Žena iz Shandonga u tajnosti osuđena na pet godina zatvora zbog prakticiranja Falun Gonga

(Minghui.org)

Minghui.org je nedavno potvrdio da je 57-godišnja stanovnica okruga Yi'nan, u provinciji Shandong, primljena u zatvor za žene u provinciui Shandong u gradu Jinan kako bi odslužila petogodišnji kaznu zbog prakticiranja Falun Gonga, discipline za kultiviranje uma i tjiela koju kineski komunistički režim progoni od 1999. godine.

Wang Hongmei je bila uhapšena 24. oktobra 2023. godine, nakon što ju je policajac u civilu vidio kako dijeli Falun Gong informativne materijale. Te noći je preko 20 policajaca izvršilo raciju u njenom glavnom prebivalištu, kao i u drugom domu koji je posjedovala. Tom prilikom joj je zaplijenjen veliki broj Falun Gong knjiga i informativnog materijala.

Policija je odvela gospođu Wang u gradski zatvor Linyi i rekla njenom sinu da će biti puštena nakon 15 dana administrativnog pritvora. Međutim, ona nije bila puštena 9. novembra 2023. godine, kako je bilo obećano. Umjesto toga, stavljena je u krivični pritvor i prebačena u pritvorski centar grada Linyi. Linyi potpada pod okrug Yi’nan.

Porodica Wangove je nedavno potvrdila da joj je suđeno na Okružnom sudu u Yi'nanu oko 1. aprila 2024. i da je prebačena u zatvor krajem jula na odsluženje petogodišnje kazne.

Prethodni progon

Ovo nije prvi put da se Wang našla na meti progona zbog prakticiranja svoje vjere. Prethodno je dobila tri godine prisilnog rada i brutalno mučena.

Wang je otišla u Peking da apeluje na Falun Gong ubrzo nakon što je progon počeo u julu mjesecu 1999. Uhapšena je i otpuštena s posla u tvornici gnojiva okruga Yi’nan. Kao udovica, borila se da sama odgaja malog sina. Njen brat joj je pružao određenu finansijsku podršku kako bi joj pomogao da sastavi kraj s krajem. Nakon što je njen sin odrastao, s vremena na vrijeme je radila povremene poslove.

Tokom grupnog hapšenja izvedenog u decembru 2008. godine, policija je zaplijenila kompjuter gospođi Wang i više kućnih aparata. Držana je u gradskom centru za ispiranje mozga Linyi nepoznato vrijeme prije nego što je dobila tri godine prisilnog rada. Čuvari logora za prisilni rad su je podvrgavali raznim oblicima torture, uključujući strujne šokove i uskraćivanje sna. Njen sin, u to vrijeme tinejdžer, bio je diskriminisan i maltretiran u školi.

Nakon što je Wang puštena, vratila se u svoj rodni grad u Zhuanbu Town (koji je pod upravom okruga Yi'nan). Rodbina joj je pomagala da nađe privremeni posao.

Povezani izvještaj:

Žena iz Shandonga suočava se s tužbom zbog prakticiranja Falun Gonga

Kategorija: Izvještaji o progonu

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024