Zločini Wang Wentaoa, ministra trgovine, u progonu Falun Gonga

(Minghui.org)

Na 25. godišnjicu otkako je Komunistička partija Kine (KPK) u julu mjesecu 1999., počela da progoni Falun Gong, praktikanti iz 44 zemlje su dostavili novu listu počinilaca svojim vladama, tražeći od njih da zabrane ulazak počiniocima i članovima njihovih porodica i zamrznu njihovu imovinu u inostranstvu u skladu sa zakonom.

Među navedenim počiniocima je i Chen Wenqing, ministar trgovine.

Informacije o počiniocu

Puno ime počinitelja: Wang (prezime) Wentao (ime)
Kinesko ime: 王文涛
Spol: muški
Datum/godina rođenja: maj 1964.
Mjesto rođenja: grad Nantong, provincija Jiangsu

Titula ili pozicija

Juni 2007. – april 2011.: sekretar Okružnog komiteta Huangpu u Shanghaju

April 2011. – mart 2015.: član Stalnog komiteta Partijskog komiteta provincije Jiangxi i sekretar opštinskog partijskog komiteta Nanchang

Mart 2015. – mart 2017.: član stalnog odbora partijskog komiteta provincije Shandong i sekretar opštinskog partijskog komiteta Ji'nan

Mart 2017. – mart 2018.: zamjenik sekretara partijskog komiteta provincije Shandong i sekretar opštinskog partijskog komiteta Ji'nan

Mart 2018. – maj 2018.: zamjenik sekretara partijskog komiteta pokrajine Heilongjiang, vršilac dužnosti guvernera i sekretar Partijske rukovodeće grupe pokrajinske vlade

Maj 2018. – novembar 2020.: zamjenik sekretara partijskog komiteta pokrajine Heilongjiang, guverner i sekretar Partijske rukovodeće grupe pokrajinske vlade,

Novembar 2020. – danas: sekretar vodeće stranačke grupe i ministar Ministarstva trgovine Kine, član 20. Centralnog komiteta KPK

Glavni zločini

Wang Wentao je započeo svoju političku karijeru 1998. godine u Shanghaju. Kasnije je preuzeo nekoliko drugih pozicija u provincijama Jiangxi, Shandong i Heilongjiang. Tokom svoje karijere, uložio je sve napore da provdi politiku progona KPK protiv Falun Gonga.

Prvi dio: Progon između marta 2018. i novembra 2020. dok je bio zamjenik sekretara partijskog komiteta pokrajine Heilongjiang, guverner i sekretar Partijske rukovodeće grupe pokrajinske vlade

1.1) Progon 2018.

Prema dostupnim statističkim podacima prikupljenim od strane Minghui.org, 61 praktikant je osuđen 2018. u Heilongjiangu, što ga stavlja na četvrto mjesto u zemlji. Konkretno, samo grad Harbin je imao 29 slučajeva izricanja kazni, što je najviše u zemlji. Osim toga, Heilongjiang je također bio treći sa 475 hapšenja i 169 slučajeva uznemiravanja u 2018. godini.

Grupno hapšenje 17 Falun Gong praktikanata se dogodilo u gradu Harbinu, provincija Heilongjiang, 19. aprila 2018. Tom prilikom su zaplijenjene Falun Gong knjige, informativni materijali i kompjuteri praktikanata. Nakon što je praktikante odvela u policijsku stanicu Chengjiao, policija je pocijepala njihove Falun Gong knjige i naredila im da verbalno zlostavljaju osnivača Falun Gonga i da potpišu izjave da se odriču Falun Gonga. Oni koji su odbili da se tome povinuju bili su pretučeni i odvedeni u pritvorski centar.

Jedan policajac je rekao praktikantima da su uhapšeni jer se bližila godišnjica „protesta od apela 25. aprila“, a novoimenovani guverner Wang Wentao je naredio njihovo hapšenje kako bi ih spriječio da se žale vladi.

Dana 9. novembra 2018., policija je u različitim distriktima i okruzima u gradu Harbin i Daqingu uhapsila 119 praktikanata sa spiska imena. Hapšenja su naredili Odbor za politička i pravna pitanja pokrajine Heilongjiang, Ured 610 i Odjeljenje za unutrašnju sigurnost Heilongjiang. Yang Bo iz Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Heilongjianga i Feng Haibo iz Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Daqinga su mučili i ispitivali praktikante.

1.2) Progon 2019.

U 2019. godini, 118 Falun Gong praktikanata u provinciji Heilongjiang je bilo osuđeno na zatvorske kaznu, što je drugo mjesto u zemlji. Harbin je ponovo bio glavni grad sa najviše slučajeva izricanja kazni sa 60 presuda.

Počevši od juna 2019. godine, Odjeljenje za unutrašnju bezbijednost provincije Heilongjiang je naredilo policijske racije praktikanata širom provincije. Više od 40 praktikanata je uhapšeno u gradu Jiamusi od kraja jula do početka avgusta. Stotine drugih su maltretirani, a kuće su im pretražene. Gosp. Yang Shengjun, koji je uhapšen 2. avgusta, je umro devet dana kasnije od posljedica mučenja u pritvoru.

1.3) Progon 2020. godine

U 2020. godini, KPK je sprovela kampanju “nula praktikanata” koja je uključivala lokalne vlasti koje su vršile pritisak na Falun Gong praktikante da potpišu izjave kojima se odriču te prakse. U ovoj kampanji, veliki broj praktikanata je uhapšen ili maltretiran u svojim domovima i na radnim mjestima.

Komitet za politička i pravna pitanja Heilongjianga je 17. jula 2020. održao sedmi studijski sastanak, koji je članovima odbora naložio da „sprovode posebne akcije za sprečavanje i borbu protiv kultnih organizacija.

Od 22. do 23. septembra 2020., u koordiniranoj policijskoj akciji u gradu Harbin, provincija Heilongjiang, uhapšeno je 27 praktikanata i tri člana njihovih porodica. U ovom masovnom hapšenju su učestvovali Pokrajinski političko-pravni odbor i Odjeljenje za unutrašnju bezbijednost. Praktikanti su uhapšeni prema imenima sa crne liste, a policija bi dobila bonus za hvatanje svakog praktikanta.

Najmanje je 27 praktikanata osuđeno 2020. u Heilongjiangu.

1.4) Izabrani smrtni slučajevi tokom Wangovog mandata

Tokom Wangovog mandata u Heilongjiangu, 19 Falun Gong praktikanata je bilo proganjano na smrt, uključujući gđu Wang Fang, gđu Sun Ning, g. Wang Dejin, gđu Li Jingxia, gđu Wu Guirong, g. Wang Fengchen, gđu Wang Shukun, g. Wan Yunlong, gđu Suo Junying, gđu Li Huifeng, gđu Sun Fenghua, gđu Li Yanjie, gđu Zhan Jie, gđu Shi Zhenhua, gđu Yang Shengjun, gđu Hou Lifeng, g. . Wang Xinchun, gđu Liu Jinghua i g. Liu Hongxin.

U nastavku donosimo izbor smrtnih slučajeva.

1.4.1) Dr. Wang Shukun je umrla nekoliko dana nakon što ju je policija pretukla

Wang Shukun, 66-godišnjoj liječnici iz grada Haininga, u provinciji Heilongjiang, je naređeno da se odrekne Falun Gonga krajem juna mjeseca 2020. Kako je odbila, policija ju je satima tukla. Trpjela je jake bolove u nozi i molila je policajce da je puste. Pristali su, ali su joj zaprijetili da će za koji dan ponovno doći po nju.

Wang je morala puzati uza stepenice kako bi se vratila u svoj stan. Njen suprug je primijetio da ima modrice po tijelu. Koljena su joj bila slomljena i bila je mokra od znoja. Popodne 1. juna doživjela je moždani udar. Imala je jaku vrtoglavicu i htjela je povraćati. Preminula je 2. srpnja oko 4.25 sati.

1.4.2) Gosp. Lyu Guanru umro je od zlostavljanja u zatvoru Tailai

Lyu Guanru, stanovnik grada Daqinga, provincije Heilongjiang, uhapšen je 9. novembra 2018. u policijskoj akciji nad više od 60 Falun Gong praktikanata u Daqingu i gradu Harbinu, glavnom gradu provincije Heilongjiang. Dok je bio zatočen u centru za pritvor grada Daqinga, policija ga je ispitivala, tjerala ga da stoji duge sate i natjerala ga da nosi okove. Njegovo uhićenje odobrilo je okružno tužiteljstvo Ranghulu 15. decembra 2018.

Kad je gospodin Lyu počeo štrajkati glađu u znak protesta protiv progona, čuvari su ga prisilno hranili, zbog čega je povraćao krv i patio od zatajenja srca. Na rubu smrti nekoliko su ga puta reanimirali u bolnici.

Gospodina Lyua je optužilo okružno tužiteljstvo Ranghulu 30. marta 2019., a on se pojavio na okružnom sudu Ranghulu 6. juna 2019. Njegova su se dva odvjetnika izjasnila da nije kriv, a on je također svjedočio u svoju obranu. Sudac je 1. jula 2019. g. Lyua osudio na sedam godina zatvora s novčanom kaznom od 40.000 yuana. Žalio se na presudu, ali je Drugostepeni sud grada Daqinga potvrdio njegovu kaznu bez saslušanja 23. jula.

G. Lyu je 30. jula 2019. ravno iz bolnice odveden u zatvor Hulan. Kasnije je prebačen u zatvor Tailai u novembra 2019. Unatoč njegovom lošem zdravstvenom stanju, zatvor Tailai nastavio ga je mučiti i držao ga je u maloj ćeliji više od mjesec dana. Imao je krvarenje u malom mozgu i preminuo u zatvoru 4. aprila 2021. u 69. godini života.

1.4.3) G. Yang Shengjun umire devet dana nakon hapšenja

Yang Shengjun, 61, iz grada Jiamusi, provincija Heilongjiang, i njegova 81-godišnja majka su uhapšeni kod kuće 2. kolovoza 2019. Njegova majka je puštena te noći, ali je Yang zadržan u pritvorskom centru. Policija je 11. avgusta ujutro obavijestila njegovu majku da je ujutro u pritvoru povratio krv i da je prevezen u bolnicu na liječenje. Yang je preminuo te noći u 21 sat. Bolnica je njegovoj porodici naplatila 30.000 yuana za njegovo liječenje u martu mjesecu 2019.

1.4.4) Žena iz Heilongjianga je umrla od raka materice deset mjeseci nakon hapšenja

Gospođa Hou Lifeng, stanovnica okruga Fangzheng, provincija Heilongjiang, i majka dvoje stanovnika Japana, je bila uhapšena 12. juna 2018. dok je dijelila informativne materijale o Falun Gongu.

Policija je ispitivala i tukla gospođu Hou prije nego što ju je odvela u pritvorski centar Harbin br. 2. gdje je dobila rak materice. Nekoliko puta se onesvijestila zbog akutnog bola u donjem dijelu trbuha, ali joj je bila uskraćena odgovarajuća medicinska pomoć.

Gospođa Hou se pojavila na sudu 26. septembra, a osuđena je na zatvorsku kaznu 27. novembra 2018. Sudija je rekao da joj neće biti dozvoljeno da se žali na svoju presudu.

Gospođa Hou je bila izuzetno slaba i nije mogla da hoda kada je prebačena u zatvor za žene u Harbinu u decembru 2018. Dijagnostifikovan joj je uznapredovali rak materice, ali službenici zatvorske bolnice su kazali da joj ne mogu pružiti odgovarajući medicinski tretman.

Bojeći se da bi mogla preminuti u zatvoru, vlasti su Hou odobrile medicinsku uslovnu slobodu. Do trenutka kada se vratila kući 1. marta, potpuno je izgubila sposobnost da se brine o sebi, a ipak je policija prijetila da će je vratiti u zatvor ako nastavi prakticirati Falun Gong.

Policija i članovi stambenog odbora su nastavili maltretirati i nadgledati Hou u njenim posljednjim danima. Krajem marta, oni su se ponovo vratili i zahtijevali od nje da napiše “izvještaje o razmišljanjima” odričući se Falun Gonga.

Hou je preminula oko 01:00 29. aprila 2019. godine. Imala je 67 godina.

Dan nakon što je Hou umrla, njen muž je dobio račun od lokalnog suda u kojem se traži da plati kaznu od 10.000 yuana. Prijetili su mu hapšenjem i pritvorom ako odbije da plati.

1.4.5) Učiteljica iz Heilongjianga je umrla dva mjeseca nakon puštanja iz zatvora

Gđa. Wang Fang, učiteljica osnovne škole iz grada Suihua, provincija Heilongjiang, je uhapšena 3. oktobra 2018. godine. Bila je podvrgnuta mučenju u pritvorskom centru Lanxi jer je odbila policiji dati svoje ime. Nakon što je prebačena u pritvorski centar grada Anda, bila je prisiljena da danonoćno nosi teške okove više od mjesec dana.

Wang je kasnije osuđena na dvije godine i odvedena u zatvor za žene Heilongjiang. Tamo je bila izložena fizičkom i psihičkom zlostavljanju. Zbog mučenja je patila od glavobolje, utrnulosti ruku, demencije, nesvjestice i visokog krvnog tlaka.

Wang se vratila kući početkom oktobra 2020. godine, i onda otkrila da ju je osnovna škola Shangzhi otpustila, nakon što je u njoj radila 30 godina. Samo dvije sedmice nakon što je počela podučavati u jednoj privatnoj agenciji kako bi riješila svoje finansijske poteškoće, onesvijestila se kod kuće 30. decembra i bila odvezena u bolnicu. Dijagnostikovano joj je krvarenje u moždanom stablu i preminula je sljedećeg dana. Imala je 54 godine.

2. dio: Progon od marta 2015. do marta 2018. dok je bio član Stalnog partijskog komiteta provincije Shandong i sekretar opštinskog partijskog komiteta Ji’nan

2.1) Progon 2015.

Tokom Wangovog mandata kao člana Stalnog komiteta Partijskog komiteta provincije Shandong i sekretara Opštinskog partijskog komiteta Ji'nan 2015. godine, stotine hiljada Falun Gong praktikanata su podnijele tužbe Vrhovnom narodnom tužilaštvu i Vrhovnom narodnom sudu, tužeći Jiang Zemina, bivšeg šefa Komunističke partije Kine, jer je naredio progon Falun Gonga 1999. godine.

Po nalogu opštinskog komiteta za političke i pravne poslove Ji’nan i Kancelarije 610, mnogi praktikanti su uhapšeni, maltretirani, pritvoreni i mučeni.

Gđa. Chen Xiumei je uhapšena, a njena je kuća pretražena 24. juna 2015. Policija je zaplijenila njene lične stvari, uključujući kompjutere, štampače, Falun Gong knjige i mobilne telefone. Nakon osam mjeseci pritvora, umrla je od poljedica mučenja 28. februara 2016. godine. Imala je 59 godina.

Gosp. Sun Mingqiang je 9. novembra 2015. razgovarao sa studentima ispred Vojne akademije Jinan o progonu Falun Gonga i bio uhapšen. Službenici školskog obezbjeđenja su ga pretukli, ostavljajući mu rupu u glavi. Umro je tog mjeseca u 35. godini.

2.2) Progon 2016.

Najmanje sedam praktikanata je bilo osuđeno na zatvorske kazne u gradu Ji’nan samo između januara i avgusta 2016. Još 79 praktikanata je uhapšeno, a 46 maltretirano.

Od marta do juna 2016., prema instrukcijama Odbora za političke i pravne poslove provincije Shandong i Ureda 610, planirana je policijska akcija protiv praktikanata u Ji'nanu. Svakom uhapšenom praktikantu je naređeno da potpiše četiri dokumenta za odustajanje i odricanje od Falun Gonga. Od 22. marta do 30. juna, čak 112 praktikanata je uznemiravano i zatočeno u Ji’nanu, od kojih su najmanje 82 bile žene.

U avgustu mjesecuu 2016. gđa Li Jianmei iz okruga Huaiyin, Ji’nan City je bila osuđena na devet godina zatvora, a gosp. Wang Bin na sedam godina.

2.3) Progon 2017.

U 2017., deset praktikanata je osuđeno, a jedanaestorici je suđeno u Ji’nanu.

Gosp. Lu Shoulua, u to vrijeme 66-godišnjaka, je uhapsila policija koja je provalila u njegovu kuću popodne 10. maja 2017. Zaplijenjena mu je satelitska antena, Falun Gong knjige, štampač, laptop računar i druge lične stvari. Lu je odveden u pritvorski centar okruga Zhangqiu te večeri u 22 sata. Njegovo hapšenje odobreno je 19. maja. Okružni sud Zhangqiu ga je početkom januara 2018. osudio na četiri godine. Oko 11. januara je prebačen u zatvor u provinciji Shandong.

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024