Učenje Fa sa mojim detetom je prilika za kultivaciju

(Minghui.org)

Pozdrav, poštovani Učitelju! Pozdrav, kolege praktikanti!

Shvatila sam da je važno da svom detetu obezbedim okruženje za grupnu kultivaciju. Međutim, u našem okruženju nema mnogo dece njenog uzrasta, a nivo poznavanja kineskog jezika, kao i vremen kada zajedno uče Fa takođe veoma različiti. U procesu prevazilaženja ovih poteškoća, shvatila sam da je pomoć mladim praktikantima u učenju Fa značajna i da su njihova iskustva veoma dragocena. Svaka misao i akcija su prilika za kultivaciju.

Podsticanje mladih praktikanata

Kada je moje dete bilo veoma malo, čitala je Fa sa mnom. Pre nekoliko godina, čula sam da je još jedan mladi praktikant u našem lokalnom području učio Fa na RTC platformi i takođe je objašnjavao istinu preko telefona. Mislila sam da je to sjajno pa sam predložila svom detetu da se pridruži učenju Fa na platformi sa mladim praktikantima širom sveta.

Grupno učenje Fa je bila odlična prilika za kultivaciju za moju ćerku, i radovala se učenju Fa svake večeri. Takođe joj se dopalo kratko deljenje iskustva nakon učenja Fa.

Prvi izazov sa kojim smo se suočili bio je to što nije znala mnogo kineskih znakova i nije znala da čita Džuan Falun tečno na kineskom, pa sam sedela sa njom i pomagala joj. Za samo nekoliko meseci mogla je da pročita 90 odsto kineskih slova u Džuan Falunu. Ovo pokazuje važnost grupnog učenja Fa koje je Učitelj pomenuo. Čitanje u ovakvoj grupi pomaže mladim praktikantima da marljivo uče Fa.

Uvažavanje drugih

Kako je moje dete poboljšalo svoju sposobnost da prepozna kineske znakove, ona je insistirala da sama čita Fa. Naravno da sam bila srećna zbog njenog napretka. Ispravljala sam njen izgovor kad god bi pogrešila. Mislila sam da će joj to pomoći da se poboljša. Međutim, svaki put kada bih to uradila, izgledala je povređeno.

U početku to nisam smatrala velikim problemom. Smatrala sam, kao majka, da je ispravljanje grešaka mog deteta dobro za nju i da nisam uradila ništa loše.

Moje dete je često delovalo veoma emotivno, što je ponekad uticalo na njeno učenje Fa. Pogledala sam unutra i shvatila sam da način na koji sam je ispravljala nije bio prikladan, jer nije želela da izgubi obraz pred drugom decom. Iako je moja namera bila da joj pomognem, morala sam da promenim svoj pristup. Morala sam da je tretiram kao nezavisnu osobu sa dostojanstvom.

Prilagodila sam svoj pristup. Na primer, kada nije mogla da izgovori reč, sačekala sam i pustila je da je izgovori prema fonetskoj notaciji. Pomogala sam joj samo kada se činilo da sama traži pomoć. Dogovorili smo se da ću je, ako pogrešno pročita, dodirnuti rukom i dati joj priliku da to sama uvidi i ispravi. Ako bi i dalje pogrešno čitala, rekla bih joj kako treba.

Nakon ove promene napetost je popustila. Trebalo joj je samo nekoliko sekundi da razmisli, ali smo poboljšali efikasnost učenja Fa i uštedeli vreme. Situacija je postala prijatna.

Shvatila sam da je komunikacija sa decom isto što i komunikacija sa bilo kim drugim. Trebalo bi da se stavim u kožu drugih. Dok ispravljam njene greške, moram da uzmem u obzir njenu perspektivu i da budem ljubazna, taktična, pažljiva i postupam s tim ljubazno.

Suočavanje sa slabostima

Kultivisati sebe znači suočiti se sa svojim slabostima i nedostacima. Moja ćerka i ja smo poboljšale način gledanja unutar sebe i identifikovanja slabosti u procesu zajedničkog učenja Fa.

Ona je ponekad učila Fa sa drugom decom ili drugim roditeljima bez mene. Ispravljali su njene greške direktno umesto na način na koji sam ja to radila. Bilo je u redu ako je ispravka bila tačna, ali ponekad bi je ispravili zbog lošeg internetskog signala ili nekih drugih faktora.

Osećala se neprijatno kad bi joj se to dogodilo. U početku je imala strpljenja, ali kasnije nije mogla da ne objašnjava ili da se svađa. Ponekad se ljutito žalila i nije želela da nastavi da uči Fa sa tom grupom.

Pokušala sam da je prosvetlim i ona je razumela principe Dafe o tome kako treba da se suoči sa tim. Ono što ju je zaista promenilo je nešto što je doživela sa drugim detetom.

Nekoliko mladih praktikanata je zajedno učilo Fa kada je devojčica pogrešno pročitala ime, a jedan roditelj joj je na to ukazao. Devojčica je postala emotivna i ljutito je počela vikati: „Ne grešim, ne grešim.“

Pitala sam svoju ćerku: „Misliš li da je pogrešila?“ Ona je odgovorila: „Svi su to čuli.” Pitala sam je: ,,Kako si se osećala?" Rekla je: ,,U redu je ako pogreši." Rekla sam: „Da, ako joj neko ukaže na grešku, bez obzira da li je pogrešila ili ne, kao kultivator, mislim da prvo treba da se zahvali osobi što je ispravila, a onda samo da ponovo pročita. Međutim, insistirala je na tome da „ne greši“ jer je htela da sačuva obraz. Tada je rezultat samo bio gori. Da se ​​iskreno suočila sa greškom i ispravila je, prošla bi test. Uopšte nije važno da li ste u pravu ili ne.” Moja ćerka se složila da to ima smisla. Od tada, kada su je drugi ispravljali, ona bi prvo mirno rekla „hvala“, a zatim bi pažljivo ponovo pročitala reč. Ostali mladi praktikanti u grupi su takođe počeli da se nose sa tim na isti način.

Često citiram Učiteljeva učenja da je podsetim:

,,...On je u pravu,
a ja sam u krivu,“
O čemu se ima raspravljati?” Hong Yin III

Znala sam da je Učitelj uredio ovu situaciju za mene. To me je podsetilo da kada se suočavamo sa krivicom i kritikom drugih, uvek prvo treba da se zahvalimo drugoj osobi, da prihvatimo ono što ona kaže u dobroj nameri i da se ispravimo. Ne treba žuriti da se branimo. Čak i ako nisam uradila ništa loše, gledajući iz perspektive kultivatora, to je prilika za kultivaciju.

Pomaganje drugima da rade dobro

Ponekad su mi dodeljivali da vodim decu da uče Fa. Osećala sam da sam veoma savesna. Pažljivo sam pratila svaku reč i ispravljala jednu po jednu ako bi dete pogrešno pročitalo.

Suočila sam se sa istim izazovima kao i sa svojim detetom. Neki od pridošlica su se osećali frustrirano nakon što bih ih ispravila. Dala sam sve od sebe da ih utešim, ali su se i dalje osećali pod stresom. Jedno dete se čak pravilo da me ne čuje kada sam je ispravila i nastavila je da čita, ne ispravljajući svoju grešku.

To je bila dilema. Da mi je stalo samo do njihovih emocija i da ih ne ispravljam, ne bih ispunila svoje obaveze kao veteranski učenik, jer se Učiteljeva učenja ne mogu menjati na taj način. S druge strane, morala sam da ih ohrabrim. Šta da radim?

Kasnije sam se prosvetlila i donekle razumela uzajamnu pomoć kroz ispravne misli.

Jedna devojka je tečno govorila kineski. Iako je dobro čitala, često je dodavala reči ili bi preskakala reči i redove. Bila sam zbunjena i zaista sam želela da joj pomognem.

Imala sam ideju: čitaću sa tobom i nadam se da ćes pročitati tačno kao ja. Mikrofon mi je bio utišan, ali sam joj poslala svoju umnu nameru – možes čuti moje čitanje. Daću sve od sebe da čitam tačno, a ti nećeš praviti greške.

Iznenađujuće, mlada devojka je napravila vrlo malo grešaka pri čitanju. Njena brzina i ritam su čak bili isti kao moj. Pošto nisam morala da je ispravljam, imala je osećaj ispunjenja i bila je srećna.

Bila sam iznenađena. Devojka udaljena hiljadu kilometara mi je izgledala kao da mi je fizički veoma blizu. Prvobitno sam bila fokusirana na pronalaženje grešaka detetu pa sam obraćala pažnju na to da je ispravim. Mislila sam da je to dobro za nju. Moj novi pristup je bio da joj pomognem i podržim je. Bila sam uverena da će dobro proći. Uz moje ispravne misli koje su je podržavale, efekat je bio dobar i zaista joj je pomoglo. Verovatno nije znala šta mislim, jer to nisam izrazila rečima, ali je dala sve od sebe. Koristila sam isti metod za učenje Fa sa drugom decom, i izgledalo je da su se sva poboljšala.

Učitelj je rekao:

,,Ja sam rekao da su čak i ljudske misli materija. Ono što misliš može se materijalizovati i tvoje reči, ono što izgovoriš, ima oblik.” (Predavanje Fa na Fa-konferenciji Istoka SAD)

Shvatam da kada pomažem mladim praktikantima da čitaju Fa, zaista imam želju da im pomognem i iskreno mi je stalo do njih. Ove ljubazne, čiste misli su ispravne. Moj novi pristup je uspeo i deca su se poboljšala. Iako osoba kojoj sam pokušala da pomognem možda nije to znala – osećala sam da i ne mora da zna.

Sećam se šta su drugi praktikanti rekli: „Vaše okruženje je ogledalo vas samih. Kada vidite nedostatke kod drugih, treba da gledate u sebe u potrazi za sopstvenim nedostacima.” Iz druge perspektive, uviđanje nedostataka drugih i uviđanje da im ne ide dobro, često je ono što želite da vidite u svom umu. To može biti uzrokovano vašom vlastitom percepcijom. Zaista treba drugima da želimo dobro, iskreno im pomognemo i budemo zadovoljni njihovim dostignućima – to je saosećanje.

Praktikanti pomažu jedni drugima

Mladi praktikanti koji zajedno uče Fa na platformi dolaze iz celog sveta, kao što su Njujork, Nju Džersi, San Francisko, Sidnej, Toronto, pa čak i Finska i Vijetnam.

Osim učenja Džuan Faluna na kineskom, uče i nove svete spise. Tokom perioda izolacije, moje dete je provodilo do tri sata svakog dana učeći Fa na kineskom i engleskom jeziku. Imala sam dve fiksne grupe učenja Fa za svoje dete koje su sredom naveče i subotom ujutru. Nastavili smo to da radimo skoro pet godina.

Međutim, kako je vreme prolazilo, mladi praktikanti koji su zajedno učili Fa postepeno su odlazili iz različitih razloga. Neki su bili zauzeti školskim obavezama, neki su se pridružili Fei Tian-u, neki su se pridružili drugim grupama za učenje Fa, a drugi su počeli da rade nakon što su diplomirali na univerzitetu. Iako su otišli ​​jedan za drugim, moja ćerka i ja nastavljamo da učimo Fa na platformi.

Ohrabrujemo jedna drugu. Bez obzira koliko ljudi ima, nismo dirnute. Ponekad smo jedine, ali rekla sam svojoj ćerki : „Čak i ako nema nikog drugog, učićemo zajedno. Ona je pristala.”

Postoje i neke prednosti kada nas je samo dvije. Kada ona postavi pitanje u vezi sa sadržajem koji čitamo, možemo da zastanemo i razgovaramo o njenom pitanju.

U početku sam mislila da pomažem svom detetu. Posle godina upornosti, osetila sam da sam i ja iskusila mnoge dobrobiti.

U procesu čitanja, posebno na engleskom, nisam samo proširila svoj rečnik, već sam poboljšala i svoje sposobnosti slušanja i govora. Moje dete mi je mnogo pomoglo. Često kada sam odgovarala na njena pitanja dok sam učila Fa, to je bilo kao test mog razumevanja Fa. Strpljivo je ispravljala moj izgovor. Takođe me je podsetila da gledam unutra i budem ljubazna kada imam problem sa šinšingom.

Kada je Učitelj predavao Fa „spasite i pomognete jedni drugima“, Učitelj je rekao:

,,Na taj način vam ja pružam načine da spasite i pomognete jedni drugima, da zajedno izbavljate ljude, i da istovremeno spasite sebe; pa tokom ovih poznih dana, bića mogu pomoći da spasu jedna druge.” (Klonite se opasnosti)

Kao majka, moja je odgovornost da svom detetu predstavim Učiteljeva učenja. Moram da je vodim da hoda putem kultivacije i da je inspirišem da razume mudrost i lepotu Dafe. U ovom procesu roditelji dobijaju mnogo više. Mislim da je učenje Fa sa decom odnos u kojem roditelji i deca pomažu jedni drugima.

Koleginica me je pre nekoliko godina podsetila da je vođenje mog deteta da bude pravi praktikant dugoročan projekat. Uloga roditelja u ovom projektu je ključna. Ono što je izgubljeno biće teško nadoknaditi. Moramo da damo sve od sebe da vodimo mladu generaciju učenika i da ne ostavimo nikakvo kajanje.

Zaključak

Uvođenje mladih praktikanata da uče Fa i vežbaju kultivaciju je dug i kontinuiran proces kultivacije i samoispravljanja. U ovom vremenu završetka Darme, sve vrste demona su na snazi. Naša je odgovornost kao roditelja da usmeravamo našu decu da dobro razumeju Dafu kako bi mogli da iskuse veliko saosećanje i dobročinstvo Učitelja.

Ovo su neka od mojih iskustava i razumevanja o učenju Fa sa mojim detetom. Ispravite me ako postoji nešto neprikladno.

(Predstavljeno na kanadskoj Fa konferenciji 2024.)

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024