Kineski Amerikanac se izjasnio krivim jer je djelovao kao agent Komunističke partije Kine

(Minghui.org)

Američko ministarstvo pravde je objavilo da se inženjer telekomunikacija i informacionih tehnologija Floride Ping Li izjasnio krivim za zavjeru jer je djelovao kao agent Komunističke partije Kine (CCP). Ako bude proglašen krivim, za ovu optužbu je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora i novčana kazna od 250.000 dolara.

Sudija okružnog suda SAD Natalie Hirt Adams je uputila izjašnjenje o priznanju Lijeve krivice federalnom okružnom sudiji. Kada se potvrdno izjašnjavanje o krivici zvanično prihvati, biće određen datum izricanja kazne.

Ping Li se 23. augusta 2024. izjasnio krivim da je djelovao kao agent KPK. (Mugshot ljubaznošću Ureda šerifa okruga Pinellas)

Novine Tampa Bay Times su 23. augusta izvijestile: “Čovjek iz okruga Pasco je u petak na sudu priznao da je godinama djelovao kao agent kineske vlade, pružajući informacije stranom obavještajnom službeniku o kineskim disidentima i zagovornicima demokratije, članovima Falun Gong vjerskog pokreta, te američkih kompanija i organizacija.

„U sporazumu o priznanju krivice koji je podnesen na sudu ove sedmice su navedeni i neki od mejlova koje je Ping Li razmjenjivao u periodu od 12 godina sa službenikom kineskog Ministarstva državne sigurnosti, obavještajne službe ove zemlje. Iako je veliki dio prenesenih informacija bio javno dostupan i benigan, neke su uključivale rasprave o hakovanju kompjutera i informacijama o sajber sigurnosti u kompanijama u kojima je Li radio.

“Li, 59, se u petak izjasnio krivim po jednoj od saveznih optužbi za zavjeru radi djelovanja kao agent strane vlade bez prethodnog obavještenja državnog tužioca. Optužba predviđa maksimalnu kaznu od pet godina zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dolara.”

Federalni agenti su Lija uhapsili prošlog mjeseca nakon što mu je velika porota predala optužnicu u kojoj se navode optužbe da je koristio više naloga e-pošte koji su sadržavali lažne korisničke podatke za komunikaciju sa zvaničnikom kineskog Ministarstva državne sigurnosti tokom mnogo godina. Zvaničnik je u sudskim spisima identifikovan samo kao „Službenik Ministarstva državne bezbijednosti 1.“

Prema sporazumu o priznanju krivice, Li je prvobitno samo priznao da je davao informacije o ulaganju u berzu zvaničniku Ministarstva državne bezbijednosti. Federalni agenti su zatim Liju pokazali kopije mejlova koje je razmijenio sa kineskim zvaničnikom.

U e-mailovima između Lija i kineskih zvaničnika razmijenjenim u ljeto 2012., Li im je dao ime i lične podatke advokata u Sankt Peterburgu. Advokat, koji nije identifikovan u sudskim spisima, je napisao blog za publikaciju u vezi sa Falun Gongom.

U naknadnoj e-poruci, kineski zvaničnik je od Li Pinga zatražio više informacija.

U sporazumu o priznanju krivice također se opisuju brojne Lijeve interakcije s kineskim zvaničnicima u narednim godinama. Na zahtjev kineskih zvaničnika, Li je dao informacije o dva izraelska autora Falun Gong knjiga, neimenovanoj američkoj kompaniji, te njenom predsjedniku i njegovoj supruzi.

Li je kineskim zvaničnicima dao informacije o muškom praktikantu Falun Gonga koji je učestvovao u protestu ispred kineskog konzulata u Kaliforniji, uključujući njegovu adresu, broj telefona, marku i model njegovog automobila.

Krajem 2014. Li je otputovao u Kinu da se sastane sa zvaničnikom KPK.

Posljednja komunikacija spomenuta u sporazumu o priznanju krivice uključivala je informacije o čovjeku za kojeg je zvaničnik KPK rekao da je počinio “neki zločin” i pobjegao u Sjedinjene Američke Države. Zvaničnik je Liju dao čovjekovu adresu u Kaliforniji. Li mu je uzvratio s detaljnim informacijama o čovjekovoj imovini u Kaliforniji, uključujući fotografije kuće i ime vlasnika.

Kategorija: Falun Dafa u medijima

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024