Fa mi pomaže da prepoznam svoje laži i nemarno ponašanje

(Minghui.org)

Četiri puta sam naučila napamet Džuan Falun (glavno učenje Falun Dafe). Odmah nakon što sam četvrti put završila sa učenjem knjige napamet, imala sam velike testove šinšinga. Razumevanje koje sam stekla učenjem Dafe napamet mnogo mi je pomoglo. Mogla sam da osetim kako se moje ideje i vezanosti raspadaju. Želela bih da podelim neka od ovih iskustava.

Uklanjanje partijske kulture i nemarnosti

Moj prvi test se odnosio na problem inventara na poslu. Menadžerka službe za korisnike iz centrale poslala nam je desetine rezervnih delova u avgustu. Dobavljači su ih obezbedili besplatno, tako da smo mogli da pružimo usluge održavanja našim klijentima. Bila sam zauzeta i inženjer za održavanje, Gang, nije mislio da moramo da upisujemo rezervne delove u sistem. Rekao je da su stari i da bi to bilo gubljenje vremena. Složila sam se i, bez provere sa menadžerkom korisničke službe koja ih je poslala, samo smo zadržali rezervne delove u jedinici za popravku kako bi inženjeri mogli da ih koriste kada je potrebno. 

Ponovo sam razmišljala o tome prošlog decembra i bila sam zabrinuta da bi odeljenje finansija moglo da proveri inventar. Razgovarala sam sa Gangom i on je ponovio istu stvar da je to gubljenje vremena. Rekao je da možemo samo da sačekamo i vidimo da li to traži odeljenje finansija. Još jednom sam se složila sa njim umesto da proverim sa menadžerkom korisničke službe. 

Onda mi je ranije ove godine odeljenje finansija poslalo imejl tražeći inventar sa fotografijama svih rezervnih delova. Uspaničila sam se i rekla svojoj menadžerki. Tada me je nazvala menadžerka korisničke službe i rekla da je trebalo ranije da je obavestim o tome. Ako bi odeljenje za finansije to prijavilo višem rukovodstvu objasnila je da bi to onda uticalo na naše odeljenje. 

Tada sam brzo dodala rezervne delove u inventar i prosledila ih svojoj menadžerki, zajedno sa fotografijama. Rekla sam Gangu o tome sledećeg dana i zamolila ga da mi pomogne oko liste rezervnih delova pozajmljenih drugim inženjerima, ali je on ipak odbio. Moja menadžerka je čula za ovo i razgovarala sa njim. Onda je Gang konačno dao spisak, a ja sam sve prosledila finansijskom odeljenju i zatvorila slučaj. 

Kada sam kasnije razmišljala o tome, shvatila sam da i dalje imam jake navike koje su proizvod života pod vladavinom Komunističke partije Kine (KPK). Na površini, ja se zalažem za principe u koje verujem i usuđujem se da progovorim. U stvarnosti, nisam sledila politiku moje firme i umesto toga sam preuzela neoprezni rizik. Ako sam i dalje pod uticajem partijskog načina razmišljanja, kako mogu zaista da se ponašam u skladu sa principima Istinitosti-Blagosti-Trpeljivosti i da postanem pravi praktikant?

Postupanje kolega otkriva moje vezanosti

Kasnije sam se preselila u novu firmu. Iz nekog razloga, dvojica mojih saradnika mi često otežavaju život, iako sam se ja lepo ophodila prema njima. Ponekad su me namerno ponižavali pred drugima. 

U početku mi je to smetalo. Iako se nisam svađala sa njima, u mislima sam i dalje bila ogorčena. Kada bih radila sedeću meditaciju, podrigivala bih, kao da moj bes nema gde da iskaljuje. Učenjem Falun Dafa predavanja, naučila sam da gledam na ovu situaciju kako nas je Učitelj učio, i da je smatram prilikom da poboljšam svoj šinšing. 

Sada shvatam da su se tako ponašali prema meni da bi razotkrili moju ljubomoru i vezanost za ugled i udobnost. Na površini, želela sam da izbegnem sukobe; u stvarnosti, često sam pretpostavljala da drugi imaju loše namere i nisam bila spremna da nesebično pomažem drugima. Počela sam da sanjam da hodam gola od struka naniže. U početku sam mislila da je to nagoveštaj moje požude; sada znam da je to bio odraz svih prljavih misli koje sam imala. To što sam ih se držala značilo je da sam bila daleko od toga da budem pravi praktikant, ali to ranije nisam shvatala. 

Dok sam više gledala unutra, shvatila sam nešto drugo. Jedan od prodavača po imenu Jang često me je u imejlovima spominjao imenom drugog kolege. Podelila sam to sa njim, ali on nije mario i nastavio je to da radi. Kasnije sam shvatila da sam i sama radila istu stvar. Jednom je koleginica Ling otišla na porodiljsko odsustvo, a da me nije obavestila. Primetila sam da je neko drugi preuzeo njen posao, ali nisam proverila njeno ime i nastavila sam da je nazivam Ling. Kada sam shvatila koliko je ovo grubo, izvinila sam joj se. Posle toga, Jang je takođe prestao da me oslovljava krivim imenom. Kultivacija je veoma zanimljiva i iskreno zahvaljujem Učitelju Liju za sve ove mogućnosti. 

Još jedan primer je da sam nekada gledala sa visine na Fen jer ona ima veliki ego i često govori veoma glasno. Činilo se da joj je kultura KPK zaista isprala mozak. Kada sam pogledala unutra, primetila sam da sam ista. Pošto sam od detinjstva odgajana sa komunističkim obrazovanjem, moj um je još uvek gajio mržnju i koncepte klasne borbe, a ne tradicionalne vrednosti. Zbog toga nisam poštovala druge i često sam ih povređivala. Nakon što sam to shvatila, počela sam da se menjam i ispravljam kada sam primetila svoje propuste. 

Prepoznavanje laži i važnost istinitosti

Prilično dugo sam mislila da sam dobro radila u smislu istinitosti. Mislila sam o sebi kao o čistoj, ljubaznoj osobi koja ne laže. Ali nedavno su neki saradnici rekli da nisam dostojna poverenja i da sam često pričala o nasumičnim stvarima koje se ne mogu proveriti. Odjednom sam shvatila da sam sigurno napravila neke greške u ovoj oblasti; inače ne bi govorili takve stvari. 

Na primer, jednom fabrika nije mogla da isporuči proizvode na vreme, a datum isporuke su stalno odlagali. Klijent je bio zaista nezadovoljan, a prodavač je ispoljio svoj bes na mene. Osećao je da je izgubio poverenje svog klijenta jer proizvodi koje sam obećala nisu bili isporučeni na vreme. Bila sam malo ravnodušna, misleći da je kašnjenje uzrokovano proizvodnjom i da nije do mene. Gledajući unazad, znala sam da je trebalo da proverim sa proizvodnjom da dobijem realan datum isporuke, umesto da prodavaču dam datum na osnovu sopstvenih pretpostavki. Ovo mi je pokazalo da nisam iskrena. 

Razmišljajući dalje, primetila sam da mnoge stvari koje sam radila u prošlosti nisu pokazale istinitost. Jednom je praktikantkinja Fang rekla Jing i meni da ne može da dođe na grupno učenje Fa kako je planirano. Jing i ja smo uzele pola dana slobodno za grupno učenje, a Fang nas je veoma kasno obavestila. Kasnije nam je rekla da je to zato što se njen muž iznenada vratio kući i nije se usudila da pomeni grupno učenje jer ju je muž uvek pratio kad bi izašla. Kada je too rekla, bez razmišljanja sam odgovorila: „Trebalo je da kažeš da ideš kod svoje majke.” Fang nije ništa rekla, ali kada je Jing kasnije čula za ovo, odmah me je upitala: „Kako si mogla da predložiš Fang da laže?“ Osećala sam se veoma krivom i pitala sam se zbog čega sam to uradila.

Drugi put sam uzela slobodno popodne da štampam Dafa materijale u drugom stanu koji posedujemo. Kada sam stigla tamo, bila sam iznenađena kada sam videla svog oca kako čisti. Pitao me je zašto sam tamo tokom radnog vremena. Pošto je moja majka umrla od progona, a ja sam ranije bila u zatvoru zbog svog verovanja, nisam se usudila da mu kažem da sam tamo da štampam Dafa materijale. Umesto toga, rekla sam mu da ključ koji sam napravila pre neki dan za ovaj stan ne radi i vratila sam se da pokušam ponovo. 

Moj otac je počeo da se žali što bravar radi tako loše. Rekla sam da je teško duplirati ključ za ovu vrstu brave, a prošli put su takođe bila potrebna dva pokušaja da se napravi. Osećala sam se loše što sam dodala laž, ali nisam znala šta drugo da radim, jer se nisam usudila da naljutim svog oca. 

Kada razmislim o ovome i o problemu inventara koji sam pomenula na početku deljenja, shvatam da moram bolje kultivisati iskrenost.

Tako smo srećni što Učitelj Li stalno brine o nama. Moramo dobro da učimo Fa, da bismo mogli da rešavamo probleme u skladu s Fa-ispravljanjem. 

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024