O razmetanju

(Minghui.org)

Počeo sam prakticirati Falun Dafa u srpnju 1997., iste godine kada je izgrađena nova kuća moje obitelji. Zbog financijskih ograničenja nismo uspjeli dovršiti dvorišne zidove, spremište, podne pločice u dvorištu, niti smo imali lijep namještaj. Uredski sam službenik i nemam iskustva s građevinskim poslovima, ali gledao sam kako su zidari i tesari radili na mojoj kući. Nisam imao potrebne alate, ali sam imao jaku želju sve dobro završiti.

Gledao sam zidare kako grade zidove. Kad sam počeo slagati kamenje različitih veličina, bilo mi je teško izgraditi čvrst i uredan zid. Dugo sam se petljao s njim, ali i dalje nije izgledalo dobro. Bio sam frustriran, ali nisam odustao. Razmišljao sam o tome i sjetio sam se da su zidari ponekad komentirali: “Kamen će pronaći svoje mjesto. Ovisi o tome hoćeš li ti ga pravilno postaviti.” Napokon sam to shvatio i izgradio dvorišne zidove.

Također sam naučio izrađivati ​​jednostavan namještaj. Zatim sam postavio vrata i pločice. Pronašao sam staru drvenu kutiju, rastavio je i napravio jednostavan ormarić.

Zbog tih malih stvari počeo sam osjećati da imam talenta. Susjedi su me hvalili, zbog čega sam se osjećao još bolje. Osjećao sam uspjeh.

Težnja za pohvalom

Naučio sam kako ugraditi svjetla i kućanske aparate, popraviti strujne krugove i još mnogo toga, što je bilo jednako vještinama električara. Ja sam inače uredski radnik pa sam zbog toga bio još ponosniji što sam razvio te vještine. Ljudi su me često pitali za pomoć i često sam dobivao puno komplimenata i pohvala. Osjećao sam se sjajno zbog toga što su me drugi hvalili.

Nakon što je stara zgrada jednog praktikanta renovirana, zamolio me da uvedem struju. Nekoliko kolega praktikanata i ja završili smo električnu instalaciju za manje od jednog dana. Navikao sam dobivati ​​pohvale za svoj rad, ali tada nitko nije rekao ništa. Osjećao sam kao da sam nešto izgubio, a to je upravo bila manifestacija moje vezanosti za razmetanje.

Neugodna situacija ukazuje na moju vezanost

Muž jedne praktikantice imao je moždani udar i teško se kretao. Jednog dana joj se pokvario prekidač i zamolila me da joj pomognem. Kad sam ga pokušao zamijeniti, vijak je otpao i nije se mogao zategnuti. Morao sam otići do trgovine po novi vijak.

Kada sam ga pokušao ponovno ugraditi, zaboravio sam redoslijed spajanja niti. Morao sam malo po malo tražiti i dugo mi je trebalo. Njen muž mi je pokušao dati upute, ali nisam htio slušati. Bio je zabrinut pa je počeo raditi na vijku i uspješno ga je ugradio unatoč svom invaliditetu. Otišao sam kući osjećajući se posramljeno.

Tražio sam unutar sebe i vidio svoju vezanost za razmetanje. Znao sam da je Učitelj organizirao tu situaciju kako bih uspio vidjeti svoju vezanost i eliminirati je.

Moje razmetanje ponovno izlazi na površinu

Uklanjanje navike razmetanja je proces. Nedavno se dogodio još jedan incident koji me natjerao da shvatim da još uvijek nisam u potpunosti eliminirao razmetanje. Vrijeme za predaju radova povodom obilježavaja Svjetskog Dana Falun Dafa je bilo pri kraju. Jedna me praktikantica zamolila da dođem k njoj kući kako bih drugoj praktikantici pomogli napisati članak. Radili smo zajedno i završili u roku od nekoliko sati.

Članak je objavljen na Minghuiju za samo šest dana. Bio sam sretan i želio sam podijeliti dobre vijesti s drugim praktikantima.

Na putu do praktikanata, preispitao sam se uočio razmetanje. Međutim, još uvijek nisam mogao ne osjećati se ponosno i uzbuđeno.

Kada sam stigao, svi smo bili sretni. Kad su me pohvalili, skromno sam rekao da je to zato što su materijali izvrsni. Kad smo pokušali otvoriti datoteku na mom računalu, datoteka se nije mogla pronaći. Nakon što sam pokušao dvaput, shvatio sam da je to zbog moje vezanosti za razmetanje i pretjerano uzbuđenje.

Kada sam došao kući, još sam razmišljao o tome. Gledao sam na sebe kao na obrazovanu osobu koja voli pisati i kojoj pisanje dobro ide. Osjećao sam da je objava na Minghuiju u tako kratkom roku bila dokaz moje stručnosti. Razmišljao sam o onome što nas je Učitelj naučio:

“I u drugim aspektima ili u procesu kultivacije, trebate paziti da ne razvijete vezanost zanosa. Takva vezanost može vrlo lako biti iskorištena od strane demona.” (8. Lekcija, Zhuan Falun)

Vidio sam manifestaciju svog razmetanja: osjećao sam da sam pametniji i da imam više sposobnosti od drugih. Sposoban sam. Volim isticati sebe. Egocentričan sam.

Sada, kroz proučavanje Fa i čitanje kultivacijskih iskustava na Minghui.org, dublje razumijem izreku: "Izložene grede će prve istrunuti".

Osoba koja preuzima vodstvo ne igra nužno odlučujuću ulogu. U prošlosti sam to obično bio ja. Što se tiče onih praktikanata koji se kultiviraju na prizeman način, oni rade posao u tišini. Kad vide bilo kakve nedostatke, tiho ih nadopune. Kada primjete da drugi imaju poteškoće, iskreno im pomognu. Oni to olako shvaćaju čak i ako ih drugi omalovažavaju ili mrze. Takvi praktikanti su temelj grupe. Oni se ne razmeću, uvijek prvo misle na druge i obično obave većinu posla.

Moram učiti od takvih praktikanata. Prestat ću tretirati ispunjavanje zadataka kao kultivaciju i oslobodit ću se svojih vezanosti kao što je razmetanje. Cijenit ću ovu rijetku priliku i postati pravi praktikant Falun Dafa.

Ovaj članak se temelji na mom osobnom razumijevanju. Molim, istaknite sve što je neprikladno.

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024