Moje razumijevanje nakon čitanja Učieljevog članka "Probudite se"

(Minghui.org)

Kada sam prvi put pročitao Učiteljev nedavno objavljen članak, "Probudite se", osjetio sam da je Učitelj stavio naglasak na "Dobrodušnost" i "ljubaznost". Nakon što sam ga pročitao još nekoliko puta, bio sam duboko dirnut i šokiran. Osjetio sam da me Učitelj lično upozorava.

Prakticiram Falun Dafa skoro 30 godina, ali da li sam u stanju da na bilo koga i svakoga svaki put gledam sa Dobrodušnošću i imam ljubav prema svim ljudima? Kada sam razmislio o sebi, bilo me je sramota.

Prije nekoliko dana otišla sam kod jednog kolege praktikanta da mu dam primjerak novog Učiteljevog članka. Međutim, njegova porodica, koja ne prakticira Dafa, odbila je da me pusti unutra. Ljubazno sam ih zamolio, ali mi i dalje nisu pustili da vidim praktikanta. Otišao sam ljut. Dao sam primjerak članka drugom praktikantu i požalio se na incident.

Na povratku kući i dalje sam bio ljut, ali odjednom sam shvatio da sam pogriješio i zapitao se zašto sam se toliko naljutio. Da li se ovako treba ponašati Falun Dafa praktikant? Zašto sam bio ljut na porodicu ovoga praktikanta? Oni su samo obični ljudi. Ako sam ljut na njih, to me onda čini i običnom osobom. Sa ovom promjenom misli, moj bijes je iščezao i osjećao sam se bezbrižno.

Ovaj mi se incident i dalje s vremena na vrijeme javljao u mislima, zbog čega sam se osjećao nelagodno. Znao sam da moram kopati dublje i ozbiljno gledati unutar sebe.

Identifikovanje mog ega

Učitelj nam je rekao u “Probudite se" da trebamo "Biti u stanju odnositi se dobrodušno prema bilo kome, imati ljubav prema svim ljudima”. Shvatio sam da daleko zaostajem za Učiteljevim zahtjevima i da još uvijek imam mnogo sebičnih vezanosti koje nisam otpustio. Učitelj nas je uvijek učio da ono što govorimo i radimo treba biti utemeljimo na dobrobiti drugih, ali ja često radim stvari na osnovu „sebe“.

Na primjer, kada su članovi porodice onoga praktikanta odbili da me puste u njihovu kuću, osjećao sam ljutnju jer su učinili moje putovanje uzaludnim i potratili moje vrijeme. Također sam bio razočaran zato što nisam mogao praktikantu dati primjerak novog Učiteljevog članka. Stalno sam razmišljao o tome kako je to utjecalo na "mene". Moj ego je bio povrijeđen i osjećao sam se neuravnoteženo.

Nije mala stvar što sam se toliko naljutio, jer je to otkrilo mnoge moje ljudske vezanosti, kao što su ljubomora, ogorčenost, takmičarski mentalitet, arogancija, nespremnost da podnosim nevolje i teškoće. Sve je to bilo zasnovano na mom sebičnom egu. Nije ni čudo što sam se osjećao tako nelagodno. Učitelj mi je dao nagovještaj, a ja sam morao dublje gledati unutar sebe. Odjednom sam osjetio da mi se u glavi razbistrilo. Hvala Učitelju!

Shvatio sam da je moj "ego" krivac kojeg moram eliminirati. Propustio sam slijediti Učiteljevo učenje da trebamo “Biti u stanju odnositi se dobrodušno prema bilo kome, imati ljubav prema svim ljudima.” Bio sam selektivan na osnovu svog „ega“. Mogao sam biti ljubazan i imati ljubav samo kada je moj „ego“ bio nedirnut. Moj „ego“ je bio poput zida, sprečavajući me da razvijem dobrodušnost i ljubaznost. Ponašao sam se potpuno kao običan čovjek. Bio sam iznenađen sa ovom spoznajom i probudio sam se iz svoje zbunjenosti. Još jednom sam bio duboko zahvalan Učitelju što me je probudio ovim incidentom!

Također sam spoznao još jednu vezanost koju sam imao – nisam volio da me kritikuju. Čim se neko nije slagao sa mnom, prekinu bih ga i objasnio se. Čak i ako bih šutao, bilo mi je neprijatno unutra. Vezanost o kojoj govorim također je uključivala razmetanje, čuvanje obraza i tvrdoglavost.

“Ego” je zasnovan na sebičnosti, karakteru starog univerzuma. Mi smo Dafa praktikanti, a Učitelj želi da dostignemo božanstvo kroz kultivaciju. Samo fundamentalnom promjenom naših ljudskih predstava, probijanjem ove ljudske ljuske i otpuštanjem sebičnosti možemo izaći iz ljuske ljudskih predstava i krenuti naprijed na putu kultivacije kako bismo postali istinski nesebični.

Učiteljev novi članak mi je pomogao da shvatim svoje duboko ukorijenjene vezanosti. Odlučan sam da ih brzo eliminiram. Imat ću na umu Učiteljeva učenja i kultivirati svoj xinxing solidno u Dafa u dragocjenom vremenu koje je preostalo.

Molim vas da ukažete na sve ono što je neprikladno u ovom mom tekstu.

Kategorija: Uvid u kultivaciju

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024