Zločini Huang Minga, bivšeg zamenika ministra Javne bezbednosti i direktora Službe 610, u progonu Falun Gonga

(Minghui.org)

Na 25. godišnjicu otkako je u julu 1999. Komunistička partija Kine (KPK) počela da potiskuje Falun Gong, praktikanti iz 44 zemlje podneli su novu listu počinilaca svojim vladama, tražeći od njih da zabrane ulazak počiniocima i članovima njihovih porodica i zamrznu njihovu imovinu u inostranstvu u skladu sa zakonom.

Među navedenim počiniocima je Huang Ming, bivši zamenik ministra Javne bezbednosti i bivši direktor Službe 610.

Informacije o počiniocu

Puno ime počinioca: Huang (prezime) Ming (ime) kinesko ime: 黄明 Pol: muški Datum/godina rođenja: oktobar 1957. Mesto rođenja: grad Đianhu, provincija Đangsu

Funkcije

Avgust 2009 – mart 2016: zamenik ministra i član partijskog odbora Ministarstva javne bezbednosti

April 2016 – februar 2018: Zamenik sekretara Partijskog komiteta i zamenik ministra Ministarstva javne bezbednosti, član Centralne političko-pravne komisije i direktor Centralne Službe 610

Mart 2018 – septembar 2022: član Stalnog komiteta Narodnog kongresa i zamenik predsednika Komisije za ustav i zakon

Sada: član Stalnog komiteta Narodnog kongresa i zamenik predsednika Komisije za ustav i zakon

Glavni zločini

Tokom svoje političke karijere, Huang Ming je bio na ključnim pozicijama u Ministarstvu javne bezbednosti, a dve godine je bio direktor Centralne Službe 610. Aktivno je promovisao politiku progona Falun Gonga tokom svog mandata i najmanje 162 praktikanta su stradala u ishodu.

U nastavku je spisak Huangove umešanosti u progon između januara 2016. i marta 2018, dok je bio zamenik ministra Ministarstva javne bezbednosti i direktor Centralne Službe 610.

1) Pokretanje više specijalnih operacija protiv praktikanata širom zemlje

Od 2016. do 2017. godine, pod Huangovim nadzorom, Centralna Služba 610 i Ministarstvo javne bezbednosti pokrenuli su više specijalnih operacija protiv Falun Gong praktikanata širom zemlje, sa ciljem da pojačaju progon.

Centralna Služba 610 je 24. januara 2016. u Pekingu održala nacionalnu konferenciju za „Prevenciju i rešavanje problema sekti“. Pored razmatranja „dostignuća rada u borbi protiv sekti” Službe 610 u 2015. godini, sastanci su bili fokusirani i na planove progona za 2016. Huang je naglasio da se suočavaju sa „teškom borbom” i da moraju dobro da se bave „prevencijom sekti” izvan kontinentalne Kine i na Internetu.

Početkom februara 2017, Centralna Služba 610 pokrenula je kampanju uznemiravanja širom zemlje pod nazivom „Kucanje na vrata“. Ovu kampanju sprovelo je Ministarstvo javne bezbednosti u saradnji sa lokalnim policijskim stanicama, mesnim odborima i seoskim odborima.

Sa spiskom lokalnih praktikanata, policija je išla od vrata do vrata kuće svakog praktikanta i tražila da potpišu garancijsku izjavu i obećaju da će prestati da praktikuju Falun Gong. Oni koji su odbili da se povinuju su hapšeni, kod kuće im je vršena premetačina, ili su osuđeni. Neki su preminuli u pritvoru, a neki članovi porodice su takođe bili maltretirani i umešani.

Da bi ojačala propagandu protiv Falun Gonga, pod Huangovim nadzorom, Centralna Služba 610 je uspostavila politiku koja zahteva od relevantnih odeljenja na svim nivoima da ojačaju i promovišu „anti-sektašku propagandu“. Ovo je trebalo da podstakne mržnju prema Falun Gongu, kao i da opravda i normalizuje progon. Centralna Služba 610 i lokalne Službne na svim nivoima održavale su redovne sastanke kako bi ažurirale strategije progona.

Centralna Služba 610 objavila je dokument oko aprila 2017. pod naslovom „Mišljenja o standardima za praćenje i jačanje kontrole ključnih Falun Gong praktikanata“. Dokument je distribuiran kancelarijama lokalne samouprave kao smernica.

Centralna Služba 610 održala je sastanak u gradu Čengdu, provincija Sečuan, 11. aprila 2017, pod nazivom „Nacionalna anti-sektaška razmena iskustava i iskustva u re-edukaciji i sprečavanju i suočavanja sa sektama“. Glavna svrha sastanka je bila da se istakne značaj „anti-sektaške” propagande i razmene uspešna iskustva u promovisanju propagande.

Vebsajt „Kineska mreža protiv sekti“ zvanično je pokrenut 22. septembra 2017. godine, a većina sadržaja je propaganda protiv Falun Gonga. Sajt je sponzorisala Centralna Služba 610, poznata kao Kancelarija za prevenciju i rešavanje pitanja sekti pri Državnom savetu.

2) Uznemiravanje velikih razmera, hapšenja, pritvaranje i izricanje kazni Falun Gong praktikantima

Između januara 2016. i marta 2018. situacija sa ljudskim pravima u Kini je nastavila da se pogoršava.

Najmanje 1.162 Falun Gong praktikanta je osuđeno, a 91 praktikant je proganjan na smrt tokom 2016. Među preminulim praktikantima je bio Li Kai iz okruga Lulong, provincija Hebei; Iang Ruikin iz grada Harbin, provincija Heilongjiang; Zhao Cungui iz grada Taiiuan, provincija Shanki; Zhu Haishan iz grada Iushu, provincija Jilin; Ksiong Jiiu iz okruga Chenggu, provincija Shaanki; i Peng Venkiu iz okruga Luhe, provincija Guangdong.

Više od 100 praktikanata je uhapšeno širom provincije Liaoning 28. juna 2016. Hapšenja su organizovali Služba 610 i Komitet za politička i pravna pitanja provincije Liaoning. Na akciju je upućen veliki broj policajaca.

U 2017. uhapšeno je najmanje 7.632 praktikanata, 14.892 je uznemiravano, a 974 osuđeno. Ovo se dogodilo u 259 gradova u 28 pokrajina, autonomnih regiona i opština širom zemlje. Najmanje 40 praktikanata u 17 provincija i opština je mučeno do smrti.

Od januara do marta 2018. najmanje 21 Falun Gong praktikant je proganjan na smrt, 235 osuđeno, a 870 ljudi uhapšeno.

3) Neki smrtni slučajevi

Najmanje 162 praktikanta Falun Gonga preminula su između januara 2016. i marta 2018. od posledica progona. Neki su mučeni do smrti u pritvorskim centrima ili zatvorima, a neki su umrli ubrzo nakon puštanja na slobodu.

Ksu Guikia iz grada Liaoiang, provincija Liaoning, uhapšena je 27. oktobra 2016. Štrajkovala je glađu dok je bila zatvorena u pritvorskom centru Liaoiang, u znak protesta protiv progona. Čuvari su je vezali u položaj raširenog orla i nasilno je hranili 7. novembra. Tokom prinudnog hranjenja počela je da dobija napade, ali niko nije pokušao da zaustavi hranjenje ili joj pomogne. Bila je mrtva kada su je čuvari odneli na kliniku. Lice joj je bilo toliko natečeno da je bila gotovo neprepoznatljiva. Imala je 47 godina.

Sun Min, učiteljica u gradu Anšan, u provinciji Liaoning, 8. marta 2018. je mučena do smrti u zatvoru za žene u Liaoningu, dok je služila sedmogodišnju kaznu. Imala je 50 godina. Njen otac je rekao da mu je konačno dozvoljeno da je poseti u zatvoru 7. februara 2018, skoro dve godine nakon što je uhapšena 28. juna 2016. Odnešena je u sobu za posete na nečijim leđima. Usled torture više nije mogla da hoda. Mesec dana kasnije, 8. marta, zatvor je obavestio njenog oca da je njegova ćerka prebačena u opštu bolnicu Biroa za upravljanje zatvorima provincije Liaoning. U bolnicu je stigla u 12.50, tog dana, samo da bi se ustanovilo da je preminula.

Hu Sja, iz grada Čongdžou, provincija Sečuan, uhapšena je 18. jula 2015. Gradski sud Čongdžou ju je osudio na nepoznatu kaznu 11. marta 2016. U zatvoru za žene provincije Sečuan bila je terana da stoji u dugim vremenskim periodima. Stražari su je tukli, izbili joj jedan zub i nagnječili noge i zadnjicu. Pošto nije sarađivala i nije pristajala da se„prevaspita“, dobijala je vrlo malo hrane (manje od 50 g) dnevno i izmršavila je.

Drugim zatvorenicima je naređeno da je dave u kofi. Pretučena je početkom februara 2017. dok je bila u kaznenoj sobi. Nije joj bilo dozvoljeno da spava i bila je primorana da stoji dugo vremena. Od torture je ostala bez svesti. Pogled joj je bio tup, i bila je u ošamućenom stanju. Postala je neosetljiva na bol, a pantalone i pod na kome je spavala bili su prekriveni urinom i izmetom. Preminula je 19. decembra 2017. Imala je 55 godina.

Jang Jujong je uhapšen 7. decembra 2016. U pritvorskom centru okruga Vuking, čuvar Liu Jiangang ga je ošamario, a zatim je naterao 13 zatvorenika da ga tuku istovremeno dok se nije onesvestio. Takođe su ga seksualno zlostavljali, štipajući ga za genitalije i grizući bradavice.

Jangova porodica je oko 18:00. 11. jula dobila obaveštenje da je u kritičnom stanju. Kada su stigli u bolnicu kineske medicine Vuking, svuda su videli policajce. Gospodin Jang više nije disao kada je njegova porodica stigla do njega, a njegovo telo je bilo modro. Prema rečima lekara, organi Janga su otkazali do trenutka kada je odveden u bolnicu u 15:40. Medicinske sestre su takođe rekle da je umro po dolasku.

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024