Tajpej, Tajvan: Na samitu IPAC istaknuto prisilno vađenje organa koje sprovodi KPK

(Minghui.org)

Na nedavno održanom godišnjem samitu Interparlamentarne alijanse za Kinu (IPAC),30. jula na Tajvanu, delegati iz 23 zemlje i Evropskog parlamenta razgovarali su o politici u vezi sa Kinom. Zvaničnici Komunističke partije Kine (KPK) su vršili pritisak na najmanje 8 od ovih 49 parlamentaraca pre nego što će isti otputovati na Tajvan. Osnovan 2020. godine, IPAC je održao tri samita, a ovo je prvi put da je sastanak održan na Tajvanu.

Na konferenciji za novinare u Tajpeju, reporter je pomenuo da je Predstavnički dom američkog Kongresa 25. juna ove godine usvojio Zakon o zaštiti Falun Gonga kako bi zaustavio prisilno vađenje organa pod kontrolom KPK, dok je IPAC više puta osudio progon Falun Gonga. Članovi parlamenta sa Tajvana i iz Japana objavili su sredinom jula da planiraju da iniciraju sličan zakon. Novinar je pitao da li IPAC razmatra preduzimanje dodatnih mera protiv prinudnog uzimanja organa u Kini, kao što je podsticanje legalnog internet fajervola širom sveta kao vid protesta protiv zločina.

Rajnhard Butikofer iz Nemačke Zelene stranke je član Evropskog parlamenta i kopredsedavajući IPAC. Kao inicijator Ekspertskog foruma zakonodavaca ove organizacije, on je rekao da IPAC ne samo da je razmatrao takve akcije, već je i uložio napore, kao što se vidi u nedavnim objavama. Rekao je da će uslediti još akcija u ovom kontekstu, kako bi se osiguralo da ta pozicija dobije široko priznanje i podršku.

Kopredsjedavajući IPAC Rajnhard Butikofer osvrnuo se na pitanje prisilnog uzimanja organa u Kini.

Sačinjen se od preko 250 zakonodavaca iz 36 zemalja, oko 20. jula skoro svake godine IPAC objavljuje saopštenja koja se fokusiraju na prisilno vađenje organa u organizaciji KPK. Sledi saopštenje objavljeno na X ove godine pod nazivom „Izjava o 25. godišnjici progona Falun Gong praktikanata:“

„Danas se navršava 25 godina progona Falun Gong praktikanata od strane kineske vlade – četvrt veka dugotrajne i duboke patnje.”

„Stotine hiljada Falun Gong praktikanata je zatvoreno, a nepoznati broj je podvrgnut najtežim oblicima mučenja, uključujući široko rasprostranjeno prisilno vađenje organa, koje sponzoriše država. Pridružujemo se mnogim grupama i pojedincima žaleći zbog uskraćivanja osnovnih prava iz člana 18 Falun Gong praktikantima, koji, zajedno sa islamskim manjinskim grupama, hrišćanima i tibetanskim budistima, između ostalih, ne uživaju slobodu misli, savesti ili veroispovesti u savremenoj Kini.”

„Nijedna manjina, bez obzira na njihova uverenja, ne zaslužuje da joj se oduzmu osnovna prava. Pozivamo naše vlade da insistiraju da Peking odmah prekine progon verskih manjina i da podrži Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, čiji je potpisnik Kina.”

Satsuki Kataiama, poslanica japanskog Parlamenta

Satsuki Kataiam iz Japanskog Parlamenta pozvala je 15. jula 2024. na donošenje zakona koji će se suprotstaviti prinudnom vađenju organa. Jošitaka Sakurada, poslanik Parlamenta Japana i delegat za IPAC, takođe je pozvao na donošenje zakona u skladu sa Univerzalnom deklaracijom o suzbijanju i sprečavanju prisilnog uzimanja organa, objavljenom 2021.

Tajvan se 30. jula 2024. zvanično pridružio IPAC. Kopredsedavajući Čen Gau-cu iz Tajvanske narodne partije se takođe podržava globalnu saradnju zakonodavaca u cilju suprotstavljanja prinudnom vađenju organa. Fan Iun iz Demokratske progresivne stranke počeo je da podržava ovu inicijativu 2022. godine.

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024