Zločini Sju Venhaija, zamenika guvernera provincije Hubej i direktora Odeljenja za javnu bezbednost provincije Hubej, u progonu Falun Gonga

(Minghui.org)

Na 25. godišnjicu otkako je Komunistička partija Kine (KPK) počela da potiskuje Falun Gong u julu 1999., praktikanti iz 44 zemlje podneli su novu listu počinilaca svojim vladama, tražeći od njih da zabrane ulazak počiniocima i članovima njihovih porodica i zamrznu njihovu imovinu u inostranstvu u skladu sa zakonom.

Među navedenim počiniocima je Sju Venhaj, zamenik guvernera provincije Hubei i direktor Odeljenja za javnu bezbednost provincije Hubej.

Informacije o počiniocu

Puno ime počinioca: Ksu (prezime) Venhai (ime) kinesko ime: 徐文海 Pol: muški Datum/godina rođenja: septembar 1965. Mesto rođenja: Suiki, provincija Guangdong, Kina

Funkcija i pozicija

Jul 2020 – do danas: zamenik guvernera provincije Hubej, sekretar partijskog komiteta i direktor Pokrajinskog odeljenja za javnu bezbednost, glavni inspektor i prvi zamenik sekretara pokrajinskog odbora za politička i pravna pitanja

Oktobar 2016 – jun 2020: zamenik gradonačelnika grada Šendžen, provincija Guangdong, i direktor policijske uprave grada Šendžen

Jun 2014 – oktobar 2016: zamenik direktora Odeljenja za javnu bezbednost provincije Guangdong

Teški zločini

Od juna 2014, Ksu Venhai je bio na značajnim pozicijama u sistemu javne bezbednosti KPK. Aktivno je sprovodio politiku progona Falun Gonga, što je dovelo do hapšenja i osuđivanja velikog broja praktikanata. Nekoliko praktikanata je mučeno do smrti u pritvoru.

Nakon što je Ksu postao zamenik guvernera provincije Hubei i direktor Odeljenja za javnu bezbednost Hubei u junu 2020. godine, progon u provinciji Hubei je i dalje žestok. Od juna 2020. do maja 2024. najmanje deset praktikanata, uključujući Liu Jiganga, Vei Ioukiu, Kin Hanmei, Tang Changjun, Li Juhua, Chen Vangkiu, Hu Hanjiao, Hu Iongkiu, Zong Ming i Chen Ksuzhen, umrli su od posledica mučenja. Mnogi drugi su postali invalidi ili su dobili povrede od torture.

1) Progon u provinciji Hubei između 2020. i 2024. godine

U drugoj polovini 2020. godine, najmanje tri praktikanta, Liu Jigang, Vei Ioukiu i Kin Hanmei, mučeni su do smrti. Sedmoro je povređeno ili onesposobljeno, uključujući Feng Jivua, Ksiong Iouiija, Zhou Guokianga, Zhang Boa, Li Juna, Vang Kiong i Vang Ksinguoa. Od jula do decembra 2020. uhapšen je 361 praktikant i opljačkane su im kuće.

U 2021. godini, sedam je umrlo u progonu; 38 je osuđeno; 123 su zadržana u centrima za ispiranje mozga; 132 su zadržana u pritvorskim centrima; 321 je uhapšen; a 485 je uznemiravano.

U 2022. i 2023. godini, najmanje devetnaest praktikanata je umrlo od posledica progona; 71 je osuđen i kažnjen sa ukupno 236.000 juana; 392 su uhapšena; 120 je zadržano u centrima za ispiranje mozga, a pet u psihijatrijskim bolnicama; a 517 je maltretirano. Još 49 je pretrpelo finansijski progon, kao što je obustavljanje penzije ili otpuštanje na radnim mestima.

Od januara do maja 2024., najmanje dvoje praktikanata, Ouiang Haiven i Chen Ksuzhen, umrli su od posledica mučenja. U 7 sati ujutro, 23. aprila 2024. godine, došlo je do masovnog hapšenja u okrugu Ksian’an, u gradu Ksianing, u provinciji Hubei.

1.1) Izabrani smrtni slučajevi

Slučaj 1: Chen Ksuzhen puštena u kritičnom stanju, umire mesec dana kasnije

Chen Ksuzhen iz grada Danjiangkou, provincija Hubei, uhapšena je 2. marta 2023. dok je proučavala učenja Falun Gonga sa nekoliko drugih. Osuđena je na godinu dana uz novčanu kaznu od 2.000 juana. Ona se teško razbolela u pritvorskom centru grada Šijan i puštena je iz pritvorskog centra u februaru 2024. Umrla je mesec dana kasnije, 14. marta 2024. godine.

Slučaj 2: Hu Iongkiu umrla šest dana nakon hapšenja zbog praktikovanja Falun Gonga

Hu Iongkiu, 64-godišnja stanovnica grada Vuhan, provincija Hubei, uhapšena je ispred bolnice 30. marta 2023. dok je razgovarala sa ljudima o progonu Falun Gonga. Njena porodica je 5. aprila potvrdila da je umrla tog dana. Sahranu je pomno pratila policija. Zbog stroge cenzure informacija, detalji o njenoj smrti nisu dostupni.

Slučaj 3: Tang Changjun umrla 66 dana nakon što je služila 3,5 godine

Tang Čangjun, stanovnica grada Vuhana, provincija Hubej, uhapšena je 12. aprila 2019. zbog razgovora o Falun Gongu sa ljudima u metrou. Okružni sud Hanjang održao je virtuelnu raspravu o njenom slučaju 10. septembra 2020. i osudio je na 3,5 godine i 9. novembra 2020. godine kaznio je sa 2.000 juana. Njeni voljeni i advokati su pokušali nekoliko puta, ali zatvor nikada nije odobrio njihove zahteve da za posetom. Kada je puštena iz zatvora Hankou 12. oktobra 2022. godine, nije mogla da hoda, imala je nejasan govor i bila je mršava. I pored toga, lokalni odbor ju je dva puta maltretirao kod kuće, pokušavajući da je natera da se odrekne vere. Umrla je 17. decembra s 74 godine.

Slučaj 4: Hu Hanjiao umrla 13 dana nakon što je primljena u zatvor

Hu Hanjiao, stanovnica grada Hančuan, provincije Hubej, uhapšena je 15. marta 2021. godine, nakon što je prijavljena da je razgovarala sa ljudima o Falun Gongu. Osuđena je na četvorogodišnju zatvorsku kaznu krajem juna 2021. Tokom sedam meseci koliko je provela u pritvorskom centru grada Hančuan, Hu je štrajkovala glađu u znak protesta protiv progona i bila je prisilno hranjena. U 20 časova 9. novembra 2021, 13 dana nakon što je prebačena u ženski zatvor u provinciji Hubei, čuvar je pozvao muža Hu i rekao da je umrla u bolnici od bolesti.

Slučaj 5: Zong Ming umrla šest dana nakon hapšenja zbog praktikovanja Falun Gonga

Zong Ming je uhapšena 18. aprila 2022. tokom “nulte” kampanje, koja cilja sve praktikante na vladinoj crnoj listi kako bi ih naterala da se odreknu Falun Gonga. Bila je mršava i teško je govorila kada je puštena nakon osam meseci u pritvoru u centru za ispiranje mozga. Preminula je 1. januara 2023. godine, šest dana nakon što ju je porodica vratila kući.

Slučaj 6: Vei Ioukiu umrla u pritvoru nakon više od dve godine pritvora bez komunikacije

Vei Ioukiu je uhapšena u parku Zhongshan 2. juna 2018. Njen dom je takođe opljačkan. Bila je zatočena u pritvorskom centru Vuhan broj 1 više od godinu dana. Prijavljeno je da ju je progon pretvorio u običan kostur i da joj je trebalo pomoći dok hoda.

Njena porodica je 15. avgusta 2020. dobila obaveštenje da je 72-godišnja žena umrla od leukemije. Dok su vlasti odbile da daju dalje informacije o njoj, njena porodica je sumnjala da je mučena do smrti.

1.2) Izabrani slučajevi izricanja kazni

Slučaj 1: Dvoje osuđenih za distribuciju Falun Gong informativnog materijala

Cheng Lianlian i Zhang Guiiing iz okruga Hongan, provincija Hubei, uhapšene su 21. avgusta 2021. godine, nakon što su prijavljene da su delile letke o Falun Gongu. Policija je pretresla domove obe žene dan nakon njihovog hapšenja. Sve njihove Falun Gong knjige i literatura su zaplenjeni kao dokazi. Čeng je kasnije osuđena na sedam godina zatvora, a Zhang na tri godine.

Slučaj 2: Dva starija muškarca osuđena na teške zatvorske kazne

Dva stanovnika grada Macheng, provincija Hebei, osuđena su na zatvorsku kaznu početkom 2023. Ji Jiahai i Ian Jingzhong, obojica u svojim 70-im godinama, zaplijenjeni su iz svojih domova 6. novembra 2021. i odvedeni u prvi pritvor grada Macheng. Ji je kasnije osuđen na devet godina zatvora, a Jan na osam godina. Obojica su primljeni u zatvor Šajang 14. juna 2023. godine.

1.3) Izabrani slučajevi hapšenja

Slučaj 1: Uhapšeno sedam stanovnika dok su zajedno proučavali Falun Gong učenja

Sedam stanovnika Vuhana, uključujući Zhou Iuiing, 83, Liang, 76, Liu Iunli, 71, Ksu Nanshan, 70, Tang Lihua, 66, Iu Shifang, 57, i Tong Li, oko 43 godine, proučavalo je učenja Falun Gonga u kući gospođe Džou 11. marta 2021. godine, kada je policajac iznenada provalio nakon što je presekao sigurnosne rešetke na prozorima.

Policajac je otvorio vrata i pustio druge policajce. Policija je uhapsila sve prisutne praktikante i odvela ih u policijsku stanicu. Praktikanti su ispitani i uzeti su im fotografije, uzorci krvi, otisci prstiju i stopala. Zhou i Liu odvedene su u centar za ispiranje mozga okruga Vuchang.

Slučaj 2: G. Zhou Hongliang pretučen tokom hapšenja

Zhou Hongliang, koji je radio u lokalnom tržnom centru, uhapšen je na poslu oko 16 časova, 10. marta 2023. Petorica uhapšenih policajaca iz policijske stanice Sičeng, od kojih je samo jedan bio u uniformi, odveli su ga kući. Nakon što su upali u njegovu kuću, naredili su Džou da pođe sa njima. Odbio je da se povinuje i rekao da treba da se brine o svojoj 80-godišnjoj nesposobnoj majci. Četvorica policajaca su ga tada bičevala kaiševima.

Zhou je istrčao iz svoje stambene zgrade, ali su ga policajci začas uhvatili i nastavili da ga tuku. Nisu stali ni kada su njegove komšije osudile policiju što tuče tako dobru osobu.

Policija je zatim vratila Zhoua kući, izvršila drugi krug pretresa i odvela ga u prvi pritvorski centar grada Suizhou.

1.4) Zloglasni centri za ispiranje mozga u provinciji Hubei

Otkad je progon Falun Gonga počeo 1999. godine, vlasti u Hubeiju su pomno pratile režim u represiji nad praktikantima. Oni su posebno iskusni u organizovanju sesija ispiranja mozga praktikanata.

Godine 2021. postojalo je čak 27 centara za ispiranje mozga u provinciji Hubei, uključujući 15 u glavnom gradu Vuhanu. Najmanje 123 praktikanta Falun Gonga zadržano je u centru za ispiranje mozga i primorano da proučava propagandne materijale koji blate Falun Gong.

Da bi sproveli “nultu” kampanju KPK koja ima za cilj da primora svakog Falun Gong praktikanta na vladinoj crnoj listi da se odrekne svoje vere, vlasti u Vuhanu su mobilisale policiju u različitim okruzima da uhapse lokalne praktikante i smesti ih u centre za ispiranje mozga. Gradski komitet za politička i pravna pitanja (PLAC) i Služba 610 tada su potpisali ugovore sa „saradnicima“ (bivšim praktikantima koji su napustili praksu) da rade za KPK. Grad je dobro platio ove saradnike da muče i „transformišu“ praktikante u centrima za ispiranje mozga. Vlasti su takođe angažovale penzionisanog policajca za koga se znalo da je mučio praktikante da radi u centrima za ispiranje mozga u različitim okruzima. Za to vreme u Vuhanu je postavljeno najmanje deset novih centara za ispiranje mozga.

Li Južen, 72-godišnja stanovnica grada Vuhana, provincije Hubej, uhapšena je kod kuće 6. juna 2021. Odvedena je u centar za ispiranje mozga Vangđiahe i držana u mračnoj prostoriji na drugom spratu. Stražari su je naterali da gleda video snimke u kojima se kleveta Falun Gong i naredili su joj da napiše izjavu u kojima se odriče Falun Gonga. Ona je odbila da se povinuje i u znak protesta je štrajkovala glađu. Stražari su je naizmenično nadzirali i četiri dana joj nisu davali da spava. Takođe je ponekad bila prinuđena da stoji. Petog dana stražari su je nasilno hranili. Bila je u velikim bolovima, oči su joj se ukopale u lobanju i skoro je umrla.

Godine 2022. najmanje 60 praktikanata je zatvoreno u devet centara za ispiranje mozga u Vuhanu, uključujući Etouvan centar za ispiranje mozga u okrugu Ćiaokou i centar za ispiranje mozga Baishazhou u okrugu Vuchang.

Hu Janhua, 57-godišnja stanovnica grada Vuhana, provincije Hubej, uhapšena je 31. maja 2023. ispred svoje stambene zgrade dok se vraćala kući sa posla. Policija je sledećeg dana upala u njenu kuću i odvela je u zatvor grada Vuhana na deset dana. Nije puštena 11. juna, kada joj je istekao pritvor, već je odvedena u bolnicu Ioufu (bolnica za duševne bolesti istočno od železničke stanice Hankou u Vuhanu), gde je zadržana skoro dva meseca. Policija joj je razbila vrata i upala u njenu kuću 8. avgusta. Nekoliko sati kasnije, pokupili su je iz duševne bolnice i odveli u centar za ispiranje mozga okruga Jianghan.

Kong Jiuhong je uhapšena 24. oktobra 2023. i odvedena u centar za ispiranje mozga. Ona je štrajkovala glađu u znak protesta protiv progona. Uprkos njenom teškom stanju, policija je odbila da je pusti, ali ju je prebacila u pritvorski centar Junmeng. Odvedena je u bolnicu za rehabilitaciju Hanchuan 12. novembra. Gradski sud Anlu osudio ju je na sedam godina u maju 2024.

2) Zločini počinjeni na funkciji zamenika gradonačelnika i direktora policijske uprave grada Šenžen (oktobar 2016 – jun 2020)

Tokom Ksuovog mandata kao zamenika gradonačelnika Šenžena i direktora gradske policijske uprave Šenžen, progon Falun Gonga je ostao nesmanjen. U 2017, 25 praktikanata je uhapšeno, a šest drugih je uznemiravano. U 2018. i 2019. uhapšeno je 11 odnosno 15 praktikanata, dok su mnogi drugi maltretirani tokom ovog perioda.

Luo Zhiiin, stanovnik provincije Guangdong u svojim 20-im godinama, uhapšen je 26. septembra 2019. nakon što ga je policija osumnjičila da postavlja informativne materijale o Falun Gongu. Pretresli su mu kuću i saslušali ga u lokalnoj policijskoj stanici. Tukli su ga po glavi i cepali mu odeću. Jedan policajac je gurnuo glavu Lua među njegove noge kako bi ga ponizio. Drugi je pretio da će mu uzeti organe ako odbije da odgovori na njihova pitanja.

Okružno tužilaštvo u Nanšanu podiglo je optužnicu protiv Lua 14. aprila. Okružni sud u Nanšanu održao je pretres njegovog slučaja 29. oktobra 2021. i kasnije ga osudio na tri godine.

Liang Zhanhong, 75-godišnja stanovnica grada Šenžen, provincija Guangdong, uhapšena je kod kuće 10. aprila 2020. godine, nakon što ju je službenik obezbeđenja prijavio da je s njim razgovarala o Falun Gongu. Zadržana je u pritvorskom centru Nanšan i osuđena na tri godine 2021.

U proteklih nekoliko godina, policija i članovi stambenog komiteta su je nekoliko puta uznemiravali, izazivajući veliku nevolju njenoj porodici. Njeno poslednje hapšenje ostavilo je njenog onesposobljenog muža u teškim okolnostima, u nemogućnosti da nađe negu.

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024