kućom oca preneto sa njegovog poslodavca na njega, morao je da plati paušalnu sumu novca da bi dobio vlasništvo. Najveći deo tog novca je došao od porodice njegovog brata, a njegovi roditelji su platili samo mali deo.

U to vreme, njegov otac je obećao da će onaj ko pomogne da se plati kuća naslediti kuću posle njihove smrti. Njegov brat i Lian pokušavali su na sve načine da pozajme novac kako bi otkupili kuću za svoje roditelje. Kad je Lian videla kako Jing iznosi još jedan testament i traži deo kuće, postala je još besnija. Pozvala je rođaku mog muža, koja je odbila da se javi na telefon. Zato je pozvala mog muža da se požali. Verovala je da je Jing falsifikovala testament njegove majke kako bi se izborila za imovinu. Bila je toliko uznemirena da nije mogla da spava ni da jede i smatrala je da je Jing maltretira.

Ali Jing je takođe imala svoje razloge. Smatrala je da je bila najbliskija sa svojim roditeljima i brinula se o njima dugi niz godina — tako da je zaslužila deo imovine. Štaviše, smatrala je da Lian godinama nije ispunjavala svoje obaveze prema roditeljima. Smatrala je da, pošto je brat već preminuo, Lian ne bi trebalo da dobije deo. Takođe je zamerala Lian i tvrdila je da joj je brat preminuo jer se Lian nije dobro brinula o njemu i često ga je ljutila.

Mei je živela daleko i obično je komunicirala sa Jing. Naravno, smatrala je da ono što je njena sestra rekla ima smisla i složila se da Lian treba da popusti.

Svaka strana je isticala svoje razloge i svađala se. Rođaka mog muža nije mogla da reši ovaj problem čak ni posle skoro godinu dana. U početku je pokušavala da ubedi sve da pronađu rešenje. Ali kasnije je odbila da odgovori na bilo čiji telefonski poziv. Bila je umorna od ovog problema i više nije želela da se bavi time.

Ni moj muž nije želeo da se meša, ali pošto niko drugi nije bio prikladniji, morao je to da preuzme na sebe. Osećao se bespomoćno suočavajući se sa tako teškim problemom i konsultovao se sa nekoliko advokata. Advokati su mu rekli da mogu pomoći u raspodeli imovine na osnovu zakona. Ali još uvek su morali da ubede sve strane da prihvate plan raspodele.

Rešenje

Ja sam praktikantkinja Falun Dafe tako da me nije briga za reputaciju ili novac. Rekla sam mužu da ću biti srećna sve dok imanje bude podeljeno na način koji zadovoljava i njegove sestre i snaju.

Učitelj nas je naučio:

“...jer mi sledimo prirodan tok i malo marimo za ličnu korist.” (Predavanje 2, Džuan Falun)

Takođe sam osećala sažaljenje prema svima koji su uključeni. Toliko su bili zabrinuti za novac, i zamerali su jedni drugima, što ih je fizički i psihički iscrpilo. Takođe sam duboko osećala da je život običnih ljudi veoma bolan. Nekada sam bila jedna od njih — toliko sam brinula o reputaciji i novcu pre nego što sam postala Dafa praktikant. Osećam se zaista srećno što praktikujem Falun Dafu i više ne brinem o novcu ili slavi. Sledim Dafine principe Istinitosti-Blagosti-Trpeljivosti i promenila sam se od osobe sa mnogo bolesti do zdrave; od tužne i depresivne u optimističnu, otvorenu i srećnu.

Iskreno sam podelila svoje iskustvo sa Lian i savetovala je da ne brine previše o materijalnim stvarima. Takođe sam podelila s njom Učiteljev novi članak „Zašto čovečanstvo postoji” i druge Dafa materijale.

Predložila sam joj da, kada ne može da spava, da recituje: „Falun Dafa je dobra. Istinitost-Blagost-Trpeljivost su dobri.” Kad god je dolazila u moj dom, delila sam sa njom svoja iskustva iz kultivacije, davala joj materijale za objašnjavanje istine Dafe i govorila joj o vrlinama tradicionalne kulture. Njeno razmišljanje se postepeno popravljalo i prestala je da brine o imovini, i prestala je da se ljuti na svoju snaju. Postala je srećnija i iskreno mi se zahvalila. Rekla sam joj da svi treba da se zahvalimo Falun Dafi!

Rezultati

Uvek se setim da sam Dafa praktikant i da treba da se držim visokih standarda. Ostala sam mirna i olako shvatala ličnu korist ili gubitak imovine vredne milion juana.

Moj muž i ja smo izrazili razumevanje i poštovanje prema Lian i Jing i dali smo sve od sebe da im damo nešto od sopstvenog dela na osnovu njihovih zahteva. Pošto je Mei veoma dobrostojeća, ona im je takođe dala deo svog dela posle nas. Lian je takođe pokazala dobar stav. Rekla je mom mužu: „Molim te, uradi šta smatraš da je ispravno. Verujem ti.” Jing je videla da su svi velikodušni pa se uzdržala.

Na kraju, imanje je uspešno podeljeno i sve strane su postigle dogovor u mirnoj atmosferi. Naizgled nerešiv problem je konačno rešen. Otuđenje između Lian i Jing je takođe rešeno. Jing je preuzela inicijativu i pozvala Lian kasnije da se izvini, i čak je došla po Lian kada se vraćala kući nakon putovanja. Zajedno su se vratile u svoj rodni grad i usput se veoma lepo provele.

Kategorija: Putevi kultivacije

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024