Temeljita kultivacija, gledajući unutar sebe

(Minghui.org)

U “Šta je učenik Dafe”, Učitelj Li Hongzhi je rekao:

“ … prva misao treba da vam bude da preispitate sebe i pokušate da pronađete problem. Svako ko nije ovakav, zapravo nije pravi kultivator Dafe. To je magična alatka u našoj kultivaciji. Ovo je svojstvo koje razlikuje kultivaciju učenika Dafe. Sa čime god se susreli, prva misao treba da bude da preispitate sebe, i to se naziva ‘gledati unutar.’“ (“Šta je učenik Dafe,” prijevod na srpski, Sabrana predavanja širom svijeta XI)

Gledanje unutar sebe je divno i čarobno oruđe za kultivatore. Želio bih podijeliti svoja iskustva gledanja unutar sebe i otpuštanja vezanosti.

Prestao sam se žaliti i razvio sam suosjećanje

Kad sam sudjelovao u Falun Dafa paradi u Hong Kongu, većini muških praktikanata je dodijeljeno da drže velike zastave ili transparente jer su bili teški i bilo ih je teško nositi kad je vjetar bio jak. Za svaki transparent bila su potrebna tri praktikanta, koji su morali hodati istim tempom i raditi kao tim.

Tijekom parade, praktikant u sredini je govorio drugom praktikantu i meni da marširamo sinkronizirano, iako sam osjećao da marširamo dobro. Nastavio nam je glasno davati upute. Praktikant s desne strane imao je dobar xinxing pa nije odgovorio i hodao je tiho. Međutim, osjećao sam se malo nelagodno i mislio sam da je ovaj praktikant dobio najlakši položaj jer su praktikanti s obje strane nosili veću težinu. Također sam se pitao ima li on nekih problema.

Kad smo stali na pauzi na pola puta, praktikant u sredini otišao je, ne rekavši ništa. Pretpostavio sam da je možda otišao na zahod, ali nije se vratio kad je parada počela. Tri starije gospođe iz Kine na cesti su me pitale zašto nemamo nikoga u sredini. Čudilo me da obični ljudi prate svaki naš korak. Da nismo dobro radili, učinak bi bio loš. Tiho sam se žalio na praktikanta koji je otišao. Pomislio sam da se nije ponio kao praktikant.

Kako je parada napredovala, shvatio sam da su misli pune žalbi bile pogrešne. Trebao bih imati obzira prema drugima. Pokušavao nam je pomoći da održimo dosljedan tempo. Ova situacija bila je i test mogu li me drugi kritizirati i mogu li ostati miran dok sam žedan, umoran od hodanja i sav znojan. Praktikantu je možda bilo neugodno i požurivao nas je kako bi mogao doći do toaleta.

Znao sam da se moram potruditi kako bih dobro držao transparent. Pogledao sam unutra i pronašao svoju ljudsku vezanost. Odlučio sam da se neću žaliti niti ga bijesno gledati kad se vrati. Nakon što se vratio, samo sam marširao naprijed i tiho slao ispravne misli. On je također tiho hodao.

Kad je duga parada stigla do kraja, obje strane ceste bile su prepune turista iz Kine. Svi su nas gledali širom otvorenih očiju. Moji kolege praktikanti i ja završili smo ovu zadivljujuću paradu i potvrdili Fa.

Dobio sam bolje razumijevanje onoga što je Učitelj rekao:

“Zapravo, da biste razrešili pitanje, naprosto potražite odgovor u svom šinšingu, i svako pitanje će moći dobiti odgovor.“ (“Objašnjavanje Fa asistentima Falun Dafe u Čangčunu,” Objašnjavanje sadržaja Falun Dafe, prijevod na srpski)

Gledanje unutar sebe kako bi se riješilo curenje vode

Živio sam na petom katu starog stana. Jednog je dana susjed odozdo pozvonio na moja vrata i rekao mi da mu voda iz moje kade curi u njegovu spavaću sobu i zamolio nas da to popravimo. Kad sam čuo da je došlo do curenja vode, odmah sam pomislio da nešto nije u redu u mojoj praksi kultiviranja. No, tada nisam dublje pogledao u sebe, jer je susjed požurivao da brzo riješimo problem. Prestali smo koristiti kupaonicu i motrili smo curenje.

Situacija se nije popravila pa sam nazvao vodoinstalatera kojeg je moja majka poznavala. Iz nekog razloga nije bio zainteresiran za dolazak, iako su se on i moja majka dobro poznavali. Predložio mi je da umjesto toga provjerim nekoliko stvari. Nisam mogao razumjeti njegovo objašnjenje koje mi se nije činilo logičnim. Ponovno sam ga zamolio da dođe pogledati, ali on i dalje nije htio doći. Osjećao sam se vrlo čudno i pitao sam se zašto on ne želi doći. Tijekom procesa još uvijek nisam dobro pogledao unutra.

Problemi s curenjem vode mogu biti vrlo problematični i mogu zahtijevati skupe radove rušenja. Ali čak i tada, još uvijek se možda neće pronaći curenje. Pronalaženje uzroka curenja moglo bi potrajati dugo i utjecati na moje vrijeme za učenje Fa, slanje ispravnih misli i objašnjavanje ljudima činjenice o progonu. S druge strane, pronalaženje nedostataka u kultivaciji znači temeljito gledanje unutra da se vide moji nedostaci.

Moja žena, koja je također praktikant, i ja smo se smirili i razgovarali o situaciji. Sjetio sam se članka na Minghui.org o “Prvo kultivirajte srce, a zatim popravite stroj.” Prvo bismo trebali pogledati unutra kako bismo provjerili: “Jesmo li bili lijeni tako što nedavno nismo ustali raditi vježbe? Jesmo li zabušavali s najvažnijim stvarima kao što je učenje Fa, slanje ispravnih misli i objašnjavanje činjenica ljudima?” Odlučili smo biti marljiviji u našoj kultivaciji. Ako curenje i dalje ne bude riješeno, pozvat ćemo vodoinstalatera da to popravi.

Osjećali smo se malo nelagodno i bili smo zabrinuti za susjede. Prošlo je nekoliko dana, ali susjed se nije vratio žaliti pa smo počeli koristiti kupaonicu. Sljedeći dan morali smo otići izvan grada na nekoliko dana. Susjed se nije javljao nakon što smo se vratili. Izgledalo je da se curenje samo od sebe popravilo i incident je završio.

Ovo je moje nedavno osobno iskustvo. Molim vas da me ljubazno ispravite ako nešto nije u redu.

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024