Zabilježeno u prvoj polovici 2024.: 447 praktikanata Falun Gonga osuđeno zbog svoje vjere

(Minghui.org)

U prvoj polovici 2024. prijavljeno je ukupno 447 slučajeva u kojima su kineski građani koji su poštovali zakon svejedno osuđeni u sklopu kineskog zakonskog sustava, samo zbog svoje vjere u Falun Gong.

Novopotvrđeni slučajevi uključuju po jedan koji se dogodio 2017. i 2019., pet 2020., četiri 2021., 18. 2022., 159. 2023., 218. 2024. i 41. slučaj u neutvrđenoj godini. Kašnjenje u izvješćivanju o ovim slučajevima je posljedica stroge cenzure informacija pod vladavinom Komunističke partije Kine (KPK), koja želi zadržati progon Falun Gonga u tajnosti kako bi izbjegla međunarodni nadzor.

Slučajevi izricanja kazni diljem Kine

Kina ima 21 pokrajinu, 4 središnje kontrolirane općine (Peking, Tianjin, Šangaj i Chongqing) i 5 autonomnih regija (Guangxi, Unutarnja Mongolija, Tibet, Xinjiang i Ningxia). Osim Šangaja, Tibeta, Guangxija i Xinjianga, u preostalih 26 jurisdikcija su zabilježeni slučajevi izricanja kazni. Provincija Shandong je na vrhu popisa sa 78 slučajeva, a slijede je 65 u Liaoningu i 50 u Jilinu. Devet drugih jurisdikcija također registrira dvoznamenkasti broj, dok preostalih 14 bilježi samo jednoznamenkaste.

Okružni sud Wulian u gradu Rizhao, provincija Shandong, osudio je 21 praktikanta na zatvor u jednom danu, optužujući ih za “korištenje kultne organizacije u svrhu podrivanja provedbe zakona”, što je standardna izlika koju koristi komunistički režim za fabriciranje optužbi i zatvaranje praktikanata Falun Gonga.

Još jedan sud u okrugu Changtu, provincija Liaoning, osudio je devet mještana za distribuciju Falun Gong materijala dana 25. ožujka 2024. Samo tri člana obitelji od svakog praktikanta je bilo dopušteno prisustvovati sudskom procesu.

Također je prijavljeno još nekoliko grupnih presuda, poput suda u Shiyanu, provincija Hubei, i drugi sud u Laizhou, provincija Shandong, osudio je sedam praktikanata na zatvorsku kaznu.

Rigorozne kazne sežu do jedanaest godina zatvora

Kinesko Vrhovno narodno tužiteljstvo je objavilo u veljači 2024. da je posljednjih godina 85% osuđenih kriminalaca osuđeno na tri godine kazne ili manje, u usporedbi s 55% 1999. Ipak, za 447 slučajeva izricanja kazni praktikantima Falun Gonga prijavljenih u prvoj polovici 2024., njihove su kazne bile između četiri mjeseca do jedanaest godina, dok su 224 (50,1%) kazne bile na tri godine ili više. Ovo ukazuje da se Falun Gong praktikantima daju strožije kazne, premda nisu prekršili niti jedan zakon dok su upražnjavali svoje ustavno pravo na slobodu vjerovanja.

Za neke praktikante, njihovim posljednjim zatvorskim kaznama su prethodile ranije odrađene zatvorske ili kazne prisilnog rada, također uslijed ustrajavanja u svojoj vjeri. G. Gao Ke, umirovljeni učitelj osnovne škole u provinciji Heilongjiang je dobio 4,5 godine nakon svog 16. uhićenja zbog prakticiranja Falun Gonga. Prethodno je šest puta bio na prisilnom radu. Gđa. Hu Yurong, (54) iz provincije Sichuan je prethodno odslužila dvije robije u logoru za prisilni rad i dvije zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 16 godina, prije no što je ponovno osuđena na 7 godina.

Gđu. Jiang Yongqin, bivšu nastavnicu iz Jilina, provincija Jilin, policija je seksualno napastovala “kutijom s alatom za mučenje”, pošto je uhićena 12. lipnja 2022. Njezin suprug se zajedno s njihove dvije kćeri skrasio u Australiji prije nekoliko godina kako bi izbjegli progon zbog prakticiranja Falun Gonga, neumorno se trudio u inozemstvu tražeći pravdu za nju. Bio je shrvan kada je čuo za njezinu petogodišnju zatvorsku kaznu koju je izrekao okružni sud Changyi, 24. siječnja 2024.

Gđa Jiang Yongqin

Mnogi praktikanti su osuđeni zbog podizanja svijesti o progonu Falun Gonga. Neki su čak bili na meti samo zato što su naručili tortu na kojoj su bile ispisane poruke vezane za Falun Gong ili su postavili novogodišnje ukrase na svoj prozor.

Gđa. Lai Dongping (66), umirovljena medicinska radnica iz Fuzhoua, provincija Fujian, osuđena je na četiri godine jer je 7-godišnjem dječaku poklonila amajliju s riječima “Falun Dafa je dobra, Istinitost- Suosjećanje-Tolerancija su dobri.”

Gđa. Song Yunling, stanovnica Tianjina, uhićena je 13. svibnja 2022., na 23. Svjetski dan Falun Dafa. Naručila je tortu dan ranije i zatražila od pekare da na torti napiše “Slavimo 13. svibnja Svjetski dan Falun Dafa.” Netko ju je prijavio policiji, što je rezultiralo uhićenjem i kaznom. Njezin muž, svekrva i šogor su preminuli jedno za drugim tijekom njezina zatočeništva, no vlasti su odbile zahtjeve da je vide posljednji put, a kamoli joj dopustili da se pobrine za suprugov sprovod.

Gđa. Zhang Juhong (54), stanovnica Guiyanga, provincija Guizhou, uhićena je 25. travnja 2022. Optužena je za “otvoreno širenje Falun Gonga” stavljanjem riječi “fu” (福, ili sreća) na svom prozoru povodom proslave Kineske Nove godine. Osuđena je na 7,5 godina u veljači 2024.

S obzirom na naprednu tehnologiju za nadzor koje je razvio komunistički režim, praktikanti su suočeni s većom opasnošću prilikom podizanja svijesti o progonu. Kad je policija pretraživala kuću gđe Zhao Xiuliu iz Shenyanga, provinciji Liaoning, 17. listopada 2022., posebno su tražili odjeću i cipele registrirane nadzornom kamerom dok je gđa Zhao dijelila Falun Gong materijale. Policija je lagala suprugu gđe Zhao, rekavši da će je pustiti za nekoliko dana, samo da bi je prebacili u lokalni pritvor na dan 31. listopada 2022., kada je odslužila prvotno određeni pritvor od 14 dana. G. Zhao, 57-godišnji krojač, kasnije je osuđen na 4,5 godine zatvora.

G. Duan Zhisheng, tvornički radnik u Botou, provincija Hebei, uhićen je na poslu 3. srpnja 2023. Policija je rekla da ga je uhitila jer je objavio informacije o Falun Gongu na WeChatu koristeći svoj mobilni telefon. Lokalni sud je održao tajnu raspravu o njegovom slučaju i osudivši ga na 16 mjeseci zatvora u Tangshanu bez da su obavijestili njegovu obitelji.

Osuđeno 95 praktikanata u dobi od 70 godina ili više

Među 232 praktikanata čija je dob u vrijeme izricanja presude bila poznata, dob se kretala između 37 i 94 godine, s prosječnom dobi od 68 godina. G. Hu Biao, 78-godišnji umirovljeni zdravstveni službenik iz okruga Gulin, provincija Sichuan, osuđen je na devet godina zatvora. U Shenyangu, provincija Liaoning, tri starije praktikantice su osuđene: gđa Yu Guichun (72) osuđena je na osam godina; gđa Li Yongmei (79) dobila je pet godina; i gđa Zhang Yujin (79) umirovljena profesorica na Sveučilištu Shenyang Ligong, osuđena je na četiri i pol godine.

G. Chen Deguang (78) iz Lanzhoua, provincija Gansu, osuđen je na tri godine i osam mjeseci početkom travnja 2024. Ovo nije bio prvi put da g. Chen, umirovljenik iz, danas ugašene tvrtke, Metallurgical Construction br. 4, progonjen zbog svoje vjere. On i njegova supruga, gđa Sheng Chunmei, također Falun Gong praktikantica, više su puta uhićeni tijekom godina. Konkretno, oboje su osuđeni na devet godina nakon uhićenja u srpnju 2011. Zdravlje gđe Sheng se pogoršalo kao posljedica mučenja u ženskom zatvoru provincije Gansu. Iz zatvora su je pustili tek pošto je bila na rubu smrti. Preminula je 12. listopada 2017., sedam tjedana nakon oslobađanja. Imala je 65 godina.

g. Chen Deguang

Utjecaj na tjelesno zdravlje praktikanata

Praktikanti su u pritvoru bili suočeni sa stalnim fizičkim zlostavljanjem i psihičkim bolom jer su ustrajali u svojoj vjeri.

Gđa Dong Liping iz Gaizhoua, provincija Liaoning, uhićena je 21. srpnja 2023. Odvjetnik ju je tri puta posjetio u lokalnom pritvorskom centru; 28. kolovoza, 6. rujna i 25. rujna 2023. Svaki put je uočio kako joj se stanje pogoršava. Prilikom suđenja 27. prosinca 2023., je bila toliko slaba da joj je trebala pomoć pri uspinjanju na kat do sudnice. Glas joj je bio slab, a vrijeme reakcije sporo. Unatoč takvom stanju je bila vezana lisicama i okovima tijekom cijelog ročišta. Sudac ju je kasnije osudio na godinu i pol zatvora.

Zbog pisanja pisma lokalnom šefu policije u kojem ga poziva da prestane progoniti Falun Gong i postavljanja Falun Gong materijala, gđa Qiang Xiaoxia iz Xianyanga, provincija Shaanxi, uhićena je 27. ožujka 2023. Uslijed zlostavljanja u pritvoru je lijeva strana njezinog tijela postala paralizirana i više se nije mogla brinuti o sebi. Sudac Qindu Okružnog suda ju je 5. lipnja 2024. osudio na tri godine i odredio novčanu kaznu od 2,000 yuana. Zaprijetio je uvećanje kazne ako uloži žalbu na presudu.

Gđa. Lyu Yamin (78) iz Chongqinga je osuđena na šesnaest mjeseci sredinom travnja 2024. Njezina su djeca podnijela zahtjev za posjetu, no zatvorska nadzorna agencija ih je odbila inzistirajući na tome da sve dok gđa Lyu odbija “transformaciju” (odrekne se Falun Gonga), obiteljski posjeti će biti uskraćeni. Djeca su sada jako zabrinuta za svoju majku, staricu koja je inače slijepa na desno oko.

Utjecaj na obitelji

Sami praktikanti nisu jedine žrtve progona, koji je također donio ogroman strah i pritisak članovima njihovih obitelji.

G. Qin Shuhai, 58-godišnji stanovnik okruga Yi, provincija Liaoning, uhićen je kod kuće 18. siječnja 2024. nakon što je prijavljen zbog distribucije Falun Gong materijala prije nekoliko mjeseci u jednom selu. Njegova 81-godišnja majka, koja živi s njima, tresla se od straha tijekom policijske racije. Njegova supruga, koja je lošeg zdravlja od 2013. nakon moždanog udara je bila shrvana njegovim uhićenjem i svaki dan je plakala za njim. Stanje joj se brzo pogoršalo i umrla je 13. veljače 2024., četvrtog dana Kineske Nove godine i 26 dana nakon njegova uhićenja.

81-godišnja majka g. Qina

G. Liu Zhiming (51) iz Kunminga, provincija Yunnan, je 22. travnja 2024. osuđen na 3,5 godine i novčanu kaznu od 10,000 yuana. G. Liu je radio kao raznosač pošte i vozač prije nego što je bio primoran ostati kod kuće na puno radno vrijeme kako bi se brinuo za svoju autističnu sestru i 9-godišnjeg sina. Obitelj se oslanjala na prihode njegove supruge, dadilje. Nakon što je uhićen 16. studenog 2023., uhićena je i ispitana i njegova supruga, gđa Cheng Yun (39). Njezin iskaz korišten je protiv njega bez njezina znanja. Zbog incidenta je izgubila i posao čuvanja djece. Trenutno traži posao dok se brine za svog sina i pokušava vratiti svoju šogoricu kući nakon što su je vlasti prisilno odvele u psihijatrijsku bolnicu.

G. Liu Zhiming i njegov sin

Osuđeni praktikanti su također uključivali majke dvoje stanovnice SAD-a. Gđa. Kong Qingping, majka stanovnice San Francisca gđe Liu Zhitong, osuđena je na sedam godina i gđa Meng Zhaohong, majka još jedne stanovnice Kalifornije, gđe Ding Yue, kojoj je određena nepoznata zatvorska kazna.

Gđa Liu Zhitong drži fotografiju svoje majke tijekom skupa ispred kineskog konzulata u San Franciscu, 3. studenog 2022. Na natpisu piše: “Smjesta oslobodite moju majku Kong Qingping.”
Gđa Ding Yue i njezin suprug pozivaju na oslobađanje njezine majke gđe Meng Zhaohong.

Kršenje zakona pri svakom koraku tijekom postupka tužbenog procesa

Od uhićenja praktikanata bez naloga za pretres, do njihovog pritvaranja koje nadilazi zakonsko dopušteni vremenski okvir, do optuživanja i osuđivanja unatoč nedostatku pravne osnove za progon, policija, tužitelji i suci su kršili zakon pri svakom koraku tijekom procesa optuživanja s ciljem osuđivanja Falun Gong praktikanata.

Zatvorska kazna nakon 2,5 godine beskućništva

Gđa Liu Duanhui (69) iz okruga Baoqing, provincija Heilongjiang, prvobitno je uhićena 2. svibnja 2020. zbog distribucije Falun Gong materijala. Policija je pretresla njezin dom i nakon nepoznatog vremena pustila u kućni pritvor. Mjesnom uličnom odboru je naređeno da pretrese njezin dom svakih deset dana. Kad je njezina kći nazvala policiju u svrhu odbacivanja majčinog slučaja, policajac je zaprijetio gđi Liu: “Reci svojoj kćeri da nas više ne zove! Ako to učini, razbit ćemo ti vrata i okrenuti kuću naglavačke!”

Nakon što je optužena te joj je određen termin za ročište dana 24. prosinca 2020., gđa Liu odlučuje napustiti dom kako bi izbjegla progon. Nakon 2,5 godine izbjeglištva biva ponovno uhićena 19. kolovoza 2023., osuđena na jednu godinu zatvora te novčano kažnjena s 5,000 yuana na dan 25. kolovoza 2023.

Čovjeku iz Jilina dodijeljeno četiri godine nakon nasilnog uhićenja i tajnog suđenja

Obitelj g. Li Yuanminga je potvrdila da je u siječnju 2024. primljen u zatvor Gongzhuling na odsluženje četverogodišnje kazne. 50-godišnjem stanovniku okruga Nongan, provincija Jilin, uskraćene su posjete obitelji zbog odluke da se odbija odreći Falun Gonga.

Direktor seoske sigurnosti i nekoliko policajaca je posjetilo u dom g. Lija 28. veljače 2023. pokušavši uzeti njegovu slinu te ga fotografirati. Nije poznato je li ih g. Li poslušao. Nakon što je policija otišla, g. Li se sakrio kod svog susjeda, ali je svejedno uhićen 3. ožujka 2023. Svjedoci pri uhićenju su izjavili da su ga policajci šutnuli, držali na tlu licem prema dolje i privezali ruke lisicama iza leđa. Zatim su ga zgrabili za noge i vukli, pri čemu su mu se hlače gotovo svukle. Povukli su mu hlače nazad te ga nastavili vući po tlu od susjedovog do njegovog dvorišta, sve do glavne ulice iza njegove kuće, gdje su parkirali svoje vozilo. Fotografirali su ga i prekrili lice odjećom uguravši ga u policijski auto.

Policija je odbila reći obitelji g. Lija išta o njegovoj sudbini. Obitelji je konačno u siječnju 2024. potvrđeno kako je osuđen i prebačen iz pritvorskog centra Nongan u zatvor Gongzhuling. No još uvijek ne znaju ništa o njegovoj optužnici, suđenju i presudi.

Supruga prisiljena potpisati prazan papir kao “priznanje” protiv svog muža

G. Lyu Qing (52), zaposlenik Druge naftne tvornice iz Fushuna u vlasništvu fušunske petrokemijske kompanije, provincija Liaoning, osuđen je na četiri i pol godine i novčanom kaznom od 18,000 yuana, nekoliko tjedana nakon suđenja 16. svibnja, 2024.

Dok je g. Lyu bio u pritvoru, policija je pozvala njegovu suprugu u policijsku postaju. Isprva je odbila, ali je popustila pošto joj je policija zaprijetila da će je uvrstiti kao “osumnjičenu" odbije li sudjelovati u svojstvu “svjedoka optužbe.” U policijskoj postaji policajci su joj naredili da potpiše i ostavi otisak prsta na četiri lista praznog papira. Pod pritiskom, pristala je.

Prije 16. svibnja i sudskog saslušanja g. Lyua, njegova je supruga predala pisani iskaz protiv policije, ali nije dobila odgovor. Tijekom sudskog ročišta ju je šokirala vijest da je policija “zapisala” više od dvije stranice dugo “priznanje” koje je tijekom ispitivanja dala “protiv” supruga.

Prema zakonu, presuda treba sadržavati izjave i tužiteljstva i obrane. Presuda protiv g. Lyua, međutim, uopće ne spominje svjedočenje njegove supruge protiv policije koja ju je prisilila potpisati prazan papir.

Žena osuđena na dvije godine zatvora zbog izmišljenih iskaza svjedoka

Gđa Li Guilin iz Yangquana, provincija Shanxi, uhićena je kod kuće 19. listopada 2023. Kada se pojavila na okružnom sudu u Pingdingu dana 27. ožujka 2024., tužitelj je ustvrdio da je na njezinom mobitelu sačuvan zapis o slanju Falun Gong video snimaka i članaka osnivača Falun Gonga, a koji su poslani sedmero ljudi, uključujući svojoj kćeri i radnici u zajednici te pet drugih osoba nepoznatog identiteta. Ipak, osim kćeri gđe Li i spomenute radnice, svi drugi “svjedoci” su rekli kako se ne sjećaju da je gđa Li s njima podijelila spomenute videozapise. "Ako ne mogu sa sigurnošću reći da je to učinila [slanje videa], kako se ovi mogu računati kao svjedoci u slučaju?” Odvjetnik gđe Li ispitivao je tužitelja.

Sudac je odredio dvogodišnju zatvorsku kaznu nekoliko tjedana kasnije iako nije obznanio presudu na kraju saslušanja.

Kineski sudac: “Nije vam dopušteno angažirati odvjetnika niti se žaliti. Bilo bi to bacanje novca!”

Nakon dva tajna sudska saslušanja, stanovnica Nanchanga, provincija Jiangxi, osuđena je na tri godine i dva mjeseca zatvora zbog vjere u Falun Gong. Obitelj gđe Zhou Qunhui nije bila informirana o procesu sudske tužbe. Sudac im nije dopustio angažiranje odvjetnika. Također joj nije uručen primjerak optužnice.

Gđa Zhou (67) je uhićena kod kuće popodne dana 15. ožujka 2023. Policija je tvrdila da ju je netko prijavio jer je kod kuće tiskala informativne materijale o Falun Gongu. Zaplijenjeni su njezini pisači, prijenosno računalo, Falun Gong knjige i zbirke članaka o razmjeni iskustava koje su napisali drugi Falun Gong praktikanti. Policajac je tijekom racije rekao: “Ovo je prvi put da sam uključen u ovako nešto. Učim dok to radim.” Drugi je rekao: “Znamo da je Falun Gong dobar, ali vam nije dopušteno prakticirati.”

Nakon što je policija odvela gđu Zhou u lokalni pritvorski centar, obitelji je uskraćena bilo kakva informacija o njezinom slučaju. U listopadu 2023. su doznala da je optužena i njezin je slučaj proslijeđen Xihu okružnom sudu. Otišli su na sud kako bi se raspitali o njezinoj situaciji, ali im je rečeno da je sutkinja Zhang Yujuan već održala dva ročišta. Pitali su suca o zatvorskoj kazni gđe Zhou, a ona je odgovorila: “Presuda je u ladici. Bit će između jedne i tri godine”, dodajući: “Ne smijete angažirati odvjetnika niti se žaliti. Beskorisno je i bacanje novca.”

Sutkinja Zhang je objavila 9. prosinca 2023. kako osuđuje gđu Zhou na kaznu zatvora od tri godine i dva mjeseca, što obitelj nije bila obaviještena. Za to su saznali tek kada su se zaputili na sud da se raspitaju o slučaju.

Obitelj je također doznala da je ročište povodom izricanja presude održano virtualno, unatoč tome što tada nije bilo pandemijskih restrikcija. Gđa Zhou kasnije je rekla svojoj obitelji da je kvaliteta zvuka bila vrlo loša i nije mogla čuti riječi sutkinje tijekom saslušanja. Još uvijek čeka da joj se uruči kopija optužnice, a također nezna što joj se stavlja na teret odnosno na temelju čega je presuda izrečena.

Sud laže o kaznama zatvora i obmanjuje obitelj kako bi odustali angažirati žalbene odvjetnike

Gđa Dong Xiurong i najmanje 30 drugih stanovnika Pekinga su uhićeni u srpnju 2022., četiri mjeseca prije održavanja 20. partijskog kongresa (16. - 22. listopada). Dong i tri druge uhićene praktikantice (Liu Yuhong, Liu Xing i Jin Shuying), odobreno je uhićenje oko datuma 2. rujna 2022. Okružni sud u Daxingu je obavijestio njihove obitelji oko travnja 2023. da su osuđeni na zatvor; Liu Yuhong je osuđena na dvije godine, Liu Xing na godinu i devet mjeseci, Dong je osuđena na godinu i četiri mjeseca, a Jin na godinu dana.

Obitelji praktikanata su angažirale žalbene odvjetnike, ali ih je sud prevario u odustajanje tvrdeći da će praktikantice uskoro biti puštene s obzirom na njihove “blage” kazne. Obitelji su posljedično odustale od angažmana.

Obitelj gđe Jin je shvatila da nešto nije u redu u srpnju 2023. kada ova nije oslobođena sukladno najavi. Kasnije su oko prosinca 2023. doznali da je sud lagao o zatvorskim kaznama određenim cijeloj grupi praktikantica. Jin, Liu Yuhong i Liu Xing su dodijeljene četiri i pol godine zatvora te su novčano kažnjene s 5,000 yuana, dok je Dong osuđena na četiri godine i 4,000 yuana.

Preuzmite podatke o progonu:

PDF popis praktikanata koji su prijavljeni osuđeni u prvoj polovici 2024.

Povezana izvješća:

Prijavljeno u svibnju 2024.: 71 Falun Gong praktikanata osuđeno zbog vjere

Prijavljeno u travnju 2024.: 84 Falun Gong praktikanata osuđeno zbog vjere

Prijavljeno u ožujku 2024.: 73 Falun Gong praktikanata osuđeno zbog vjere

Prijavljeno u veljači 2024.: 56 Falun Gong praktikanata osuđeno zbog vjere

Prijavljeno u siječnju 2024.: 122 Falun Gong praktikanata osuđeno zbog vjere

Kategorija: Pregled progona

Mediji

Prijavite se

na naš newsletter

© Copyright Minghui.org 1999-2024