Više od 130 zastupnika iz 15 zemalja poziva na prekid progona Falun Gonga

(Minghui.org)

Do kraja srpnja 2024. više od 130 zakonodavaca iz 15 zemalja pozvalo je Komunističku partiju Kine (KPK) da prekine svoj 25-godišnji progon Falun Gonga.

Datum 20. srpnja 2024. oblježava 25. godišnjicu otkako je KPK počela suzbijati i ilegalno progoniti Falun Gong. Neprofitna organizacija "Prijatelji Falun Gonga" objavila je zajedničku izjavu u kojoj otvoreno osuđuje progon duhovne prakse od strane KPK i poziva na prestanak zločina. Do danas je preko 130 zakonodavaca iz 15 zemalja potpisalo transnacionalnu zajedničku izjavu. Alan Adler, izvršni direktor “Prijatelja Falun Gonga”, rekao je da je ova inicijativa samo početak i da će se napori nastaviti.

Praktikanti su 10. srpnja 2024. održali veliki marš u kineskoj četvrti Manhattana u New Yorku kako bi obilježili 25 godina progona.

Zajednička izjava osuđuje KPK za zločine protiv čovječnosti

U zajedničkoj izjavi, parlamentarci "snažno osuđuju 25 godina kršenja ljudskih prava praktikanata Falun Gonga u Kini." Pozvali su kineski režim da "odmah zaustavi" progon i "bezuvjetno oslobodi sve pritvorene praktikante Falun Gonga i druge zatvorenike savjesti".

“Razumijemo da je Falun Gong (ili Falun Dafa) praksa duhovne meditacije koja se temelji na principima Istinitosti, Dobrodušnosti i Tolerancije te da se 20. srpnja 2024. obilježava 25 godina otkako je Komunistička partija Kine pokrenula sustavnu i brutalnu kampanju za “iskorijenjivanje” Falun Gonga.”

“Od srpnja 1999. milijune praktikanata Falun Gonga u Kini proizvoljno uhićuju i zatvaraju bez odgovarajućeg postupka, a mnoge su mučili do smrti ili čak smaknuli. Najblaže rečeno, tisuće je preminulih od posljedica takvog mučenja i drugih zlostavljanja u policijskom pritvoru.”

Ove su grozote dobro dokumentirale organizacije za ljudska prava, vladina tijela i Ujedinjeni narodi. Izvješće o ljudskim pravima američkog State Departmenta iz 2007. godine navodi: “[Posebni izvjestitelj UN-a za mučenje] Manfred Nowak izvijestio je da Falun Gong praktikanti čine 66 posto žrtava navodnog mučenja dok su bili u pritvoru vlade.”

Kongres SAD-a 2016. godine jednoglasno je usvojio rezoluciju H.Res. 343, izražavajući zabrinutost u vezi s upornim i vjerodostojnim izvješćima o sustavnom, državno odobrenom vađenju organa od velikog broja praktikanata Falun Gonga.

Godine 2019., Neovisni sud u Ujedinjenom Kraljevstvu, kojim je predsjedao Sir Geoffrey Nice KC, zaključio je da se “prisilno vađenje organa odvija godinama diljem Kine u značajnim razmjerima i da su praktikanti Falun Gonga bili jedan – i vjerojatno glavni—izvor opskrbe organa.” Tribunal je također utvrdio da su protiv praktikanata Falun Gonga u Kini počinjeni zločini protiv čovječnosti.

U siječnju 2024., Europski parlament donio je rezoluciju 2024/2504 (RSP), koja “snažno potiče NR Kinu da odmah prekine progon Falun Gong praktikanata i drugih manjina…; Poziva NR Kinu da prekine domaći i transnacionalni nadzor i kontrolu te suzbijanje vjerskih sloboda.”

Stoga pozivamo kinesku vladu da poštuje međunarodne norme i pravne obveze, uključujući Konvenciju Ujedinjenih naroda protiv mučenja, koju je Kina ratificirala, te da odmah zaustavi 25-godišnji progon Falun Gonga u Kini i bezuvjetno oslobodi sve pritvorene praktikante Falun Gonga i druge zatvorenike savjesti.

Dana 26. lipnja 2024. Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Država objavilo je Izvješće o međunarodnoj vjerskoj slobodi za 2023. u kojem se Falun Gong spominje 58 puta. Citirajući informacije iz Minghui.org, izvješće kaže da je 188 praktikanata izgubilo živote 2023. godine zbog suzbijanja. Državni tajnik Anthony Blinken rekao je da su potrebni dodatni napori kako bi se zaustavile brutalnosti u Kini. Također je rekao: “Numorno radimo na tome kako bismo osigurali oslobađanje ljudi koji su diljem svijeta u zatvoru zbog korištenja svog prava na vjersku slobodu.”

Dana 25. lipnja 2024. Zastupnički dom Kongresa SAD-a donio je “Zakon o zaštiti Falun Gonga”. Zastupnički dom američkog Kongresa prethodno je pet puta donio rezolucije o prekidu progona Falun Gonga.

Globalna osuda KPK zbog zločina protiv čovječnosti

Alan Adler, izvršni direktor neprofitne organizacije, rekao je u izjavi da grupa "sponzorira ovu kampanju kako bi pomogla pojačati glasove onih koji žele vidjeti kraj ovog nepravednog progona."

"S ovim potpisima pokazujemo da je istina već izašla na vidjelo, iako bi kineska Komunistička partija mogla pokušati činiti svoje zločine u mraku", rekao je g. Adler. “Istaknuti članovi međunarodne zajednice pridružuju se osudi ovih zločina protiv čovječnosti i zajedno ćemo vratiti slobodu i pravdu skupini nepravedno povrijeđenih duhovnih vjernika.”

Međuparlamentarni savez za Kinu izdao je izjavu osuđujući progon Falun Gonga od strane KPK.

Međuparlamentarna alijansa za Kinu također je izdala izjavu osuđujući progon Falun Gonga od strane KPK na X 20. srpnja 2024. Izjava glasi: “Danas se obilježava 25. obljetnica KPK-ovog progona praktikanata Falun Gonga – četvrt stoljeća dugotrajne i duboke patnje.”

“Stotine tisuća praktikanata Falun Gonga je zatvoreno, a nepoznati broj je podvrgnut najtežim oblicima mučenja, uključujući široko rasprostranjena, vjerodostojna izvješća o državno sponzoriranom prisilnom vađenju organa.”

“Pridružujemo se mnogima u žaljenju zbog uskraćivanja temeljnih prava iz članka 18 praktikantima Falun Gonga, koji, zajedno s islamskim manjinskim skupinama, kršćanima i tibetanskim budistima, između ostalih, ne uživaju slobodu mišljenja, savjesti ili religije u suvremenoj Kini.”

“Niti jedna manjina, bez obzira na njihova uvjerenja, ne zaslužuje biti lišena temeljnih prava. Pozivamo naše vlade da inzistiraju na tome da Peking odmah prestane s progonom vjerskih manjina i da podrži Opću deklaraciju o ljudskim pravima, čiji je Kina potpisnik.”

Matthew Miller, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, objavio je izjavu na X u kojoj podržava Falun Gong.

Istog dana, Matthew Miller, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a objavio je na X: “Danas obilježavamo 25 godina represije Narodne Republike Kine protiv praktikanata duhovnog pokreta Falun Gong. Pozivamo NR Kinu da poštuje slobodu vjere ili uvjerenja i oslobodi sve one koji su zatvoreni zbog svojih uvjerenja.”

U isto vrijeme, u srpnju, više od 20 američkih zakonodavaca izrazilo je podršku mirnim prosvjedima praktikanata Falun Gonga protiv brutalnog ugnjetavanja KPK putem video snimaka ili pisama. Rekli su da su SAD odgovorne za pozivanje KPK na odgovornost za ove zločine.

Raja Krishnamoorthi (lijevo) visoko rangirani član i predstavnica Demokratske stranke Haley Stevens u Odboru za strateško natjecanje između Sjedinjenih Država i Komunističke partije Kine

Dana 20. srpnja, visoko rangirani član Raja Krishnamoorthi (D-IL) i zastupnica Haley Stevens (D-MI) iz Povjerenstva za strateško natjecanje između Sjedinjenih Država i Kineske komunističke partije izdali su sljedeću izjavu povodom 25. godišnjice progona Falun Gonga od strane Komunističke partije Kine (KPK).

“Ovaj vikend obilježava se četvrt stoljeća otkako je Komunistička partija Kine (KPK) započela s progonom onih koji prakticiraju Falun Gong. Pod prijetnjom zatvaranja, mučenja i smaknuća samo zbog prakticiranja svoje vjere, praktikanti Falun Gonga se suočavaju s KPK putem mirnog otpora”, rekli su Krishnamoorthi i Stevens. “Kao Amerikanci, naša predanost vjerskim slobodama i ljudskim pravima u Narodnoj Republici Kini (NR Kina) i diljem svijeta je nepokolebljiva. Moramo nastaviti nedvosmisleno osuđivati ​​postupanje KPK prema Falun Gong praktikantima, dok stojimo uz njihovu zajednicu i sve druge koji se suočavaju s vjerskim progonom u NR Kini.”

Američki Senator Todd Young poslao je video kako bi izrazio svoju podršku. U svom je videu rekao: “Čvrsto vjerujem da naša nacija ima moralnu obvezu poštivati ​​i braniti osnovna ljudska prava, kako u zemlji tako i na međunarodnoj razini. To uključuje pozivanje KPK na odgovornost za njihove zločine, osiguravanje da se te radnje ne nastave nekontrolirano i poticanje nacija diljem svijeta da teže slobodi i pravdi.”

French Hill, član Zastupničkog doma iz Arkansasa, rekao je u svom videu: “Vrijeme je da se Amerikanci, istomišljenici i nacije koji vole slobodu pozabave ovim užasnim problemom kroz zakonodavstvo i zaustave ne samo ovo neljudsko ponašanje, nego i zauzmu stav protiv rastuće agresije Komunističke partije Kine.”

Pismo podrške od senatora Teda Cruza

Senator Ted Cruz napisao je u svom pismu potpore: “Imamo odgovornost zauzeti se za one koji pate u Kini i učiniti da se čuje naš glas. Dužnost je Amerike, kao vođe slobodnog svijeta, braniti i promicati slobodno ispovijedanje vjere bez ometanja. Moramo prozvati progon KPK i pozvati ih na odgovornost. Čvrsto osuđujem kinesko postupanje s praktikantima Falun Gonga i ponosan sam što stojim uz vas.”

Dana 20. srpnja, 8 danskih parlamentaraca, zamjenika parlamentaraca i bivših parlamentaraca potpisalo je "Zajedničku izjavu kojom se poziva na prekid 25.godišnjeg progona Falun Gonga u Kini" koju je inicirao FOFG.

Prvi red slijeva: Jan E. Jørgensen, zastupnik Danske liberalne stranke (bivša vladajuća stranka); Søren Espersen, zastupnik Danske demokratske stranke, bivši potpredsjednik Parlamenta i predsjednik Parlamentarnog vjerskog odbora; Kenneth Fredslund Petersen, zastupnik Danske demokratske stranke; Hans Kristian Skibby, zastupnik Danske demokratske stranke i predsjednik parlamentarnog odbora za okoliš i hranu. Drugi red slijeva: Per Larsen, zastupnik Danske konzervativne stranke; Runa Friis Hansen, zamjenica zastupnika Crveno-zelenog saveza; Morten Messerschmidt, zastupnik Danske narodne stranke, predsjednik Narodne stranke, bivši zastupnik u Europskom parlamentu, danski supredsjedavajući IPAC-a (Inter-Parliamentary Alliance on China); Kenneth Kristensen Berth, bivši zastupnik Danske narodne stranke, glavni tajnik Narodne stranke

Istinitost, Dobrodušnost i Tolerancija će prevladati

Kanadski član parlamenta Michael Cooper rekao je na skupu u Edmontonu 20. srpnja ove godine: “Ne možemo sada spustiti oprez ili šutjeti pred progonom. Moramo glasno govoriti, razotkriti ova brutalna djela, praktikanti Falun Gonga su postali meta ugnjetavanja zbog podupiranja Istinitosti, Dobrodušnosti i Tolerancije, ali takvi principi su u potpunosti protiv zle pekinške totalitarne vlade.”

“Danas je 20. srpnja mračan dan, ali još uvijek ima nade jer je to borba dobra i zla. Suočavamo se sa zlim komunističkim političkim režimom i Falun Dafom koja predstavlja dobrotu. Vjerujem da će Istinitost, Dobrodušnost, Tolerancija na kraju prevladati.” Objavio je fotografiju svoje prisutnosti na skupu u Edmontonu na X i napisao: “Unatoč brutalnosti KPK, Falun Gong je pokazao nevjerojatnu otpornost. Kanada se mora pridružiti saveznicima kako bi KPK smatrala odgovornom za svoje genocidne zločine.”

Kanadski član parlamenta Michael Cooper prisustvovao je skupu koji su održali praktikanti u Edmontonu.

Član kanadskog parlamenta Garnett Genius zahvalio je praktikantima Falun Gonga u Kanadi na vodstvu i otpornosti koju su pokazali. Rekao je: “U skladu s načelima Istinitosti, Dobrodušnosti i Tolerancije, praktikanti Falun Gonga su pokrenuli mnoga savezništva da guraju ljudska prava na globalnoj razini. Nadam se da će jednog dana veliki kineski građani doista moći dobiti slobodu, Kanada će ih podržavati zauvijek, podržavati slobodu.”

Miriam Lexmann, članica EU, objavila je poruke na društvenim mrežama osuđujući progon Falun Gonga od strane KPK.

Miriam Lexmann, zastupnica u Europskom parlamentu (MEP), objavila je poruke na društvenim mrežama, oštro osuđujući prisilno vađenje organa od strane KPK i zahtijevajući od Partije da odmah oslobodi sve nezakonito pritvorene praktikante Falun Gonga.

Napisala je: “Nitko nikada ne bi trebao biti progonjen zbog svoje vjere i uvjerenja. KPK mora prestati s progonom Falun Gonga i odgovarati za nehumane zločine prisilnog uzimanja organa. Gospodin Ding Yuande i svi praktikanti moraju biti pušteni.”

Još jedan član EU Engin Eroglu objavio je na X: “Danas se obilježava 25. godišnjica početka brutalnog ugnjetavanja Falun Gonga od strane KPK. Sjetimo se svih onih u Kini kojima je uskraćena sloboda vjeroispovijesti.”

Dvadeset dvoje njemačkih dužnosnika i uglednika izrazilo je podršku naporima praktikanata da razotkriju progon od strane KPK.

Dvadeset dvoje njemačkih dužnosnika i uglednika, uključujući članove Europskog parlamenta, saveznog parlamenta i državnog parlamenta, zajedno s gradskim vijećnicima, poslali su pisma, dali intervjue ili održali govore na skupovima koje su organizirali praktikanti, kako bi izrazili svoju potporu naporima praktičara razotkriti progon.

Nadine Ruf, glasnogovornica SPD u pododboru za sudjelovanje građana i članica odbora za obitelj, starije građane, žene i mlade napisala je u svom pismu podrške praktikantima: “Na godišnjicu prosvjeda Falun Gong praktikanata protiv progona u srpnju 20., 2024., željela bih skrenuti pozornost na kineski progon Falun Gonga.”

“Osnovne vrijednosti Falun Gonga su Istinitost, Dobrodušnost i Tolerancija, koje su univerzalne vrijednosti čovječanstva i trebaju ih podržavati oni koji čvrsto vjeruju u ljudsko dostojanstvo i slobodu. Želim izraziti svoju najdublju zahvalnost praktikantima Falun Gonga na njihovoj hrabrosti da podupru svoje vrijednosti unatoč godinama zatvaranja, mučenja, progona i prijetnjama smrću.”

Na skupu u Sydneyu 18. srpnja, federalni senator David Shoebridge rekao je da je vrijeme da se razmisli je li australska vlada učinila dovoljno da ojača svoje zakone, “kako bi osigurala da nitko ne dolazi iz Kine ili bilo kojeg drugog režima i ne angažira se u neetičkom uzimanju organa.”

David Limbrick, član parlamenta države Victoria u Australiji, nazvao je 25. obljetnicu "danom inspiracije", u svojoj izjavi.

"Libertarijanska stranka vjeruje da bi vlade posvuda trebale učiniti mnogo više kako bi prepoznale ovu povijest ugnjetavanja i zaštitile slobodu i vjerovanje [praktikanata Falun Gonga]", rekao je.

Član japanskog gornjeg doma Hiroshi Yamada nazvao je progon KPK "barbarskim i nehumanim" u izjavi. Rekao je da bi Tokio trebao "uložiti snažan protest" Pekingu zbog progona.

Hung Chien-yi, gradski vijećnik Taipeija, pozvao je KPK da prekine svoju praksu prisilnog uzimanja organa tijekom skupa u Taipeiju 20. lipnja, rekavši da su "ljudska prava univerzalne vrijednosti."

Članica Doma lordova Ujedinjenog Kraljevstva barunica Cox rekla je u izjavi: “Niti jedna vlada ne bi trebala ubijati svoje građane samo zbog njihove vjere. To je nedopustivo u današnjem svijetu.”

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024