Zločini Vang Sjaohonga, ministra javne bezbednosti, u progonu Falun Gonga

(Minghui.org)

Na 25. godišnjicu otkako je Komunistička partija Kine (KPK) počela da potiskuje Falun Gong u julu 1999. godine, praktikanti iz 44 zemlje su podneli novu listu počinilaca svojim vladama, tražeći od njih da zabrane ulazak počiniocima i članovima njihovih porodica i zamrznu njihovu imovinu u inostranstvu u skladu sa zakonom.

Među navedenim počiniocima je Vang Sjaohong, aktuelni ministar javne bezbednosti i zamenik sekretara Centralne komisije za političke i pravne poslove.

Informacije o izvršiocu

Puno ime počinioca: Vang (prezime) Ksiaohong (ime) kinesko ime: 王小洪 Pol: muškarac Datum/godina rođenja: jul 1957. Mesto rođenja: Fudžou, provincija Fudžian

Funkcije i pozicije

Vang Sjaohong, član KPK, trenutno služi kao sekretar 20. Sekretarijata Centralnog komiteta KPK , državni savetnik, član rukovodeće grupe KPK Državnog saveta, ministar i sekretar Odeljenja za javnu bezbednost, zamenik sekretara Centralne političko-pravne komisije i glavni policijski inspektor.

februar 1998 – maj 2002: direktor Biroa za javnu bezbednost i zamenik sekretara Komisije za politička i pravna pitanja grada Fudžou, provincija Fudžian; direktora Biroa za javnu bezbednost i zamenika sekretara Komiteta za političke i pravne poslove grada Džandžou, provincija Fuđijan.

Maj 2002 – septembar 2011: zamenik direktora i član komiteta KPK Odeljenja za javnu bezbednost provincije Fudžijan; prvi politički komesar i prvi sekretar Komiteta KPK Korpusa granične odbrane provincije Fuđijan.

Septembar 2011 – avgust 2013: zamenik gradonačelnika grada Sjamen, provincija Fudžijan; direktor i sekretar komiteta KPK Opštinskog biroa javne bezbednosti Sjamen; Zamenik sekretara Komisije za političke i pravne poslove grada Sjamen, provincija Fudžijan.

Avgust 2013 – decembar 2014: pomoćnik guvernera vlade provincije Henan, direktor i sekretar komiteta KPK Odeljenja za javnu bezbednost provincije Henan.

Decembar 2014 – mart 2015: zamenik guvernera vlade provincije Henan, direktor Odeljenja za javnu bezbednost provincije Henan i zamenik sekretara Komisije za političke i pravne poslove KPK provincije Henan.

Mart 2015 – maj 2016: zamenik gradonačelnika i direktor Biroa za javnu bezbednost Pekinga.

Maj 2016 – mart 2018: zamenik ministra javne bezbednosti, zamenik gradonačelnika Pekinga (do januara 2018) i direktor Biroa za javnu bezbednost Pekinga (do aprila 2020).

Mart 2018 – april 2020: zamenik sekretara Komiteta KPK Ministarstva javne bezbednosti, zamenik ministra javne bezbednosti zadužen za svakodnevne operacije (nivo ministara), sekretar Komiteta KPK i direktor Pekinškog opštinskog biroa za javnu bezbednost.

April 2020 – novembar 2021: zamenik sekretara Komiteta KPK Ministarstva javne bezbednosti, zamenik ministra javne bezbednosti zadužen za svakodnevne operacije (nivo ministra), generalni inspektor.

Novembar 2021 – jun 2022: sekretar Komiteta KPK Ministarstva javne bezbednosti, zamenik ministra javne bezbednosti zadužen za svakodnevne operacije, generalni inspektor i član Centralne komisije za političke i pravne poslove KPK .

Jun 2022 – danas: sekretar Komiteta KPK Ministarstva javne bezbednosti, ministar javne bezbednosti, generalni inspektor, zamenik sekretara Centralne komisije za političke i pravne poslove KPK.

I. Teški zločini tokom službe u centralnoj vladi

21. marta 2018., kao deo institucionalnih reformi KPK, Centralna Služba 610, vanpravna služba posebno stvorena da progoni Falun Gong, je zatvorena i njene funkcije su prenete na Centralnu komisiju za političke i pravne poslove Ministarstva javne bezbednosti, kao i odgovarajućeslužbe javne bezbednosti na pokrajinskom, gradskom i okružnom nivou. Biro za prevenciju i postupanje sa zločinima sekti (Biro za borbu protiv sekti) Ministarstva javne bezbednosti takođe obavlja neke od funkcija Centralne Službe 610.

Od aprila 2020. Vang je bio zamenik sekretara Komiteta KPK Ministarstva javne bezbednosti, zamenik ministra javne bezbednosti zadužen za svakodnevne operacije (nivo ministra) i sekretar Ministarstva javne bezbednosti Bezbednost. Godine 2022. služio je kao ministar javne bezbednosti i zamenik sekretara Centralne komisije za političke i pravne poslove KPK, postavši jedan od najviših lidera i komandanata progona Falun Gonga od strane KPK. Nastavio je da sprovodi politiku progona i istrebljenja „uništavajući njihovu reputaciju, fizički ih uništavajući i finansijski bankrotirajući“ širom zemlje.

U aprilu 2021. Ministarstvo javne bezbednosti i Biro za borbu protiv sekti pokrenuli su veliku kampanju „Propaganda protiv sekti i visoko obrazovanje“ na fakultetima i univerzitetima širom zemlje, uz odobrenje Odeljenja za ideološki i politički rad Ministarstva prosvete. Zamenik direktora Jang Sin i direktor Ku Hongbo iz Biroa za borbu protiv sekti lično su prisustvovali ceremoniji otvaranja.

Vang je 5. januara 2022. objavio članak u People’s Daily, pozivajući na „ozbiljno suzbijanje sekti”.

11. januara 2022. Ministarstvo javne bezbednosti održalo je konferenciju za štampu na kojoj je predložilo „sprečavanje i suzbijanje Falun Gonga“ i „sprovođenje dubinske edukacije i transformacije članova sekte“.

U aprilu 2023. Biro broj 4 Ministarstva javne bezbednosti naložio je odeljenjima javne bezbednosti na svim nivoima širom zemlje da održe seriju aktivnosti „Edukacija protiv sekti u ruralnim područjima“. Distribuirajući klevetnički propagandni materijal i isticanjem panoa i transparenta protiv Falun Gonga, oni primoravaju širu javnost da učestvuje u aktivnostima i podstiču javnu mržnju protiv Falun Gonga.

25. juna 2023., Vang, kao sekretar Sekretarijata Centralnog komiteta KPK i ministar javne bezbednosti, naglasio je na video konferenciji nacionalne agencije za javnu bezbednost da „moramo ojačati borbu protiv sekti“. Po njegovom naređenju, 24. jula 2023. godine, službenici Odeljenja za unutrašnju bezbednost grada Zhucheng, Stanice saobraćajne policije Renmin i Stanice saobraćajne policije Midžou, izvršili su grupno hapšenje praktikanata Falun Gonga u gradu Zhucheng, provincija Šandong.

14. januara 2024. Vang je prisustvovao Konferenciji direktora Nacionalnog biroa za javnu bezbednost i održao govor. Pozvao je sistem javne bezbednosti na svim nivoima da „održi moćnu kampanju eliminacije protiv sektaških organizacija.”

Tokom Vangovog mandata kao zamenika ministra i ministra javne bezbednosti, najmanje 638 Falun Gong praktikanata je stradalo u progonu. Kao jedan od najviših ljudi u komandnom lancu, Vang bi trebalo da bude odgovoran za progon Falun Gonga širom zemlje tokom svog mandata.

1. Zločini počinjeni tokom progona 2020

2020. COVID-19 je izbio u Vuhanu i proširio se širom sveta. Tokom pandemije, KPK je nastavila da progoni Falun Gong, sa incidentima progona u 304 grada u 29 provincija, autonomnih regiona i opština. U 2020. godini, najmanje 84 praktikanta su preminula u progonu, uključujući 21 praktikanta preminulog u pritvoru.

Pored toga, 6.659 je uhapšeno, 8.576 je uznemiravano, 537 je zatočeno u objektima za ispiranje mozga, a 3.588 je imalo kućnu premetačinu. Među ciljanim praktikantima, njih 1.188 bilo je starije od 65 godina, od kojih je 17 u 90-im, a najstariji ima 94 godine. Još 615 praktikanata je osuđeno na zatvorsku kaznu, a ukupna sudska novčana kazna iznosi 2.565.000 juana.

G. Ju Jongman (65) iz grada Liaoiang, provincija Liaoning, uhapšen je 15. novembra 2019. i zadržan u pritvorskom centru grada Liaoiang. Umro je 23. februara 2020. od „iznenadne bolesti“. Njegova porodica sumnjala je da je umro od mučenja, jer je sudski lekar pronašao slomljeno rebro i razderotinu pluća.

Han Iukin, 68, iz grada Tangshan, u provinciji Hebei, uhapšena je 18. juna 2020., a u njenu kuću je upala policija iz stanice saobraćajne policije Duanming. Te večeri, porodica je dobila poziv iz policije i saznala da je Han umrla u policijskoj stanici. Videli su njeno telo u okružnoj bolnici tradicionalne kineske medicine Fengrun i primetili da joj je kosa raščupana i da ima krvi u nosu.

Li Ling iz grada Penglai, provincija Šandong, uhapšena je kod kuće 28. juna 2020. Teško je pretučena i umrla je 13. jula. Zvaničnici sela Dazhangjia naterali su njenu porodicu da kremira njeno telo istog dana. Prema rečima njene porodice, lice joj je bilo deformisano, a telo prekriveno modricama.

10. i 11. jula 2020. Biro za javnu bezbednost Dalijana provincije Liaoning poslao je veliki broj policijskih snaga da uhapse lokalne praktikante. Najmanje 30 praktikanata je zaplenjeno, a njihove kuće su opljačkane, uključujući jednog muškarca u 90-im godinama. Više od 3 miliona juana je zaplenjeno od praktikanata. Sedam praktikanata je osuđeno u decembru 2020. godine: Du Iongfeng na devet godina, Zhang Chunfeng na sedam godina, Fan Iongmei na četiri godine, Zhang Liping na tri godine, He Iongkin na tri godine i Chu Zhengjie i njegova supruga, Vei Duo, svaki po jednu godinu.

2. Zločini počinjeni tokom progona 2021

U 2021. godini, 131 praktikant je stradao u progonu, 1.184 je osuđeno, 5.886 uhapšeno, 10.527 uznemiravano, a za 142 osobe suspendovana je penzija.

Policajci Pu Dongjie i Sun Haitao su 16. marta 2021. provalili u kuću Jin Zhiboa u gradu Janđi, u provinciji Jilin. Tukli su ga i gurnuli kroz prozor. Umro je. Imao je 44 godine.

Mao Kun, 57, iz grada Čengdu, provincija Sečuan, uhapšena je u svojoj kući zajedno sa pet Falun Gong praktikanata koji su joj bili u poseti popodne 10. jula 2019. Policija ju je pretukla i slomila joj ruku. Osuđena je na 11 godina i šest meseci zatvora 28. decembra 2020. Dok je još čekala rezultat žalbe, hitno je prebačena u bolnicu na reanimaciju 9. aprila 2021. Umrla je u bolnici 9. aprila 2021.

3. Zločini počinjeni tokom progona 2022

2022. godine, KPK je uoči 20. Nacionalnog kongresa pokrenula „Nultu kampanju“ , nastavljajući dugotrajno uznemiravanje Falun Gong praktikanata.

Prema informacijama koje je prikupio Minghui.org, 172 praktikanta su stradala u progonu, 633 su osuđena, 3,488 je uhapšeno, a 3,843 je maltretirano u 2022. Među njima, 240 je odvedeno u centre za ispiranje mozga, 2,197 sje prisiljeno da se odseli od kuće.

Dži Junži, iz Bairin Left Banner, Unutrašnja Mongolija, uhapsili su 1. februara 2022. Sju Đianfeng i drugi iz Odeljenja za unutrašnju bezbednost. Umrla je u bolnici Bairin Left Banner 21. marta u 66. godini. Dok je bila u pritvoru, stražari i zatvorenici su je brutalno tukli sve dok nije bila na ivici smrti. „Ako umrem, to će biti rezultat mučenja“, rekla je jednom Ji svojim cimerkama.

Cui Jinshi, 88, iz grada Harbin, provincija Heilongjiang, uhapsila je grupa policajaca u civilu 13. aprila 2022. godine. Dva policajca su je odvukla iz njenog stana na drugom spratu u prizemlje. Odjednom su je pustili i ona je pala na zemlju. U 17:45, sina gospođe Cui pozvala je policija i rekla mu da je njegova majka odvedena u hitnu pomoć. Odjurio je u bolnicu. Pet minuta kasnije, doktor je izašao i proglasio smrt. Sin je ušao u operacionu salu i video njeno telo. Lice joj je bilo bledo, vrat joj je bio otvoren, a nosila je samo jednu cipelu.

Zong Ming iz grada Vuhan, provincija Hubei, uhapšena je 18. aprila 2022. tokom Nulte kampanje koja cilja sve praktikante na vladinoj crnoj listi kako bi ih primorala da se odreknu Falun Gonga. Bila je mršava i imala je poteškoća sa govorom kada je puštena 26. decembra 2022. nakon osam meseci pritvora u centru za ispiranje mozga. Preminula je šest dana kasnije, 1. januara 2023.

Jiang Iongkin iz grada Jilin, provincija Jilin, uhapšena je 12. juna 2022. 7. ili 8. jula 2022., policija joj je pokrila glavu crnom kapuljačom, začepila uši i izvela je iz pritvora grada Jilin u tajni objekat. Četiri muškarca, uključujući stručnjaka za mučenje iz Biroa za javnu bezbednost provincije Đilin, njegovog pomoćnika Lija i dvojicu muškaraca, po prezimenu Tang i Lju, iz policijske uprave grada Jilin, ispitivali su je skoro dva sata. Kako je odbijala da odgovori na njihova pitanja, seksualno su je napali, nasilno hranili vasabi uljem kroz nos i stavljali joj zapaljene cigarete u nozdrve. Okružni sud u Čangiju sudio joj je 14. juna 2023. godine, a da nije obavestio njenu porodicu niti dozvolio njenom advokatu da je zastupa na sudu. Ona je tajno osuđena na pet godina 24. januara 2024.

4. Zločini počinjeni tokom progona 2023

U 2023., 3.629 praktikanata je privedeno i 2.885 uznemiravano u 31 provinciji, autonomnim regionima i opštinama. Među njima, 107 je odvedeno u centre za ispiranje mozga, a 1.938 je pretreslo svoje domove. Ukupno 167 praktičara prijavilo je da su prikupili biometrijske podatke, uključujući uzorke krvi, kose, urina, pljuvačke, glasa, otisaka prstiju i stopala.

Pokrajine Šandong (1.061), Jilin (914) i Hebei (673) prijavile su najviše kombinovanih slučajeva hapšenja i uznemiravanja. Provincije Sečuan, Heilongjiang, Hubei i Liaoning prijavile su kombinovane slučajeve između 450 i 576. Šest drugih regiona je takođe registrovalo trocifrene slučajeve, a zatim dvanaest regiona sa dvocifrenim brojem slučajeva od 21 do 98. Preostalih pet regiona imalo je jednocifrene slučajeve, između 4 i 8.

Pored toga, 2023. je prijavljeno 209 smrtnih slučajeva i 1.188 slučajeva izricanja kazni. Među 175 praktikanata čija je starost u trenutku smrti bila poznata, bili su između 23 i 93 godine, uključujući 134 koji su imali 60 ili više godina. Osamnaest praktikanata je umrlo u pritvoru, uključujući dvoje koji su izgubili život šest dana nakon što su uhapšeni.

3. marta 2023. Policijska uprava grada Rižao i Odeljenje za unutrašnju bezbednost pokrenuli su „Specijalni projekat 303“. Oko 50 praktikanata je uhapšeno 12. i 13. maja u okviru operacije. Većina njih je kasnije osuđena na zatvorske kazne. Konkretno, 21 praktikantu, uključujući Hong Meishuang, Guo Ksin i Jiang Haiboa, sudio je Okružni sud Vulian od 4. do 6. decembra. Oni su osuđeni na jednu do pet i po godina 25. decembra.

Služba 610 grada Jilin i Odeljenje unutrašnje bezbednosti grada Jilin izvršili su grupno hapšenje 25 praktikanata 4. juna 2023. Ako praktikanti ne otvore vrata, policija bi provalila razbijanjem stakla ili bušenjem brava na vratima.

Jiang Iong, grad Čangčun, stanovnik provincije Đilin, uhapšen je 28. juna 2021. i osuđen na 8,5 godina zatvora Gongžuling pod izmišljenom optužbom za „podrivanje državne vlasti“. Iako je bio u kritičnom stanju zbog dugotrajnog štrajka glađu u znak protesta protiv progona, vlasti su odbile da ga puste na uslovnu kaznu, navodeći kao razlog njegovo odbijanje da se odrekne svoje vere. Umro je 23. januara 2023. godine, drugog dana kineske Nove godine. Imao je 31 godinu.

Ksu Haihong, stanovnica grada Ćingdao, provincije Šandong, uhapšena je 10. septembra 2023. i zadržana u pritvorskom centru Pudong. Osuđena je na 16 meseci u oktobru 2023. i prebačena u ženski zatvor u provinciji Šandong oko 6. decembra 2023. Umrla je tri dana kasnije. Imala je 56 godina.

Vang Likun, iz grada Ćingjang, u provinciji Gansu, osuđen je na 12 godina zatvora od strane Okružnoh suda Ženjuan nakon saslušanja u februaru 2023. godine.

Ma Jun, iz grada Jiki, provincija Heilongjiang, osuđena je na osam godina sa novčanom kaznom od 20.000 juana pred Okružnim sudom Jidong u novembru 2023. godine.

Hou Lijun je uhapšen 25. aprila 2023. i osuđen na deset godina od strane Okružnog suda Vanbajlin 12. maja 2023.

5. Zločini počinjeni tokom progona 2024

U prvoj polovini 2024. godine prijavljeno je 69 smrtnih slučajeva i 447 slučajeva izricanja kazni. Još 1.470 praktikanata je uhapšeno, a 1.244 uznemiravano.

Li Fenglan, iz grada Baiin, u provinciji Gansu, prebačena je u ženski zatvor u provinciji Gansu 17. februara 2023. na odsluženje kazne od 20 meseci. Već je bila obolela od raka kada je primljena, ali su čuvari nastavili da je muče, uključujući i prisiljavanje da stoji duže vrem, lišavajući je sna. Njen rak dojke je ubrzo metastazirao. Zatvor ju je pustio tek početkom januara 2024. Umrla je ujutro 10. januara 2024. Imala je 69 godina.

Dva grupna hapšenja su prijavljena u provinciji Jilin, sa najmanje 46 praktikanata uhapšenih u gradu Čangčun između aprila i maja 2024. i još 35 praktikanata uhapšenih u gradu Šulan 5. juna. Severno od Đilina, 18 praktikanata je uhapšeno 9. maja, 2024, u gradu Ning'an, provincija Heilongjiang. Svi uhapšeni praktikanti su bili praćeni neko vreme pre policijske racije.

II. Zločini tokom njegovog mandata u Pekingu

Vang je bio direktor Biroa za javnu bezbednost u Pekingu od marta 2015. do aprila 2020. i zamenik gradonačelnika Pekinga od marta 2015. do januara 2018.

Tokom pet godina koliko je Vang bio direktor opštinskog Biroa za javnu bezbednost u Pekingu, najmanje 12 praktikanata uključujući Ksu Ksiuhong, Ven Mulan, Jia Iuping, Ksu Junming, Li Chengshan, Liu Ianmei, Du Venge, Li Ksiuhong, Hou Junven, Ao Ruiiing, Li Gang i Gao Ian umrli su u progonu. Mnogo više njih je uhapšeno, maltretirano ili osuđeno.

U 2015. godini, 39 praktikanata u Pekingu je osuđeno, 609 je uhapšeno, a 127 uznemiravano.

U 2016. godini, 245 praktikanata u Pekingu je uhapšeno i pritvoreno, 53 osuđeno, a 58 uznemiravano.

U 2017. godini, najmanje 68 praktikanata je osuđeno ili im je suđeno na sudu, 254 su uhapšena, a 269 uznemiravano.

U 2018. godini, 38 praktikanata je osuđeno, 131 je uhapšen, šestoro je odvedeno u centre za ispiranje mozga, 128 je uznemiravano, a 36 je stavljeno pod kućni nadzor.

U nastavku su odabrani slučajevi smrti.

Slučaj 1. Ksu Ksiuhong umrla je od mučennja i toksične injekcije droge

Ksu Ksiuhong je uhapšena u okrugu Tongdžou u Pekingu 21. januara 2016. i zadržana u pritvoru tri meseca. Nakon što se vratila kući, ispoljila je simptome trovanja i česte napade panike. Njeno zdravlje se brzo pogoršalo. Umrla je 2. aprila 2017. Imala je 40 godina.

Slučaj 2. Ven Mulan umrla od moguće primene droge

Ven Mulan je uhapšena 14. oktobra 2017. dok je delila stolne kalendare sa informacijama o Falun Gongu. Odvedena je u pritvorski centar okruga Mijun, gde je stupila u štrajk glađu u znak protesta zbog nezakonitog pritvora. Nakon otprilike dva meseca štrajka glađu, patila je od edema po celom telu i bila je u kritičnom stanju. Kada je njen muž odbio da je pokupi, pritvorski centar je pronašao lokalnu Falun Gong praktikantkinju da je primi. Praktikantkinja je primetila da Ven ima simptome trovanja. Preminula je 27. februara 2018. godine, manje od dva meseca nakon što je puštena na uslovnu kaznu.

Slučaj 3. Liu Ianmei umrla je dok je služila četvorogodišnji mandat

Liu Ianmei iz okruga Šunji uhapšena je u novembru 2016. jer je pozvala ljude da prisustvuju saslušanju Falun Gong praktikanata. U zatvorskom centru Tongdžou stavljene su joj lisicae na ruke i okovana je. Od torture je takođe ostala u modricama. Čupali su joj kosu, a skalp joj se inficirao. Okružni sud Tongdžou osudio ju je na četiri godine zatvora u julu 2017. Umrla je od torture u zatvoru za žene u Pekingu 12. novembra 2018. Imala je 52 godine.

Kategorija: Pregled progona

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024