Mučenje koje je oduzelo život 30-godišnjem bivšem radijskom voditelju

(Minghui.org)

Gosp. Pang Xun, bivši voditelj Narodne radio stanice provincije Sichuan, je na smrt mučen 2. decembra 2022. godine, samo šest mjeseci nakon što je primljen u zatvor Jiazhou, u provinciji Sichuan, na odsluženje petogodišnje kazne zbog svoje vjere u Falun Gong. Imao je 30 godina. 

Na fotografijama snimljenim nakon Pangove smrti, vidi se njegovo tijelo prekriveno modricama, kao i tragovima od strujnih udara i čvrstog vezanja užem. Imao je krvi na ustima.

Pokojni Pang Xun, bivši radio voditelj

U nastavku donosimo izjavu drugog praktikanta Falun Gonga koji je također bio zatvoren u zatvoru Jiazhou u isto vrijeme kad i Pang. Kad je pročitao ranije izvještaje o Pangovoj smrti želio je svojom izjavom dopuniti cijelu sliku o pokojniku.

***

Brznuo sam u plač kada sam saznao za Pangovu smrt. Sve u vezi s njim je još uvijek tako živo u mojim mislima. 

Pang je bio veoma ljubazan, to su komentirali i ostali zatvorenici.

Pang je prebačen iz pritvorskog centra grada Chengdua u zatvor Jiazhou 14. juna 2022. Čim je ušao u zatvor, povikao je: „Falun Dafa je dobar! Istinitost-Dobrodušnost-Tolerancija su dobri!” To je razljutilo stražare koji su ga odvukli u kancelariju i pretukli.

Svi novoprimljeni praktikanti su bili zatvoreni u četvrtom odjeljenju. Drugog dana nakon što je Pang odveden u četvrto odjeljenje, stražari su njega i nekoliko drugih postojanih praktikanata natjerali da završe s obrokom za samo nekoliko sekundi, što je mučenje koje se često koristilo u zatvoru. Stražari su također pokrili Pangovu glavu kacigom, vezali ga i naredili zatvorenicima da ga tuku. 

(Četvrto odjeljenje je bilo određeno za zatvaranje Ujgura iz Xinjianga. Svaki od preko 20 zatvora u provinciji Sichuan imao je odjel za zatvaranje Ujgura, sa približno 200 do 300 ljudi na svakom odjeljenju. Međutim, svi zatvorenici bili su premješteni u roku od otprilike tri godine i ne znam gdje su odvedeni.)

Sljedećih deset dana, Pang je bio podvrgnut još nekoliko rundi mučenja, uključujući stavljanje lisica i okova, šokiranje električnim palicama, prskanje zapaprenom vodom, prisilno hranjenje i prisiljavanje da satima stoji pod žarkim suncem. Ožiljci od strujnih udara na njegovoj glavi još su bili vidljivi mjesecima kasnije. Pang je u znak protesta započeo štrajk glađu.

Kada su vidjeli da mučenje ne može pokolebati Pangovu volju, čuvari su ga prebacili na treći sprat, gdje su ga zatvorili sa još dvojicom praktikanata, gosp. Luo Qingshengom i gosp. Wang Guohuaom.

Počevši od 21. novembra 2022., čuvari i zatvorenici su jedanaest dana Panga divljački mučili i na kraju ga ubili.

Prema riječima zatvorenika, upravnik je posebno došao u četvrto odjeljenje 22. novembra 2022. Rekao je da su zatvorenici bili preblagi prema praktikantima Falun Gonga i da zatvor odlučuje kako će ih kazniti. Dana 23. novembra, Yang Xilin, direktor Ureda 610 iz zatvora, došao je u četvrto odjeljenje. Okupio je sve zatvorenike i naredio im da verbalno zlostavljaju Falun Gong i njegovog osnivača. 

Čuo sam od zatvorenika po prezimenu Yang da su tokom tih nekoliko dana stražari prskali zapaprenu vodu u Pangove nozdrve, oči i uši. Zbog toga nije mogao da otvori oči. Čuvari su također svlačili praktikante u samo tanki sloja odjeće po hladnom vremenu, a zatim ih polivali hladnom vodom. To su radili i praktikantu gosp. Xiao Dafua, koji je imao 80 godina. Druge metode mučenja uključivale su duge sate prisilnog stajanja i čučanje. 

U znak protesta protiv torture, često smo čuli Panga kako viče: „Falun Dafa je dobar! Istinitost-Dobrodušnost-Tolerancija su dobri!” Noću su ga stražari držali u metalnoj stolici za ispitivanje i nisu mu davali prekrivač. Nije vikao noću kada su svi ostali spavali. Kada bi ujutro počeo da viče, zatvorenici bi odmah dolazili da ga tuku i verbalno vrijeđaju.

Tokom prozivke oko 18:30. 28. novembra, nekoliko zatvorenika je izvuklo Panga. I dalje je vikao “Falun Dafa je dobar! Istinitost-Dobrodušnost-Tolerancija su dobri!” ali glas mu je već bio veoma slab. Tijelo mu je bilo prekriveno modricama i povredama. Do tada je već šest dana štrajkovao glađu. Njegovo vikanje je uvijek inspirisalo nas ostale praktikante. Čak su i neki zatvorenici počeli recitirati fraze: “Falun Dafa je dobar; Istinitost-Dobrodušnost,-Tolerancija su dobri.”

U strahu da će sve više zatvorenika saosjećati sa Pangom, stražari su ga 28. novembra šokirali sa tri električne palice istovremeno. Tomi je prenio zatvorenik Chen koji je bio dobio zadatak da ga nadgleda. Nisu stali sve dok se Pang nije našao na ivici smrti. Uprkos hladnom vremenu, čuvari su ga i dalje ostavili u metalnoj stolici za ispitivanje u tankoj odjeći, bez pokrivača. 

Oko 2 sata ujutro, 2. decembra, Pang je iznenada u sred noći počeo vikati. Iako je nosio kacigu, ipak sam ga vrlo jasno čuo. Nakon što je uzviknuo više od deset puta, nastupila je potpuna tišina. 

Pang je bio mrtav. Kako bi prikrili zločin, stražari su naredili zatvorenicima da pozovu hitnu pomoć, pretvarajući se da ga i dalje pokušavaju reanimirati. 

U podne 3. decembra, čuvar koji je odbio Pangu dati pokrivač okupio je sve zatvorenike, prijeteći im da ne otkrivaju informacije o njegovoj smrti vanjskom svijetu. Od tada do marta 2023. godine, zatvorenici koji su mučili Panga napisali su brojne izvještaje, pokušavajući da prikriju zločin za zatvor.

Čuvari koji su bili odgovorni za Pangovu smrt bili su Yang Xilin (杨希林), direktor po prezimenu He (贺) i upravnik čije ime mi nije poznato.

Zatvorenici koji su ga mučili bili su: Wei Xin (魏欣), Chen Ze (drugi znak njegovog imena je nepoznat) (陈泽?), Chen Yuzhong (陈羽忠), Huang Dezhi (黄德智), Yang Ping (杨平), Hou Xueyang (侯学阳), Cai Ping (蔡平), Yang Cheng (杨诚) i Li Jiayi (李嘉义).

Povezani izvještaj:

30- godišnji bivši radijski voditelj pretučen na smrt u zatvoru zbog svoje vjere (grafička slika)

Kategorija: Smrtni slučajevi

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024