Od oklijevanja do spremnosti

(Minghui.org)

Počela sam prakticirati Falun Dafa 1996. godine. Sada, sa 73 godine, željela bih podijeliti nekoliko kultivacijskih iskustava doživljenih tijekom prošle godine.

Odbacivanje navike prigovaranja

Počela sam imati zdravstvenih problema prije otprilike godinu dana. Osjećala sam težinu i stezanje oko struka. Nastavila sam tražiti vezanosti u sebi i konačno sam prepoznala da imam vezanost za prigovaranje.

Često sam prigovarala svom mužu zbog sitnica, poput nereda u kupaonici, bacanja opušaka i drugog smeća ili nošenja njegovih starih iznošenih hlača umjesto novih hlača, lijepih krojeva. Isto sam činila i svojoj unuci, prigovarajući joj na rastrošnosti i neurednosti.

Moje stalno zanovijetanje ponekad je toliko živciralo mog muža da bi me gromko prekorio. Osjećala sam da je nepravedan prema meni i uvijek sam opravdavala svoje pritužbe govoreći da sam to činila za njegovo dobro. Atmosfera u našoj obitelji postala je napeta zbog mog stalnog prigovaranja.

Jednog dana, članak kolege praktikanta natjerao me da shvatim da imam vezanost za prigovaranje. Pažljivo sam analizirala tu vezanost i otkrila druge temeljne vezanosti. Bio sam vezana za natjecanje s drugima, za potvrđivanje sebe i davanje naredbi drugima. Također sam gajila osjećaj superiornosti i u meni bi se lako razvila tjeskoba kad bih se suočila s neslaganjima. Uz toliko vezanosti, nije bilo čudo da sam osjećala težinu.

Nakon toga sam se jako trudila ne prigovarati. Razgovarala sam s djecom i usmjeravala ih pozitivno. Atmosfera kod kuće se popravila i ponovno sam počela osjećati lakoću i zadovoljstvo življenja.

Od oklijevanja do spremnosti

Moj muž i ja smo imali relativno dobar brak više od 40 godina. Nikada se nismo svađali oko novca ili obiteljskih odnosa, već samo zbog toga što nije radio kućanske poslove. Osjećala sam da nije fer što sam ja radila sve, od odgoja naše djece do čuvanja unučadi.

Kultivirajući se u Falun Dafa, pronašla sam odgovor u Učiteljevom učenju:

U budizmu se smatra da je život jednostavno odrađivanje karme. Tako će bića kojima dugujete doći da im se plati; ako im previše platite, sljedeći put će oni biti ti koji plaćaju vama. Ako dijete nema poštovanja ili ne sluša roditelje, u narednom životu bi se uloge mogle preokrenuti. Tako se okreće kotač karme.” (Šesto predavanje, Zhuan Falun)

Osjetila sam da mu sigurno dugujem mnogo iz prošlog života i da to sada otplaćujem. Počela sam raditi na otpuštanju vezanosti.

Ipak, kad god bih bila iscrpljena, a on ležerno gledao televiziju, moja ljutnja bi se ponovno rasplamsala i zaboravila bih na dug koji sam mu dugovala. Naravno da bih poslije toga požalila. Ta situacija se ponavljala.

Učitelj me ponovno vodio svojim riječima:

Svi imaju svoju sudbinu, i niko ne može upravljati tuđom. Čak i ako su vam porodica, oni su vam porodica u ovom životu, ali će u narednom možda biti porodica nekog drugog; a osim toga, u prethodnom životu su isto tako možda bili porodica nekog drugog. Znači, svako ima svoju sudbinu. Onda, ako od drugih hoćemo da budu nekakvi, to nikako neće ići, jer ljudske živote ne uređuju ljudi, već bogovi. Nema takvog pitanja da li ćete ih ostaviti da se muče, jer te stvari su odavno uređene.” (“Fa predavanje na konferenciji u Hjustonu”, prijevod na srpski jezik)

Učiteljeve su me riječi dirnule i otopile moju kompetitivnost, ogorčenost, osjećaje nepravde, pa čak i mržnju prema mom mužu. Kad se moj stav neodobravanja vratio šest mjeseci kasnije, Učitelj mi je suosjećajno nagovijestio u snu. U snu sam udobno sjedila u kolicima, a postojano me vukla velika ovca. Kineski horoskopski znak mog supruga je ovca. San me je natjerao da shvatim da se on mnogo trudio za mene u našim prošlim životima. Od tada sam se potpuno oslobodila oklijevanja i spremno sam počela obavljati sav posao.

Hvala Vam, Učitelju, na Vašem suosjećajnom vodstvu.

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024