Primjena mudrosti i suosjećanja u izvješćivanju

(Minghui.org)

Pozdrav, Učitelju!

Pozdrav, kolege praktikanti!

Ja sam praktikant iz Toronta i radim za engleski Epoch Times. Želio bih podijeliti svoje spoznaje nakon proučavanja Učiteljevih nedavnih članaka.

Kao novinar, moram čitati puno vijesti na dnevnoj bazi. Kako bih dublje pokrio priču, često moram kopati po detaljima ideja koje predstavljaju različite političke stranke. Bilo mi je lako kad sam tek počeo jer nisam puno znao pa nisam niti favorizirao nikoga niti zamjerao bilo kome. Međutim, kako sam stjecao iskustvo u svom poslu, sve više sam se počeo slagati s načelima jedne velike političke stranke. Moja privrženost stranačkoj pripadnosti postala je vrlo očita kada sam u svojim vijestima počeo davati veću težinu toj stranci.

Dugo vremena sam mislio da je to u redu jer druge stranke imaju politiku koja se udaljava od tradicionalnih vrijednosti i kulture—nešto što, prema mom razumijevanju u to vrijeme, nije bilo u skladu s težnjom naših medija za primicanje “ Istine, tradicije, nade.” Također, nakon što sam pročitao "Kako avet komunizma vlada našim svijetom", jasno sam vidio kako su se stare sile dogovorile da ubrizgaju ateizam i materijalizam u različita područja i slojeve društva kako bi uništile božansku prirodu čovječanstva. Bio sam odlučan razotkriti te laži.

Neke od mojih priča imale su mnogo pregleda, dijeljenja dalje i prijava. Kad sam pogledao okvir za komentare na stranicama našeg medija, vidio sam da se čitatelji slažu s iznesenim, ali da se istovremeno obrušavaju na lijevo orijentirane stranke i njihove članove. Iako moji članci nisu nikoga osobno napadali, sama količina kritike naših čitatelja protiv tih pojedinaca natjerala me da razmislim jesam li vijest prezentirao na što neutralniji način. Duboko u srcu znao sam da, iako u svojim radovima nisam napisao ni riječi protiv ljevičara, bio sam kivan prema njima. Smatrao sam da su to agenti koje su stare sile poslale da unište zapadni svijet.

Također sam primijetio da kad god sam tražio intervju ili tražio komentare od lijevo orijentirane osobe o određenim društvenim temama, većinu vremena ne bih dobio nikakav odgovor. Nisam vidio ništa loše u tome, jer sam smatrao normalnim da ljudi mogu odlučiti ne odgovoriti. No kad sam kasnije istraživao sadržaj drugih medija, vidio sam da su drugi mediji uspjeli dobiti intervjue s obje strane.

Nakon što je objavljen Učiteljev novi članak "Probudite se", ponovno sam procijenio je li sve što sam učinio bilo temeljeno na kultiviranju i suosjećanju. Shvatio sam da sam daleko od zahtjeva Fa.

Stvarnost je da se ono što mi je bilo na umu očitovalo na površini. Budući da sam zamjerao tim ljudima, zapravo sam ih gurao od spasenja - bez obzira je li to zamjeranje izraženo u mojim člancima ili ne. Učitelj nam je rekao:

“Sjetite se principa očuvanja materije. Sve što osoba uradi na ovom svijetu ima fizičko postojanje u jednoj određenoj dimenziji. Sve što uradi će tamo ostaviti sliku i informaciju. Ovo se čuva u toj dimenziji, i tamo će vječno postojati.” (Drugo predavanje, Zhuan Falun)

Shvatio sam da rastuća podjela između dvije glavne političke stranke u Kanadi može biti rezultat vezanosti Dafa praktikanata za pripadnost političkim strankama - uključujući i mene. Osim toga, sam mentalitet obrane jedne političke stranke i ilaženja protiv druge potiskivao je samilost iz mene. Učitelj kaže u “Probudite se”:

Ima slučajeva kada drugi u vama ne mogu čak niti naslutiti suosjećanje koje bi netko tko vodi duhovni život trebao imati. Ili se vaši komentari situacija ili događaja temelje na vašim osobnim sklonostima, što ne bi trebao biti slučaj. Ovdje ste jer želite pomoći spasiti živote i trebali biste koristiti Zhen, Shan, Ren kao kriterij za procjenu stvari. Ono što pišete i govorite trebalo bi, u najmanju ruku, pomoći usmjeriti ljude prema uzdizanju njihovih duša.”

Sada se postavlja pitanje kako pristupiti izvješćivanju? Kroz razgovore s kolegama praktikantima u uredničkom timu, došli smo do razumijevanja da bi početna točka trebala biti: Kako možemo pristupiti priči kao što bi to učinio kultivator Falun Dafa? Kako možemo prezentirati činjenice našim čitateljima s istim suosjećanjem koje imamo kada razjašnjavamo istinu živim bićima? Zapravo, Učitelj nas je već naučio kako to učiniti kada je u Prvom predavanju Zhuan Faluna objasnio kako energetske prakse prethode povijesti. Koristeći primjere artefakata koji datiraju stotinama tisuća ili milijunima godina, Učitelj nam je pomogao razumjeti postojanje pretpovijesnih civilizacija i energetskih praksi – i kako nas je Darwinova evolucijska teorija ograničila – sve na suosjećajan i smiren način.

Ne vidim određenu formulu o tome kako pokrivati ​​vijesti, jer svaka vijest može biti jedinstvena i izazovna, ali ja vjerujem u Dafa. Učitelj kaže u Zhuan Falunu:

“U bilo kojoj društvenoj sferi možeš biti dobra osoba. Svaki sloj ima svoje vlastite, jedinstvene međuljudske probleme, a to uključuje i viši sloj. No uvijek postoji ispravan način da se postupi. U bilo kojem društvenom sloju možeš biti dobar čovjek i imati malo želja i vezanosti.” (Četvrto predavanje, Zhuan Falun)

Isto tako, za različite vrste vijesti, koliko ja razumijem, postoje odgovarajući načini za izvještavanje.

Što se tiče detalja o tome kako se nositi s njima, to bi mogao biti odabir kuta vijesti koji drugi mediji nisu isprobali ili bi to moglo biti razmišljanje o posljedicama pisanja članka prije nego što uopće počnemo. Dok nastavljam razmišljati o tome kako se nositi s vijestima, nedavno sam u snu dobio savjet od Učitelja.

U snu sam vidio sebe kako plešem sa plesačima Shen Yuna na pozornici. Nisam razumio zašto bih kao novinar želio plesati. Mislim da mi je tijelo ukočeno, da sam star i da sam nizak. No onda sam shvatio da iza sna postoji poruka. To je način na koji Učitelj kombinira glazbene instrumente istočne i zapadne kulture zajedno u savršenom skladu, kako predstavlja tradicionalne kineske priče na način koji zapadnjaci mogu razumjeti i kako se tehnologija koristi za nadopunu klasičnog kineskog plesa koji prenosi dubinu i širinu izvorne kineske kulture. Ja razumijem poruku: primijenite mudrost, primijenite prosuđivanje i primijenite ravnotežu iz Fa perspektive.

Još uvijek učim zanat izvještavanja i vjerujem da će me Učitelj voditi.

Hvala, Učitelju.

Hvala vam, moji kolege praktikanti.

(Predstavljeno na kanadskoj Fa konferenciji 2024.)

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024