Zakon o zaštiti Falun Gonga predstavljen u Senatu SAD

(Minghui.org)

Američki senator Marco Rubio je 31. jula 2024. predstavio Zakon o zaštiti Falun Gonga, koji predviđa sankcije protiv prisilne žetve organa u Kini, navodi se u saopštenju za javnost objavljenom istog dana. Senatori Ron Johnson, Roger Marshall i Thom Tillis su kosponzori. Predstavnički dom Kongresa je 25. juna usvojio Zakon o zaštiti Falun Gonga, koji je predstavio kongresmen Scott Perry. Da bi Zakon postao pravosnažan, potrebno je da ga takođe usvoji Senat.

Američki senator Marco Rubio je, 31. jula 2024., predstavio Zakon o zaštiti Falun Gonga

Predlog zakona ima za cilj da se „izbjegne bilo kakva saradnja sa Narodnom Republikom Kinom na polju transplantacije organa dok je Komunistička partija Kine na vlasti“ i „preduzmu odgovarajuće mjere, uključujući korištenje relevantnih sankcija, kako bi se Komunistička partija Kine primorala da okončati svoju kampanju žetve organa koju sponzorira država.”

Osim toga, američka vlada će sarađivati ​​sa saveznicima, partnerima i multilateralnim institucijama kako bi ukazala na progon Falun Gonga od strane Komunističke partije Kine (KPK) i blisko se koordinirala sa međunarodnom zajednicom u vezi sa ciljanim sankcijama i viznim ograničenjima.

Konkretno, državni sekretar će podnijeti izvještaj o politici i praksi transplantacije organa u Kini. Predsjednik će dostaviti spisak stranih osoba koje su svjesno i direktno učestvovale ili su omogućile nedobrovoljnu žetvu organa unutar Narodne Republike Kine. Pojedinci na listi neže moći dobiti vizu ili drugu dokumentaciju za ulazak u Sjedinjene Države.

Kad bude usvojen, ovo će biti moćan zakon za suzbijanje progona Falun Gonga od strane KPK i prisilne žetve organa.

U svom saopštenju za javnost, senator Rubio je rekao: „Komunistička Kina uspeva da se izvuče sa kampanjom širenja zla. Od djela genocida nad vjerskim i etničkim grupama, do prisilne sterilizacije i pobačaja, kao i u dominaciji kad su u pitanju ključni minerali i tehnologije, te ometanju suvereniteta nekoliko regionalnih partnera, i SAD neće tolerisati ove prakse.”

Isti dan, senator Rubio je također predstavio zakon “STOP KPK” i zabranu finansiranja Specijalnog izvjestitelja UN (UN Special Rapporteur Funding Prohibition). Zakon STOP KPK zahtijeva sankcije za članove Komunističke partije Kine, zajedno sa njihovim odraslim članovima porodice, koji su uključeni u djela agresije, ugnjetavanja i kršenja ljudskih prava. To uključuje blokiranje transakcija nekretninama, kao i odbijanje viza i ulazak u Sjedinjene Američke Države. Američki kongresmeni Lisa McClain, Jimmy Panetta, Vern Buchanan i Chris Pappas su predstavili prateće zakone u Domu.

Zabrana finansiranja Specijalnog izvjestitelja UN-a bi zabranila da poreski obveznici finansiraju poziciju “Specijalnog izvjestitelja zbog njegovog negativnog utjecaja na jednostrane mjere prinude na uživanje ljudskih prava” u Ujedinjenim nacijama. Sadašnji Izvjestitelj koristi svoju ulogu za zagovaranje suspenzije sankcija protiv Kine, iako su te sankcije nametnute zbog kršenja ljudskih prava.

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024